Schade
Melden, repareren en afhandelen.
Wat te doen als ik schade heb?
Schade melden en hulp krijgen
- Heb je een noodsituatie met je auto of woonschade en nood? Bel dan 24/7 met 010- 300 6540 en geef aan dat je schade hebt. We regelen dan direct hulp voor je.
- Wel schade, maar geen noodsituatie? Meld je schade via Mijn Account.
Wat is Mijn Account en hoe werkt het?
Mijn Account is het online portaal van Allianz Direct waar je makkelijk en snel alles voor je verzekering kan regelen. Als je bij ons verzekerd bent hebben wij automatisch een Mijn Account voor je aangemaakt. Log direct in met je emailadres; je hebt geen wachtwoord nodig omdat je een tijdelijke inlogcode ontvangt via email of sms.
In Mijn Account kan je schade melden, je polis bekijken of aanpassen, je verzekeringspapieren downloaden en meer. Klik hier voor meer informatie.
Hoe kan ik met de schadeafdeling contact opnemen?
Via de chat krijg je het snelst iemand te spreken. We zitten doordeweeks voor je klaar tussen 8.30 uur en 19.00 uur- klik tijdens deze tijden op het chat icoontje dat rechtsonder op onze site staat. Ook kun je ons bellen. Bel doordeweeks tot 17.00 uur op 010 - 300 6540 en kies voor de optie 'schade'.
Let op! Schade melden kan niet via de chat. Doe dit via Mijn Account en als dat niet lukt, bel ons.
Kan ik schade ook zelf betalen?
Je kunt door ons betaalde schadebedragen terugbetalen. Dit kunnen ook bedragen zijn die wij uitgekeerd hebben aan een tegenpartij. Hebben wij bijvoorbeeld schade vergoed, maar blijkt dat je premie het jaar erop hierdoor erg omhoog is gegaan? Je kunt ons dan binnen 12 maanden terugbetalen. Je krijgt je schadevrije jaren die je met je schade verloor gewoon weer terug. We kunnen ook eventueel teveel betaalde premie aan je terugbetalen binnen 12 maanden. Twijfel je of dit handig is? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.
Bij schade die je sowieso zelf wilt betalen, hoef je natuurlijk geen claim in te dienen. Scheelt ook in je schadevrije jaren!
Hoe staat het met de afhandeling van de schade?
Nadat je de schade gemeld hebt in Mijn Account is het belangrijk je mail in de gaten te houden, we sturen je daar belangrijke updates. Check dus ook af en toe je spamfolder.
Wil je toch liever zelf om een update vragen? Dit gaat het snelst via de chat rechtsonder in je scherm. We zitten doordeweeks tussen 08.30 en 19.00 uur voor je klaar. Houd altijd je schadenummer bij de hand. En houd rekening met wat verwerkingstijd van je dossier, dit kan soms even duren.
Was dit artikel nuttig?
Autoschade
Hoe kom ik aan een schadeformulier?
Deze vind je op onze downloadspagina. Vul deze in als:
- Je een aanrijding met een persoon, dier of object hebt. Laat het formulier ter plekke of achteraf ondertekenen.
- Je een aanrijding met een onbekend persoon of dier van een onbekende eigenaar hebt.
- Er sprake is geweest van vandalisme
Je hebt dus geen schadeformulier nodig bij ruitschade, hagel, storm, inbraak, diefstal of joyriding. Doe bij inbraak, diefstal en joyriding wel altijd aangifte bij de politie.
Scan of fotografeer het schadeformulier en voeg deze toe bij je melding in Mijn Account. Let erop dat het formulier in zijn geheel en onbeschadigd op de foto of scan staat.
Lees hier hoe je een schadeformulier invult.
Tip: je kunt dit ook vanaf je mobiel doen, via MobielSchadeMelden.nl. Dat gaat nóg makkelijker en nóg sneller!
Kan ik het schadeformulier ook online invullen?
