Met deze tips geniet je zorgeloos van de feestdagen!

Verzekerd van fijne feestdagen

Vervelende ongelukjes tijdens de feestdagen voorkomen? Zo ga je goed voorbereid het nieuwe jaar in!

Zorgeloos de feestdagen in met een goede woonverzekering

Tips voor je auto en je woning

Het is weer de tijd van het jaar: de feestdagen staan om de hoek. Van heerlijk lang dineren tot knallend het nieuwe jaar in, er gebeurt nogal wat deze dagen. Wij vinden het belangrijk dat jij zonder zorgen kan genieten van deze dagen, daarom hebben wij een paar tips op een rijtje gezet om vervelende ongelukken te voorkomen. Zo vind je hier tips om jouw auto te beschermen tegen vuurwerk en hebben we een aantal tips om ook jouw woning en inboedel veilig te stellen. Zonder zorgen 2024 in? Lees dan snel verder!

Tips voor je auto - zo help je jouw auto de jaarwisseling door

Auto’s lopen veel gevaar voor schade rondom de jaarwisseling. De ramen kunnen barsten en brandbare onderdelen zoals banden of rubberen strips, kunnen smelten door vuurwerk. Daarnaast is het kruit van vuurwerk ook schadelijk voor de lak van je auto en kan je auto zelfs in de fik vliegen. Het is daarom niet gek dat vuurwerk elk jaar veel schade aan auto’s veroorzaakt. Gelukkig hebben wij een aantal tips waarmee je vuurwerkschade aan je auto hopelijk kunt voorkomen:

Parkeer je auto in een overdekte garage

De beste manier om vuurwerkschade aan je auto te voorkomen is door je auto in een overdekte (openbare) garage te parkeren. Zit er geen overdekte garage bij jou in de buurt? Probeer je auto dan ergens te parkeren op plekken waar nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken, zoals bij tankstations of bejaardentehuizen.

Was je auto vóór de jaarwisseling

Misschien denk je dat je je auto juist na de jaarwisseling moet wassen, om alle overgebleven vuurwerkresten te verwijderen. Maar wist je dat je je auto beter van tevoren een wasbeurt kunt geven? Door het vooraf te doen, en gebruik te maken van wat extra wax, zorg je ervoor dat kruitresten minder makkelijk in de lak kunnen trekken. Een schone auto met een gladde lak en een goede waslaag is namelijk beter beschermd tegen resten van vuurwerk. Vuurwerkresten kunnen zo makkelijker van je auto afglijden dan bij een vieze auto.

Wat vergoedt Allianz Direct bij vuurwerkschade?

Hoewel de meeste verzekeraars schade door vandalisme vergoeden met een All Risk verzekering, is vuurwerkschade bij Allianz Direct ook al verzekerd bij een Beperkt Casco dekking.  Als je verzekerd bent bij Allianz Direct krijg je namelijk schades die ontstaan zijn door brand, ontploffing en schroeien vergoed bij zowel een Beperkt Casco als All Risk verzekering. Hier valt vuurwerkschade doorgaans onder, tenzij het bijvoorbeeld gaat om lakschade ontstaan door de poot van een vallende vuurpijl. Bovendien hebben dit soort schades bij Allianz Direct ook geen invloed op je schadevrije jaren en je premie!

Vuurwerkschade die niet een gevolg zijn van brand, ontploffing of schroeien zijn meestal verzekerd met een All Risk dekking en hebben wel gevolgen voor je schadevrije jaren. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de lak van je auto dat ontstaan is door een poot van een vallende vuurpijl.

Al aan je woning gedacht?

Je auto is goed verzekerd bij Allianz Direct, maar hoe zit het met je huis? Misschien is het interessant om ook je Woonverzekering bij ons af te sluiten, dan heb je het gemak van al je verzekeringen onder een dak. Benieuwd? Bereken direct je premie! Als je al een andere verzekering bij ons hebt, kun je inloggen in Mijn Account en onder "Meer Verzekeringen" op je woning verzekeren klikken. Of scroll lekker door voor tips om jouw woning goed te beschermen tijdens de feestdagen.

 

 

Tips voor je woning - stille nacht, veilige nacht 

Controleer je rookmelder

Een rookmelder in huis geeft rust. Het vermijdt zoveel mogelijk risico en kan bij brand in huis levens redden. Ook kan een rookmelder helpen bij het beperken van brand in huis, doordat je sneller door hebt dat er rook of vuur aanwezig is. Hierdoor valt schade mogelijk te beperken, ook als er een kaars omvalt, er een lampje in de kerstboom knapt of het kerstmaal in de fik vliegt. Om je eigen veiligheid en die van je gasten tijdens kerst en oud en nieuw te garanderen is het goed om voor de feestdagen je rookmelder te controleren. 

