Zon schijnt door raam

11 juli 2023

Een Inboedelverzekering: wat is dat?

Zijn jouw waardevolle bezittingen voldoende beschermd tegen onvoorziene schade? Ontdek hier wat een Inboedelverzekering inhoudt, welke schade deze verzekering dekt en waarom zowel huiseigenaren als huurders vaak niet zonder kunnen.

Wat is een Inboedelverzekering?

Een Inboedelverzekering dekt eventuele schade aan alle spullen in je huis en tuin. Je meubels bijvoorbeeld, maar ook je kleding, elektronica en andere waardevolle eigendommen. Alles wat je kunt meenemen bij een verhuizing valt waarschijnlijk onder deze verzekering. Raken je spullen beschadigd door bijvoorbeeld brand of een lekkage? Of worden ze gestolen? Dan kun je een beroep doen op je Inboedelverzekering.

Let op! Veel mensen sluiten zowel een Inboedel- als een Opstalverzekering af. Terwijl de Inboedelverzekering schade aan je losse spullen dekt, dekt de Opstalverzekering juist de schade aan je huis zelf – en alles wat daaraan vastzit. Je muren bijvoorbeeld, maar ook je dak, ramen en ingebouwde keuken.

Heb je zowel een Inboedel- als een Opstalverzekering afgesloten? Dan zit je bij schade aan je woning altijd goed.

Waarom een Inboedelverzekering afsluiten?

Waarom is een Inboedelverzekering nu zo belangrijk? Een onverwachtse gebeurtenis zit in een klein hoekje. Je denkt er waarschijnlijk liever niet aan, maar ook in Nederland komt stormschade voor. Daarnaast kan er bijvoorbeeld waterschade ontstaan door een lekkage, of rookschade door een verstopping in de kachel. En wat als een inbreker bij jou en gokje waagt? De kans is gelukkig klein, maar het kan je toch overkomen.

Het afsluiten van een goede Inboedelverzekering heeft verschillende voordelen:

 • Je beschermt je bankrekening tegen grote financiële tegenvallers.
 • Je kunt eventuele beschadigde of gestolen spullen direct vervangen.
 • Je bespaart jezelf stress en financiële onzekerheid.

Huiseigenaar of huurder, de meeste Nederlanders vinden de extra zekerheid die een Inboedelverzekering biedt de premie meer dan waard.

Hoe werkt een Inboedelverzekering?

Stel, er raast een storm over Nederland heen. Door hevige regenval heb je last van lekkage in huis, waardoor je tv en bank schade oplopen. En dat is niet alles, want ook in je tuinmeubels zijn door de wind een aantal scheuren ontstaan. Wat nu?

Om je beschadigde objecten direct te kunnen herstellen of vervangen, doe je een beroep op je Inboedelverzekering. Je meldt de schade aan je verzekeraar, waarna het schadebedrag wordt vastgesteld. Vaak wordt dit gedaan aan de hand van de nieuwwaarde of dagwaarde van je spullen. Is er onduidelijkheid? Dan kan de verzekeraar een expert inschakelen die advies uitbrengt in de vorm van een uitgebreid rapport.

Is het schadebedrag duidelijk? Dan krijg je dit zo snel mogelijk uitgekeerd en kun je je beschadigde spullen vervangen of herstellen. Wel zo fijn, want bij bijvoorbeeld storm-, brand- of rookschade lopen de kosten flink op. 

Tip! Heb je een Allianz Direct Inboedelverzekering en wil je schade melden? Dit doe je gemakkelijk online via Mijn Account. Beschrijf de schade zo uitgebreid mogelijk en voeg foto’s toe. Dit maakt het voor onze experts makkelijker om het probleem te beoordelen en de juiste stappen te nemen.

Wat is gedekt met een Inboedelverzekering?

