Geld in tankdop auto

Maart 2022

Goedkoper autorijden in dure tijden

Autorijden wordt steeds duurder. De prijzen voor brandstof stijgen naar nieuwe hoogtes en dat voel je in je portemonnee. Misschien vraag je jezelf ook al af: hoe kan ik besparen op autorijden? Hoe kan ik goedkoper autorijden in deze dure tijden? Terechte vraag! Wij helpen je graag. Gebruik de volgende tips om goedkoper auto te rijden in deze toch al dure tijden!

Bespaar op brandstof

De meest voor de hand liggende oplossing om het autorijden goedkoper te maken, is door op brandstof te besparen. Een vrij simpele oplossing – al is het misschien niet de leukste – is om je auto wat vaker te laten staan. Misschien kun je die boodschappen ook wel met de fiets halen, of je maakt er een fijne wandeling van.

Goedkoper tanken

Daarnaast kun je ook slimmer omgaan met tanken. Tank bijvoorbeeld niet langs de snelweg, maar zoek die goedkopere pomp in het dorp in de buurt. Daarnaast kan het ook voordelig zijn om een tankpas te nemen. Soms bespaar je daar wel 5-10 eurocent per liter mee.

Ten slotte is het natuurlijk een bekend fenomeen dat we massaal de grens oversteken om in Duitsland of België te tanken. Als je in de buurt van de grens woont, kan dat zeker lonen.

Meer kilometers uit een volle tank halen

Wil je toch per se de auto blijven gebruiken zoals je gewend bent? Dan zijn er een aantal andere manieren om op brandstof te besparen. Je checkt de uitgebreide uitleg in onze blog over het maximale uit je tank halen, maar in het kort zijn dit de punten waar je op kunt letten om minder brandstof te verbruiken:

  • Rijd zuinig
  • Zorg voor de correcte bandenspanning
  • Gebruik je cruise-control
  • Zet je airco uit
  • Gebruik de juiste motorolie

Besparen op maandelijkse kosten

Los van de brandstof komt er bij het bezitten van een auto nog meer kijken. Denk aan de wegenbelasting, onderhoudskosten en je autoverzekering. Maar hoe kun je hier nou op besparen? Als je voor lagere kosten wilt gaan, kan het slim zijn om een andere auto te kopen.

Wegenbelasting

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het soort brandstof dat je auto verbruikt en het gewicht van de auto. Het verschil in wegenbelasting tussen een dieselauto en een benzineauto kan tot wel 50% oplopen. Heb je een dieselauto en stap je over naar benzine? Dan kan je dat een flinke besparing opleveren. Hetzelfde geldt voor een zware auto waar je meer wegenbelasting voor betaald. Als je een kleiner model koopt, bespaar je ook vanwege het gewicht een mooi bedrag per maand!

Autoverzekering

Om op je autoverzekering te besparen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Misschien heb je je auto al jaren All Risk verzekerd. Na al die jaren kan je dekking misschien wel omlaag, wat toch al gauw een mooie besparing oplevert.

Ook bij je autoverzekering spelen het type auto, gewicht en bouwjaar bijvoorbeeld mee in je premie. Ga je van een flinke wagen naar een kleiner model? Dan gaat je verzekering waarschijnlijk ook omlaag. Een oudere auto met lagere dagwaarde levert vaak ook een lagere verzekering op. Daarnaast kun je op je premie besparen door niet elke kleine schade bij je verzekeraar te claimen. Wanneer je een schade claimt, val je namelijk terug in schadevrije jaren. Hierdoor gaat je premie omhoog. Door een kleine schade zelf te betalen, ben je misschien voordeliger uit. Je premie blijft dan namelijk hetzelfde.

Ten slotte is er een belangrijke tip bij autoverzekeringen: vergelijken! Met vergelijken kun je op jaarbasis al tientallen euro’s besparen. Door regelmatig de vergelijking tussen verschillende verzekeraars te maken, weet je zeker dat je de voordeligste autoverzekering te pakken hebt. Tip: bij Allianz Direct geniet je van de scherpste premie tegen scherpe voorwaarden. Check dus zeker ook eens onze autoverzekeringen!

Onderhoudskosten

Het onderhoud van je auto kan soms flink oplopen. De jaarlijkse APK kost natuurlijk al geld, maar als daar vervolgens verder onderhoud uit voorkomt ben je nog meer kwijt. Besparen op onderhoudskosten begint bij zelf je auto goed onderhouden. Je kunt bij de meeste tankstations je banden op de juiste spanning zetten en zo snellere slijtage aan je banden voorkomen. Ook kun je zelf klein onderhoud verrichten – ook als je maar weinig verstand hebt van motoren. Check bijvoorbeeld maandelijks je lampen, de koelvloeistof, de ruitenwisservloeistof en het oliepeil. Door dit zelf in de gaten te houden, voorkom je dat kleine mankementen die makkelijk herstelbaar zijn uitlopen op groot onderhoud en hoge kosten. Tips bij klein onderhoud dat je zelf kunt doen lees je hier.

Het scheelt flink in je portemonnee als je voor een betrouwbaar automerk kiest, waarbij uit onderzoek blijkt dat er minder vaak mankementen zijn. Dat scheelt natuurlijk al snel in onderhoudskosten!

Moet ik dan elektrisch gaan rijden?

Autorijden is nu vooral duurder door de stijgende prijzen voor brandstof. Misschien is dit wel hét moment om over te stappen naar elektrisch of hybride rijden? Goede vraag. Als we puur kijken naar het verbruik van brandstof en dat vergelijken met de kosten van elektrisch laden, is het korte antwoord “ja”. Volgens onze berekeningen hangt dit wel af van waar je je elektrische auto oplaadt, maar per saldo is het meestal een stuk voordeliger dan brandstof!

Goedkoper autorijden in dure tijden: genoeg opties!

Er zijn genoeg opties, dus er zit vast iets tussen waar jij mee aan de slag kunt. Je hoeft natuurlijk niet direct een andere auto aan te schaffen, besparingen zitten ‘m ook in de kleine dingen. Het antwoord op de vraag of je goedkoper kunt autorijden is duidelijk: zeker weten!

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.