Ja, dat kan super makkelijk en snel via MobielSchadeMelden! Dit is in feite het schadeformulier, maar dan online. Als initiatief van het Verbond van Verzekeraars, is dit online de enige erkende manier van schademelden. Je kunt dit schadeformulier heel gemakkelijk op je smartphone, terplekke en eventueel samen met een tegenpartij, invullen. Dit kan dan samen vanaf één telefoon of apart (zelfs ieder vanuit eigen huis). Upload foto’s bij je melding, onderteken het digitaal en MobielSchadeMelden verstuurt het formulier naar beide verzekeraars.
Wat moet ik doen als de tegenpartij geen schadeformulier in wil vullen?
Een schadeformulier moet altijd door beide partijen worden ingevuld én ondertekend. Wil de tegenpartij dit niet doen? Voeg dan een ingevulde Getuigenverklaring toe bij het melden van je schade (download deze hier). Dit kan natuurlijk alleen als er getuigen van het incident zijn. Check daarom goed de directe omgeving van de aanrijding. Heeft de buurman bijvoorbeeld een videodeurbel waarop het incident is vastgelegd? Of zijn er dashcambeelden beschikbaar? Als je zulk beeldmateriaal hebt, deel dit dan met ons. Zo kunnen wij je nog beter en sneller helpen.
Iemand is tegen mijn geparkeerde auto aangereden, maar de dader is onbekend. Wat kan ik doen?
Doe in dit geval zo snel mogelijk (maar maximaal binnen 14 dagen) aangifte bij de politie. Vervolgens meld je de schade in Mijn Account. Hier upload je een kopie van de aangifte en eventueel contactgegevens van getuigen (voornaam, achternaam en e-mailadres). Hierna gaan wij direct aan de slag met het afhandelen van je schademelding. Bij een All Risk verzekering heeft de schade effect op je schadevrije jaren (en dus ook op je premie). Als je een Verkeersrechtsbijstand-verzekering hebt, dan proberen we om de schade via het Waarborgfonds Motorverkeer voor je te verhalen. Heb je een WA of Beperkt Casco verzekering? Dan kun je zelf de schade proberen te verhalen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Check hiervoor eerst of je deze claim kunt indienen via SchadeZonderDader.nl. Wil je meer lezen over autoschade door een ander? Kijk dan hier.
Let op: de bestuurder die in de auto heeft gereden, voordat de auto geparkeerd werd, kan niet getuigen. Familieleden en inzittenden mogen dat wel. Verder moeten getuigen bij schade aan een geparkeerde auto kunnen verklaren dat:
- De auto onbeschadigd is geparkeerd
- De auto later op dezelfde plek is teruggevonden met schade
- Er in de tussentijd niet mee is gereden
Wat is het Waarborgfonds Motorverkeer?
Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting zonder winstoogmerk en wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Een deel van elke betaalde autopremie gaat altijd naar dit fonds. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of als hij niet verzekerd is.
Schade door bijvoorbeeld vandalisme wordt nooit vergoed. Wat wel? Check of jij met jouw schade in aanmerking komt voor een vergoeding van het Waarborgfonds via SchadeZonderDader.nl. En kijk hier voor alle informatie en voorwaarden rondom het Waarborgfonds.
Hoe kan ik de tegenpartij aansprakelijk stellen?
Je kunt de tegenpartij aansprakelijk stellen door een verhaalbrief in te vullen en op te sturen naar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Zij zullen dan contact met je opnemen. Je vindt de verhaalbrief onder 'Schade' op onze downloadpagina.
Als alleen jouw auto en een ander voertuig met Nederlands kenteken erbij zijn betrokken, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor Directe Schadeafhandeling (DSA). Lees hier alles over DSA en de bijbehorende Verhaalservice.
Heb je een Verkeersrechtsbijstandverzekering bij Allianz Direct?
Meld de schade dan bij ons en dan proberen wij deze te verhalen bij de tegenpartij.
Wat zijn DSA en de Verhaalservice?
