Inbreker

6 juli 2023

Top 10 gemeenten met meeste woninginbraken

Goed nieuws, het aantal woninginbraken is de afgelopen tien jaar met maar liefst 75% gedaald! Toch werden er in 2021 nog steeds 23.500 woninginbraken geregistreerd bij de politie. Waar in Nederland loop je eigenlijk het hoogste risico op een woninginbraak? Lees snel verder voor de top 10 gemeenten waar het meest wordt ingebroken in woningen en check of jouw gemeente ertussen staat.  

Aantal woninginbraken per gemeente per 1.000 huishoudens 

 1. Zeist (Utrecht): 8,2 inbraken
 2. Laren (Noord-Holland): 7,1 inbraken
 3. Baarn (Utrecht): 6,4 inbraken
 4. Boekel (Noord-Brabant): 6,3 inbraken
 5. De Bilt (Utrecht): 6,2 inbraken
 6. Rhenen (Utrecht): 5,9 inbraken
 7. Gooise Meren (Noord-Holland): 5,9 inbraken
 8. Veenendaal (Utrecht): 5,9 inbraken
 9. Bergen (Limburg): 5,6 inbraken
 10. Bloemendaal (Noord-Holland): 5,5 inbraken

Relatief veel woninginbraken in Midden-Nederland

Zoals je kan zien in de top 10 wordt er in Midden-Nederland relatief vaak ingebroken, met name in de provincie Utrecht en het Gooi. In het Utrechtse Zeist loop je het grootste risico op een woninginbraak. In 2021 werd hier in totaal 8,2 keer ingebroken per duizend huishoudens, wat opmerkelijk hoog is vergeleken met het landelijke gemiddelde van 2,9 woninginbraken per duizend huishoudens. Van de vier grote steden wordt relatief het vaakst ingebroken in Utrecht en het minst vaak in Rotterdam.

 • Utrecht: 3,8 inbraken
 • Den Haag: 3,7 inbraken
 • Amsterdam: 3,6 inbraken
 • Rotterdam: 3,1 inbraken

Woon je in Harlingen of Dinkelland? Dan heb je wat meer geluk! In Harlingen en Dinkelland wordt in Nederland het minst vaak ingebroken, namelijk 0,5 keer per duizend huishoudens.  

Meeste inbraken in de grote steden

Als je kijkt naar absolute getallen, is het vast geen verassing dat de meeste inbraken plaatsvinden in de grote steden. In 2021 werd er in onze hoofdstad Amsterdam het vaakst ingebroken met 1.716 inbraken. Op de tweede plek staat Rotterdam met in totaal 1.012 inbraken, gevolgd door Den Haag met 1.002 inbraakmeldingen. Als je het aantal inbraakmeldingen van deze drie steden bij elkaar optelt, kom je zelfs op hetzelfde aantal inbraken uit als in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel en Groningen samen.

Sluit een Woonverzekering af bij Allianz Direct

Natuurlijk wil niemand een inbraak meemaken, maar je kan huis en spullen maar beter goed beschermen om het zekere voor het onzekere te nemen. Op zoek naar een uitgebreide Woonverzekering met scherpe premie en waar je ook goed gedekt bent voor schade door (poging tot) diefstal en inbraak? Neem dan gauw een kijkje bij de Woonverzekeringen van Allianz Direct en bereken direct je premie.

 

Bron: CBS (2021)

Was dit artikel nuttig?

Stel op bank op ipad

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.