Auto

Hoe werkt het en wanneer moet je het gebruiken?

Sneeuwkettingen en winterbanden

In de wintermaanden zijn winterbanden eigenlijk onmisbaar. Je kunt er ook voor kiezen om de auto te laten staan, maar dat is niet altijd een optie. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar toch wordt het meestal wel geadviseerd. Rijd je vaak naar onze buurlanden? Dan is het belangrijk om te weten of je in de winter zonder winterbanden mag rijden en of je sneeuwkettingen moet gebruiken. Maar hoe werken winterbanden en sneeuwkettingen eigenlijk? In deze blog vertellen we je hier alles over.

Eigenschappen van winterbanden

Met winterbanden zorg je voor meer veiligheid voor jezelf en andere weggebruikers. Het grootste pluspunt van winterbanden is het zorgen voor een kortere remweg. Hierdoor glijd je bij gladheid minder makkelijk door. Dit is natuurlijk niet het enige pluspunt van winterbanden. Winterbanden bieden bij tempraturen onder de 7 graden meer grip. Dit komt door de profieldiepte die bij winterbanden minimaal 4 millimeter is. Bij zomerbanden is dit 1.6 millimeter.

Eigenschappen van winterkettingen 

Vaak denken mensen dat winterbanden voldoende veiligheid bieden bij winterse omstandigheden in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk. 1 op de 7 bestuurders neemt niet eens een sneeuwketting mee. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Sneeuwkettingen zorgen voor meer veiligheid en grip op besneeuwde en ijzige wegen. Door de sneeuwkettingen wordt het risico op uitglijden en slippen sterk verminderd. Bovendien zijn sneeuwkettingen in sommige landen verplicht. Heb je geen sneeuwketting in een land waar dit verplicht is? Dan kun je een boete verwachten van tot wel €5.000!

Winterbanden plaatsen

Voor het verwisselen van je banden kun je aan afspraak maken bij de garage. Wil je liever geld besparen en ben je een beetje handig? Dan kun je ook zelf jouw winterbanden plaatsen door middel van ons stappenplan*:

Let op! Wil je zelf je banden verwisselen, dan moet deze wel aan een velg bevestigd zijn.  

 1. Parkeer je auto op een veilige plek met een vlakke ondergrond. 
 2. Zorg ervoor dat je handrem opgetrokken is.
 3. Maak de wielen los met een kruissleutel. Maak de wielen nog niet helemaal los!
 4. Gebruik een krik om je auto omhoog te krikken. 
 5. De wielmoeren kun je nu helemaal losdraaien.
 6. Verwijder de band.
 7. Monteer je band met de juiste draairichting aan de auto.
 8. Draai de wielmoeren vast. 
 9. Laat de auto weer zakken door de krik omlaag te zetten.
 10. Trek de moeren na en zet ze strakker vast.
 11. Heb je al 100 kilometer gereden met de nieuwe banden? Trek de moeren dan opnieuw na en zet ze strakker.
 12. Controleer altijd de bandenspanning en vul deze indien nodig bij. 

*Moto Integrator

Sneeuwkettingen plaatsen

Het plaatsen van de sneeuwketting moet je meestal zelf doen. Je kunt dit het beste thuis oefenen voordat je op reis gaat. In de stappen hieronder leggen wij je uit hoe je een sneeuwketting kunt plaatsen:

 1. Controleer altijd eerst de handleiding 
 2. Leg de ketting over het wiel en bekijk goed wat de voor- en achterkant is.
 3. Schuif de ketting achter het wiel. Pak de twee uiteinden en klik deze boven op het wiel aan elkaar.
 4. Spreid de rest van de ketting over het wiel. Belangrijk is, dat je bij een ketting die zichzelf spant, de spanner openzet, zodat je deze uit kan trekken. Pak de bovenste twee haakjes en maak deze vast. Deze haakjes beschermen de velgen. Pak nu de onderste twee haakjes en maak deze ook vast.
 5. Zet de spanner op ‘drive’. De ketting zit nu goed, maar het is toch verstandig om nog even te controleren of dat echt zo is. Rijd daarom een paar meter en kijk alles nog eens na. 

Veilig op reis

Heb je de juiste banden op je auto en de sneeuwkettingen al klaarliggen? Vergeet dan niet te controleren of de auto nog goed verzekerd is! Het is natuurlijk ook belangrijk om zelf goed verzekerd te zijn. Ook kun je met onze Reisverzekering jezelf verzekeren voor Risico- en Wintersporten. Zo ben je verzekerd van een veilige reis.  

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?