Alles over Directe Schadeafhandeling (DSA) en onze Verhaalservice lees je hier. Maar in het kort, DSA is een regeling waarbij vrijwel alle autoverzekeraars in Nederland zijn aangesloten en houdt in dat de eigen verzekeraar altijd schade af kan handelen. Een verzekerde hoeft dus zelf geen contact meer op te nemen met de verzekeraar van een tegenpartij. Hier zit wel een aantal voorwaarden aan en als blijkt dat Allianz Direct jou niet kan helpen, sturen we jou door middel van onze Verhaalservice door naar DAS Legal Services. Hopelijk kunnen zij iets voor je betekenen!
Waar kan ik mijn auto laten repareren?
Wij werken samen met een aantal herstelbedrijven die de autoschade voor je kunnen herstellen. En dat doen zij top! Maak daarom zelf een afspraak bij een van onze Topherstellers. Waar en wanneer het jou uitkomt. De herstelkosten worden dan 100% door ons vergoed. Heb je Vrije reparatiekeuze? Dan kun je de schade door iedere garage of monteur laten herstellen, zolang deze is aangesloten bij Bovag of Focwa. Heb je géén Vrije Reparatiekeuze maar laat je de schade toch door een andere hersteller repareren? Dan vergoeden wij €500,- minder. Let op: is je schade hoger dan €500,- minder en ga je niet naar een Tophersteller? Neem dan even contact met ons op. We laten dan een onafhankelijke schade-expert langskomen om de schade te beoordelen. Heb je alleen ruitschade? Regel dan direct een afspraak bij een van onze aangesloten glasherstellers.
Heb ik recht op een vervangende auto?
Alleen als je verzekerd bent voor de schade en je de schade laat repareren door een van onze Topherstellers, krijg je tijdens de technische reparatieduur een vervangende auto. Sta je met pech langs de weg en heb je onze aanvullende Pechhulpverzekering? Dan helpen we altijd zo snel mogelijk (meestal binnen een uur). Kunnen we de auto niet ter plekke repareren? Dan brengen we jou naar je bestemming en je auto naar de garage. Tijdens de reparatie krijg je een vervangende auto, tot een maximum van 30 dagen.
Bel 24/7 met 010 - 300 6540 als je door schade of pech langs de weg staat en niet meer kunt rijden.
Verandert mijn premie door schade?
Dat ligt eraan wie er voor de schade betaalt. Betalen wij? Dan passen wij je schadevrije jaren aan en betaal je in het nieuwe verzekeringsjaar meer premie. Alle verzekeraars hebben afgesproken dat je per schade 5 schadevrije jaren terugvalt. Ook kun je maximaal 15 schadevrije jaren hebben. Zelfs als je er in werkelijkheid meer op je polis hebt staan. Bekijk onderstaand rekenvoorbeeld om te zien hoe dat werkt:
- Terugval bij 12 schadevrije jaren: 12 - 5 = 7 schadevrije jaren
- Terugval bij 20 schadevrije jaren: 15 - 5 = 10 schadevrije jaren
- Terugval bij 3 schadevrije jaren: 3 - 5 = -2 schadevrije jaren
Het soms dus handig zijn om je schade zelf te betalen. Je premie blijft dan gelijk, doordat je niet terugvalt in schadevrije jaren. Kunnen wij het bedrag door een ander laten betalen (verhalen)? Ook dan gebeurt er niks met je schadevrije jaren en premie.
Waarom betaal ik na schade ineens zo veel meer?
Je verzekert je auto bij ons voor risico op schade. Dit risico schatten we in door te kijken naar onder andere je auto, je leeftijd, je woonplaats, maar ook je schadevrije jaren. Als je schade rijdt, verlies je schadevrije jaren, wordt dit risico hoger en betaal je dus meer premie. Ook kijken we naar de nieuwste schadecijfers. Hierdoor kan het risico ook anders uitvallen dan het jaar ervoor.
Mijn auto is gestolen of er is ingebroken. Wat moet ik doen?
Is je auto gestolen, is er ingebroken, heb je schade door joyriding of vandalisme, of ben je aangereden door een onbekende dader? Doe dan direct aangifte bij de politie en stuur het proces-verbaal naar ons op.
Meld je schade direct via Mijn Account.
Ruitschade
Ben ik altijd verzekerd voor ruitschade?
