Familie loopt buiten met kind

Maart 2022

Tuin en schuur: wat is er verzekerd?

Bij een woonverzekering denk je natuurlijk als eerste aan je woning en je inboedel. De Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je woning die “los” zijn en die je makkelijk kunt verplaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld je meubels, kleding en andere accessoires. Met de Opstalverzekering verzeker je alles wat aan je huis vast zit voor schade. Denk bijvoorbeeld aan schade aan je dak door een omvallende boom.

Maar hoe zit dat met de spullen die in je tuin staan en de schuur die je misschien in je tuin hebt staan? Misschien parkeer jij je elektrische fiets altijd in de tuin, of heb je dure gereedschappen in je tuinhuisje staan. Ben je daar ook voor verzekerd met een woonverzekering? Dat lees je hier!

Dekking in je tuin

De Inboedelverzekering biedt in principe dekking voor schade aan spullen die in je huis staan, maar ook de spullen die buiten je huis staan vallen onder deze dekking. Als je spullen in een gemeenschappelijke ruimte staan, of op je balkon of in je tuin geldt er wel een beperkte dekking. Wat houdt die beperkte dekking precies in en wat is er dan wel of juist niet verzekerd?

Inboedel in de tuin

De Inboedelverzekering van Allianz Direct gaat verder dan alleen de spullen in je huis. Zo geldt er ook dekking voor spullen wanneer deze in een bijgebouw zoals een schuur of garage staan. Ook spullen die in je tuin staan zijn verzekerd. Hierbij geldt alleen wel dat schade door storm, neerslag of bijvoorbeeld sneeuwdruk niet is verzekerd. Schade door brand, bliksem, en diefstal of inbraak is wel verzekerd. Bij diefstal zijn wel alleen tuinmeubels, tuingereedschap, je barbecue en bijvoorbeeld je droogrek inclusief wasgoed dat in je tuin stond te drogen verzekerd.

Mijn (elektrische) fiets is uit de tuin gestolen, ben ik verzekerd?

Je (elektrische) fiets valt onder de Inboedelverzekering, dus als je fiets gestolen wordt ben je daar in principe voor verzekerd. Het is alleen wel zo dat je fiets op slot moet staan en in een gebouw gestald moet zijn. Staat je fiets dus los in de tuin, dan ben je niet verzekerd voor diefstal. Zet ‘m dus altijd in je garage/schuur of tuinhuisje! Hetzelfde geldt voor brom- en snorfietsen en grasmaaimachines.

Is je fiets beschadigd, bijvoorbeeld door brand in je woning? Dan valt dit ook onder de dekking.

Tuinhuisje, schuur of garage: de Opstalverzekering

Onder de Opstalverzekering valt je woning en alles wat aan je woning vast zit. Dat geldt dus ook voor je schuur/garage of tuinhuis, mits deze op hetzelfde adres staan. Daarnaast ben je met een Opstalverzekering ook gedekt voor schade aan zonnepanelen, zonweringen en rolluiken. Ook is een laadpaal of laadpunt voor een elektrische auto gedekt, mits het aan je huis vast zit of vast in je tuin staat.

Andere vaste onderdelen van je tuin

In je tuin staan misschien ook andere dingen, zoals een schutting en planten en heggen of zelfs een jacuzzi of een echte buitenkeuken. Zijn die ook verzekerd voor schade?

Het korte antwoord is: ja! Ook deze vaste onderdelen van je tuin zijn meeverzekerd in de Opstalverzekering. Ideaal toch? Bij schade worden de kosten om je tuin te repareren dus gedekt. Let alleen wel op: bij de Opstalverzekering is er geen dekking als schade aan je tuin ontstaat door diefstal, storm, neerslag of vandalisme.

Tuin en schuur goed verzekerd

Nu weet je dat je Inboedel- en Opstalverzekering ook goed zijn voor dekking in de tuin of schuur, inclusief hoe de dekking werkt. Met de woonverzekering van Allianz Direct ben je goed verzekerd in en rondom je huis!

Allianz Direct woonverzekering

Ook een woonverzekering afsluiten?

Verzeker ook je spullen en je huis precies zoals jij dat wilt.

Was dit artikel nuttig?