De Inboedelverzekering kan worden ingezet in veel verschillende situaties. Om een paar voorbeelden te noemen:

 • Brand of rook beschadigen je kleding.
 • Een inbreker steelt je spullen.
 • Een inbreker beschadigt je spullen (ook in de tuin).
 • Er valt een boom of hijskraan op je huis of tuin. Hierdoor raken de spullen in je huis (door een gebroken ruit raam bijvoorbeeld) of tuin beschadigd.
 • Er lekt onverwachts water uit je waterleidingen, en je tv of computer gaat kapot.
 • Door extreme regen stroomt er water je huis in, waardoor je meubels beschadigen.

Zoals je ziet is een Inboedelverzekering breed inzetbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken: als je spullen buiten jouw schuld om beschadigd raken, zijn de kosten meestal gedekt.

Let op! Is er schade ontstaan door je eigen schuld? Controleer dan de voorwaarden van je verzekering even. Bij Allianz Direct vergoeden we in dit geval alleen de kosten wanneer je een aanvullende All Risk verzekering hebt.

Is een Inboedelverzekering verplicht?

Terwijl de meeste mensen ervoor kiezen om deze verzekering wel af te sluiten, is een Inboedelverzekering niet verplicht. Je kunt dus zelf kiezen of de verzekering bij jou leefstijl past.

Red je het financieel om je inboedel zelf te repareren of vervangen? Dan is het afsluiten van een Inboedelverzekering niet noodzakelijk. Wel is het voor iedereen fijn om het risico op een financiële klap te verlagen. Moet je bijvoorbeeld al je meubels vervangen? Of zijn je dure elektrische apparaten kapot? Dan kun je een rekening verwachten die de meeste mensen niet probleemloos kunnen betalen.

Wat is de beste Inboedelverzekering?

De meeste Inboedelverzekeringen komen met verschillende aanvullingen. Welke optie voor jou het beste werkt, hangt af van je individuele situatie en voorkeuren. Vind je het voldoende als schade buiten jouw schuld om wordt vergoed? Dan heb je meestal geen aanvullende verzekeringen nodig. Ga je liever voor volledige zekerheid en wil je dat ook schade door jouw eigen schuld gedekt is? Ga dan voor een aanvullende dekking zoals de All Risk dekking van Allianz Direct.

Iedereen is anders en ook de keuze voor de beste Inboedelverzekering is individueel. Twijfel je? Neem dan gerust contact met ons op, dan nemen we samen de mogelijkheden door.

Tip! Lees verder in onze blog over het selecteren van de juiste verzekeringen als je twijfelt welke verzekeringen je nog meer nodig hebt. 

Allianz Direct Inboedelverzekering

Op zoek naar een betaalbare en betrouwbare Inboedelverzekering? Bij Allianz Direct bieden we een uitgebreide dekking en de beste service voor een vriendelijke prijs. Lees snel verder voor meer over onze Inboedelverzekering. Bekijk de voorwaarden voor meer informatie of tover binnen 20 seconden je premie in beeld.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Wat kun je claimen bij een Inboedelverzekering?

  Een Inboedelverzekering dekt schade aan alle losse spullen in je huis, die is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of lekkage. Denk hierbij aan je meubels, kleding of elektronica. 

 • Is je telefoon verzekerd bij inboedel?

  De meeste verzekeraars vergoeden schade aan een (mobiele) telefoon niet, omdat het lastig te controleren is of deze schade in huis is ontstaan. Wel zijn er uitzonderingen. Is er bijvoorbeeld brand ontstaan in je huis en is je telefoon daarbij gesneuveld? Dan krijg je met onze Inboedelverzekering de dagwaarde van je telefoon uitgekeerd.

  Meer weten? Lees verder op onze pagina over Inboedelverzekering en telefoons

 • Heeft een Inboedelverzekering zin?

  Het afsluiten van een Inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel nuttig. Natuurlijk denk je er liever niet aan, maar wat als je toch met schade te maken krijgt? De kosten van bijvoorbeeld rook- of waterschade aan je spullen kunnen enorm oplopen.

  Voor de meeste mensen is de rust en financiële zekerheid die een Inboedelverzekering geeft de premie meer dan waard.

Couple playing guitar

Jouw inboedel is veilig bij ons

Bij Allianz Direct verzeker je de spullen in je huis voor vrijwel alle schade, standaard met €0 eigen risico.