Je bent verzekerd voor ruitschade als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering bij ons hebt afgesloten. Alleen dan wordt je ruitschade dus vergoed. Met een WA verzekering helaas niet. Check de voorwaarden om meer te weten over wat er wel of niet verzekerd is bij ruitschade. Putjes in ruiten zijn nooit verzekerd, ook niet bij onze All Risk verzekering.
Op deze pagina vind je alles over ruitschade.
Heb ik een eigen risico bij ruitschade?
Als je een Beperkt Casco dekking heb je geen eigen risico. Bij een All Risk dekking kun je hier vrijwillig voor kiezen. Dit eigen risico geldt wel alleen voor schades die onder deze dekking vallen. Lees er meer over in onze voorwaarden.
Waar kan ik mijn ruitschade laten herstellen?
Ruitschade kun je laten repareren door een van onze Glasherstellers. Zo kun jij zo snel en veilig mogelijk weer de weg op!
Wil je toch liever je schade laten herstellen bij een andere monteur of garage? Dat kan met de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. De kosten worden dan 100% vergoed, mits deze hersteller is aangesloten bij Bovag of Focwa. Is dit niet het geval? Dan betaal je €500,- eigen bijdrage.
Heb je geen Vrije Reparatiekeuze, maar kies je er toch voor om je schade bij een andere garage of monteur te laten herstellen? Dan betaal je €500,- eigen bijdrage als deze is aangesloten bij Bovag of Focwa. Is de monteur of garage hier niet bij aangesloten? Dan krijg je helemaal geen vergoeding.
Er zit een putje in de ruit van mijn auto. Ben ik hiervoor verzekerd?
Helaas zijn putjes in ruiten niet verzekerd. We vergoeden alleen bij een barst of een sterretje. Lees hier alles over in onze voorwaarden.
Woonschade
Bij schade aan je opstal, inboedel of bij aansprakelijkheid.
Hoe kan ik schade melden voor mijn inboedel-, opstal of aansprakelijkheidsverzekering?
Je kunt de schade makkelijk en snel zelf melden via Mijn Account. Je hoeft ons dus niet te bellen. Heb je toch hulp nodig? Via de chat krijg je het snelst antwoord. Je vindt de chatfunctie (tijdens openingstijden) rechts onderin je scherm.
Heb je een noodisutatie of spoedgeval? Dan kun je ons 24/7 te bellen op 010-300 6540.
Wat is het verschil tussen inboedel en opstal? En aansprakelijkheid?
Opstal is je huis zelf en alles wat vast is/zit aan je huis of tuin (zoals een schuur of terras). Inboedel is alles wat los staat in je huis of tuin (zoals meubilair, decoratie en apparatuur). Aansprakelijkheid houdt in dat je verzekerd bent voor schade die je aan spullen van anderen maakt. Bijvoorbeeld iets bij iemand anders thuis, maar ook als iets van iemand anders bij jou thuis kapot gaat. Ook kan aansprakelijk bij letsel aan derden gelden: bijvoorbeeld een hond die de hond van iemand anders bijt en deze hond moet naar de dierenarts.
Ik heb mijn mobiele telefoon, laptop of tablet laten vallen en nu is deze beschadigd. Is dit verzekerd?
Schade door vallen of stoten aan mobiele elektronica (zoals telefoons, tablets en smartwatches) is bij ons nooit verzekerd, ook niet bij een All Risk verzekering. Lees onze polisvoorwaarden voor meer informatie.
Helpen jullie ook bij het herstel van mijn huis na schade?
Dat ligt eraan. De meeste door ons gedekte opstalschades kunnen door ons hersteld worden. Hierbij kies je zelf of je hulp wilt krijgen bij het herstel of het herstel zelf wilt regelen.
Ik wil hulp bij herstel
Indien gewenst, sturen wij vakspecialisten uit ons eigen netwerk naar je toe om de schade bij je te laten herstellen. Je hoeft niets voor te schieten en alles wordt netjes geregeld.
