Schade door onbekende

Februari 2024

Schade aan je auto door een onbekende: wat moet je doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen. Helaas worden er jaarlijks meer dan een miljoen autoschades gemeld. Gelukkig is de WA-dekking verplicht in Nederland, zodat je verzekerd bent voor financiële gevolgen zodra een ander schade aan je auto veroorzaakt. Maar wat doe je als de dader onbekend is? Ben je dan nog wel verzekerd?

All Risk verzekering

Heb je schade door een onbekende en wil je dit laten vergoeden door je verzekeraar? Dan kan dit met een All Risk dekking. Wanneer je schade vastlegt dat veroorzaakt is door een onbekende, kun je terugvallen in schadevrije jaren. Hierdoor kan je vanaf het nieuwe verzekeringsjaar meer premie gaan betalen. Als er beroep gedaan kan worden op het Waarborgfonds, zal de verzekeraar zelf contact opnemen met het fonds en worden je schadevrije jaren hersteld. 

Waarborgfonds 

Het waarborgfonds is een onderdeel van de Vereende en is er voor iedereen die schade heeft aan de auto dat veroorzaakt is door een onbekende. Schade door een onbekende kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door iemand die na het maken van schade weggereden is, niet verzekerd is of schade heeft toegebracht aan jouw auto met een gestolen auto.

Rechtsbijstandverzekering

De Rechtsbijstandverzekering helpt niet altijd bij het verhalen van schades in het verkeer. Hiervoor moet je de extra module ‘verkeer’ hebben. 

Heb je geen All Risk dekking maar wel een Rechtsbijstandverzekering (inclusief module verkeer)? Dan kun je contact opnemen met jouw Rechtsbijstandsverzekeraar. De verzekeraar zal jouw zaak voorleggen bij het Waarborgfonds en je ondersteunen bij het verhalen van jouw schade. 

Wat doe je na het ontdekken van de schade?

Heb je schade aan jouw auto door een ander? Noteer dan snel het kenteken. Maak altijd duidelijke foto’s van de situatie en doe aangifte bij de politie om zo snel mogelijk de dader te achterhalen. 

Verder kan het helpen om minimaal twee getuigen schriftelijk te laten verklaren dat zij de auto zowel zonder als met schade hebben gezien. 

Hoe meld je een schade bij het Waarborgfonds?

Meld je schade altijd binnen 14 dagen na schadedatum. Wacht je te lang? Dan wordt je schade niet meer vergoed. Je kunt in 6 stappen een schade online melden op de website van het Waarborgfonds.

  • Controleer of je schade onder het Waarborgfonds valt;
  • Vul je gegevens in;
  • Vul de gegevens van het voertuig in;
  • Omschrijf het voorval;
  • Upload de benodigde documenten;
  • Dien je schade in.

Wordt je schade uitgekeerd door het Waarborgfonds? Houd dan rekening met een wettelijke eigen risico van €250. 

Schade niet vergoed?

Wordt je schade niet vergoed door het Waarborgfonds en heb je geen All Risk verzekering? Dan moet je de schade aan jouw auto zelf laten herstellen. De kosten komen dan helaas voor eigen rekening. 

 

Vrouw staart uit het raam

Nog meer vragen over schade en pech?

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

Was dit artikel nuttig?