vrouw in auto

December 2023

Hoe vergelijk je een verzekering?

Het eind van het jaar is weer in zicht. Dit is het perfecte moment om de inkomsten en uitgaven te bekijken voor het nieuwe jaar. Om op de uitgaven te besparen, kiezen veel mensen ervoor om bijvoorbeeld over te stappen van verzekeraar. Slim, want door overstappen kun je soms flink besparen! Ruim 58% gebruikt hiervoor een vergelijkingswebsite, maar waar moet je op letten bij het vergelijken van een verzekering? En hoe werkt een vergelijkingswebsite? In deze blog vertellen we je hier meer over.

Vergelijkingswebsites

In Nederland kennen we meer dan 10 vergelijkingswebsites. Op een vergelijkingswebsite kun je producten op basis van prijs of productvoorwaarden met elkaar vergelijken. Na het invoeren van je gegevens komt er meestal een top 3 keuze naar boven die het beste bij jouw wensen past. Alle andere aanbieders van het product waarmee de vergelijker samenwerkt, kun je vinden onder de top 3. 

Wanneer je een verzekering afsluit bij een vergelijkingswebsite ontvangt de vergelijker een commissie. De commissie wordt altijd op dezelfde manier berekend. Hierdoor heeft de vergelijker geen belang bij het adviseren van een specifieke verzekeraar en krijg je een eerlijke vergelijking.

Verzekering direct afsluiten bij de verzekeraar

Meestal is een vergelijkingswebsite alleen een bemiddelaar. Dat betekent dat zij alleen een product mogen afsluiten maar geen advies mogen geven. Wanneer je direct met de verzekeraar contact opneemt, krijg je een medewerker te spreken die bevoegd is om advies te geven en je kan helpen bij het maken van een passende keuze. Een vergelijkingswebsite biedt meestal een voorlopige dekking aan. Dit houdt in dat je nog geen zekerheid hebt over jouw verzekering. Wanneer je de verzekering direct bij de verzekeraar aanvraagt, weet je gelijk of jouw verzekering geaccepteerd is. Verder kan een vergelijkingswebsite een extra pakket aanbieden, zoals een gratis fysiopakket. Dit kan het aantrekkelijk maken om de autoverzekering af te sluiten, maar wist je dat dit meestal al een onderdeel is van de meest gekozen dekking: de Inzittendenverzekering?   

Autoverzekering vergelijken? Hier kun je op letten!

Vaak is het overstappen niet nodig, maar kun je de dekking aanpassen omdat de verzekerde auto niet meer bij de gekozen dekking past of omdat de gezinssamenstelling aangepast is. Heb je bijvoorbeeld een auto van 7 jaar of ouder die All Risk verzekerd is? Dan kun je er misschien voor kiezen om de dekking te verlagen naar een Beperkt Casco verzekering. Dit geldt trouwens ook voor wanneer je jouw woonverzekering gaat vergelijken. Heb je geen inwonende kinderen meer? Dan kun je de gezinssamenstelling op je woonverzekering aanpassen. Dit scheelt vaak in premie, waardoor een andere verzekeraar bij het vergelijken goedkoper lijkt. 

Zorg er ook voor dat de juiste gegevens bekend zijn bij jouw huidige verzekeraar. Ben je bijvoorbeeld verhuisd? Dan kan dit invloed hebben op de premie. Of heb je een auto verkocht waarop meer schadevrije jaren stonden? Kijk dan of je de schadevrije jaren kunt omwisselen op jouw huidige verzekering. Ook hiermee kun je premie besparen.

Let bij het vergelijken ook goed op de polisvoorwaarden. Een andere verzekeraar kan voordeliger zijn, maar kan minder goede polisvoorwaarden hebben. Zo kan een andere verzekeraar een eigen risico hebben of alleen per e-mail bereikbaar zijn.  

Hoe kun je een verzekering het beste vergelijken?

Schrijf voor het vergelijken op wat voor jou belangrijk is bij een verzekering zoals:

  • Geldt er een eigen risico?
  • Is de verzekering dagelijks opzegbaar?
  • Heeft de verzekeraar een keurmerk?
  • Biedt de verzekeraar de gewenste aanvullende dekkingen?
  • Hoe is de verzekeraar bereikbaar?
  • Tot welk bedrag ben je verzekerd?
  • In welke gevallen heb je dekking?

Neem de antwoorden mee in jouw vergelijking en bekijk welke verzekeraar het beste bij jouw wensen past. 

Wist je dat Allianz Direct al jaren in de top 3 van de beste verzekeraars valt bij Independer? Onze WA verzekering is de beste op autoverzekeringen.nl! Ook hebben we in 2023 meerdere awards mogen ontvangen van onder andere Independer.nl, geld.nl en autoverzekering.nl. 

Benieuwd naar jouw premie? Bereken deze dan direct in 2 minuten

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!

Was dit artikel nuttig?