Plaats een brandblusser

Tijdens kerst en oud en nieuw kunnen er vaker woningbranden uitbreken dan in de rest van het jaar. Dus mocht er brand in je woning ontstaan, is het prettig om een brandblusser in de buurt te hebben.

Met een poederblusser kun je veel brandjes blussen, waaronder vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Dit is erg nuttig en heeft als voordeel dat je apparaten die op stroom zijn aangesloten, zoals het gourmetstel, kunt blussen. Er zit alleen één nadeel aan: het laat een enorme troep achter. Daarnaast kunnen veel spullen na het blussen onbruikbaar worden. Een schuimblusser daarentegen, heeft alle voordelen van een poederblusser zonder de troep. Of in ieder geval in mindere mate. De schuimblusser kan indien nodig ook op personen gebruikt worden, maar we raden je in dat geval aan een blusdeken te gebruiken.

Lukt het niet om de brand zelf te blussen? Blijf kalm, houd ramen gesloten en sluit alle deuren achter je als je de woning verlaat. Bel vervolgens vanaf een veilige plek 112.  

Plak je brievenbus dicht

Jaarlijks worden er helaas vele brievenbussen kapot gemaakt tijdens de jaarwisseling. Of het nu gaat om een ongeluk of dat er met opzet vuurwerk door je brievenbus wordt gegooid, niemand zit erop te wachten om met flinke schade het nieuwe jaar te beginnen. Wil je ongestoord genieten van een feestelijke jaarwisseling? Vergeet dan niet je brievenbus. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

Houd inbrekers buiten je huis tijdens de jaarwisseling

Het aantal inbraken is dit jaar weer fors gestegen, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Vooral tijdens Oud en Nieuw slaan inbrekers vaak toe. Staat je kliko tegen de muur? Dan kan de inbreker eenvoudig je woning in. Zet daarom je kliko in de tuin of een andere slimme plek. Wil je om middernacht de straat op? Zorg dan dat alle ramen en deuren goed op slot zitten en er een lamp aanstaat. Op die manier lijkt het alsof je thuis bent. Dat kan al een hoop schelen! 

Kleine ongelukjes voorkomen doe je zo!

Tijdens de feestdagen kunnen kleine ongelukjes net wat vaker voorkomen dan normaal, maar gelukkig kun je zelf al veel doen om eventuele schade te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld uit met kaarsen, olielampen en andere gezellige lichtjes. Zelfs als je er even niet bij bent, kunnen deze voorwerpen flinke schade veroorzaken. Kleine ongelukjes zoals een glas wijn over de bank, een spetterend gourmetstel of vlam in de pan kunnen al snel voor honderden euro's schade zorgen.

Je kunt in de voorbereiding veel doen om de kans op ongelukjes te beperken:

  • Zoek bij het kopen naar kerstversiering naar het CE-keurmerk. Die producten zijn het meest veilig en vaak brandvertragend. 

  • Zet de kerstboom niet in de buurt van deuren. Als er brand uitbreekt, raak je niet ingesloten;

  • Test vooraf de kerstboomlichtjes op de grond en controleer goed of er geen schade aan de bekabeling zit;

  • Dek waardevolle spullen zoals je nieuwe bank af en verplaats breekbare voorwerpen naar een veilige ruimte;

  • Rol de kabels van het gourmetstel helemaal uit zodat niemand erover kan struikelen en gebruik geen verdeelstekkers; deze kunnen makkelijk oververhit raken;

Wat vergoedt Allianz Direct bij woonschade?

Mocht het dan toch fout gaan, wil je natuurlijk zeker weten dat het financieel in orde komt. Met een Inboedelverzekering ben je verzekert voor vrijwel alle schade aan je eigen inboedel. Schade die jij zelf aan je inboedel veroorzaakt, wordt alleen vergoed door de All Risk dekking. Huur je een woning en wil je net iets meer zekerheid tijdens de feestdagen? Door een aanvullende Glasverzekering af te sluiten, ben je ook verzekerd als er een raam stuk gaat door bijvoorbeeld vuurwerk. Als je een koophuis met Opstalverzekering hebt, is glasschade standaard meeverzekerd. Net als schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage. 

Krabt jouw hond tijdens het kerstdiner aan de bank van je ouders? Of stoot je per ongeluk een lamp om bij je vrienden? Dan kan deze schade alleen vergoed worden als je een Aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Een Aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar. Als je schade bij een ander veroorzaakt, kunnen de kosten namelijk hoog oplopen.

Met een Woonverzekering van Allianz Direct is alles in én rondom je huis verzekerd, ook tijdens de feestdagen!

Huis in kerstsferen

Maak van je huis een verzekerd thuis

Kies voor een woonverzekering die bij jou past. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw huis jouw thuis is, ongeacht de situatie.

Is jouw woning al goed beschermd?