Ik regel zelf het herstel
Regel je het liever zelf? Bewaar dan alle offertes of facturen voor de herstelwerkzaamheden en dien deze na herstel bij ons in. Check voor de zekerheid ook de voorwaarden.
Herstel van je dak
Herstel aan je dak wordt vrijwel nooit door ons geregeld. Je dient daarvoor zelf een dakdekker in te schakelen om de schade te beoordelen en herstellen. Wij regelen wel hulp bij nood, bijvoorbeeld wanneer het dak door storm er helemaal af ligt. Bel dan direct 010-300 6540.
Welke schade wordt nooit vergoed door mijn opstalverzekering?
Schade die is ontstaan wettelijk niet toegestane activiteiten wordt nooit vergoed. Ook niet als de eigenaar of (ver)huurder van een woning niet van deze activiteiten op de hoogte was.
Schade door slecht onderhoud of constructiefouten wordt ook niet vergoed.
Heb ik een verplicht eigen risico bij stormschade?
Jouw eigen risico hangt af van of jij vrijwillig voor een eigen risico hebt gekozen. Als je een eigen risico hebt gekozen, geldt dat in het geval van schade en dus ook bij stormschade. Een eigen risico is bij ons niet verplicht. Heb je voor €0 eigen risico gekozen? Dan betaal je geen eigen risico bij stormschade.
Ik heb schade aan mijn huurwoning. Wat nu?
Is er schade aan de woning zelf? Neem contact op met de verhuurder. Je verhuurder is verantwoordelijk voor opstalschades en kan deze verhalen op de Opstalverzekering.
Heb je bij ons een inboedelverzekering? Dan zijn de spullen in je woning in principe verzekerd. Ook als de spullen beschadigd zijn door schade aan de opstal (bijvoorbeeld door een lekkage). Bekijk de voorwaarden voor een volledig overzicht van wat er is verzekerd.
Ik (of een gezinslid) heb schade gemaakt bij iemand anders. Wat moet ik doen?
Laat de tegenpartij, dus degene bij wie de schade veroorzaakt is, altijd eerst zijn of haar eigen verzekeraar inlichten. Vaak is de dekking dan hoger, doordat deze vaak met nieuwwaarde is. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering bij ons afgesloten? Alleen dan kun je ook schade die bij iemand anders is veroorzaakt online melden in Mijn Account. Als verzekeraar van jou, de veroorzaker, dekken we tot maximaal de dagwaarde. Als je de schade gemeld hebt, gaan we direct voor je aan de slag. Erken in de tussentijd geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding.
Ik heb schade aan mijn huis. Mag ik maatregelen nemen om meer schade te voorkomen?
Ja! Graag zelfs. Sterker nog, je bent verplicht om (in hoeverre mogelijk) schade aan je huis zo veel mogelijk te beperken. Als de schade onder onze dekking valt vergoeden wij eventuele spullen die je hiervoor moet gebruiken en ook de (extra) schade die dit kan opleveren. Is het bijvoorbeeld nodig om een houten plank in je muur te timmeren om een gat snel te dichten? Dit mag en vergoeden wij.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het schadebedrag?
We stellen in overleg met jou het schadebedrag vast of we laten de schade door een deskundige bepalen. Ben je het niet eens met het bedrag dat de expert vaststelt? Dan kun je zelf een contra-expert inschakelen. Dit is een deskundige die je zelf inschakelt. Wij vergoeden de kosten hiervoor, in ieder geval tot het bedrag dat wij onze eigen deskundigen betalen. Stel het uurtarief van jouw contra-expert is €100,- en van onze expert €80,-, dan vergoeden wij tot €80,-.
Ook betalen wij het schadebedrag uit dat de contra-expert vaststelt als dit hoger is dan wat onze expert bepaald heeft. Mits dit een verklaarbaar en in alle redelijkheid bepaald bedrag is.
Meer informatie over het inschakelen van een eigen deskundige lees je in de voorwaarden.
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?
We helpen je graag verder. Via de chat krijg je het snelst antwoord op al jouw vragen. Je vindt de chatfunctie (tijdens openingstijden) rechts onderin je scherm.
Overige contactmogelijkheden