Gezin met nieuwe woning

Januari 2024

Je volgende huis kopen: waar moet je op letten?

Wanneer je leven verandert, kunnen je woonwensen ook veranderen.  Wil je groter gaan wonen? Of wil je graag een tuin? Of wil je uit de drukke stad? Dan wordt het tijd voor het zoeken naar een nieuwe woning. Hoe je een woning koopt, weet je natuurlijk al. Maar waar moet je op letten wanneer je jouw volgende woning gaat kopen? In deze blog vertellen we je hier wat meer over. 

Je hypotheek 

Voor jouw eerste woning heb je al een hypotheek afgesloten. Het is belangrijk om nu na te denken of je een nieuwe hypotheek afsluit of de huidige hypotheek meeneemt. Bij het opnieuw afsluiten van een hypotheek kunnen de rentestanden voordeliger worden of kunnen de hypotheekvoorwaarden aangepast worden, doordat je voor een andere hypotheekaanbieder kiest. Wanneer jouw hypotheek nog bij jouw wensen en situatie past, kun je er ook voor kiezen jouw hypotheek mee te nemen. Dit wordt ook wel de meeneemregeling of verhuisregeling genoemd. Eigenlijk sluit je een nieuwe hypotheek af, maar blijft de rente, maandlasten en voorwaarden hetzelfde. 

Is jouw oude woning nog niet verkocht? Dan kun je misschien voor een overbruggingshypotheek kiezen. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening. Met deze lening overbrug je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en verkoop van je oude huis. 

Bespreek altijd eerst met jouw hypotheekadviseur wat het beste bij jouw wensen en situatie past. Zij kunnen je het beste advies geven. 

Wat doe ik met een overwaarde?  

Overwaarde houdt in dat jouw woning meer waard is dan de hypotheek die je ervoor open hebt staan. Heb je overwaarde op jouw vorige woning en koop je binnen 3 jaren een nieuwe woning? Dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde aan jouw nieuwe woning besteden. Alleen dan kun je de rente over je hypotheek aftrekken van jouw inkomstenbelasting. 

Voorbeeld: Je hebt een overwaarde van €65.000. Jouw nieuwe huis kost €260.000. Hierdoor zal jouw nieuwe hypotheek dus €195.000 bedragen en heb je 100% recht op hypotheekrenteaftrek.  

Restschuld 

Heb je jouw woning verkocht voor een lager bedrag dan jouw openstaande hypotheek? Dan heb je een restschuld, ook wel verkoopverlies genoemd. In sommige gevallen kun je een restschuld meenemen in de hypotheek van jouw nieuwe woning. Wel is het zo dat je genoeg inkomen moet hebben om de rentelasten en aflossing te kunnen betalen.  

Overige verhuiskosten 

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woning, is het goed om na te denken over de kosten die hierbij komen kijken. Neem je bijvoorbeeld je inboedel mee of ga je voor nieuwe spulletjes? Is het een klus- of nieuwbouwwoning? En pak je alles zelf in of huur je een verhuisbedrijf in?  

Wij hebben voor je uitgezocht wat de gemiddelde bedragen zijn: 

  • Nieuwe inboedel gemiddeld €10.000 tot €75.000; 
  • Verhuiswagen gemiddeld €45 per uur; 
  • Verhuisservice gemiddeld €800 tot €950; 
  • Kleine verbouwingen gemiddeld €200 per vierkante meter. 

Behalve de extra kosten, moet je ook denken aan eventuele vrije dagen die je opneemt op je werk. Verlof voor het verhuizen is niet wettelijk verplicht. Werkgevers mogen hierdoor zelf in de CAO bepalen of er hiervoor dagen beschikbaar zijn.  

Verzekering 

Ga je verhuizen? Vergeet dan niet contact op te nemen met jouw verzekeraar. Meestal kan je niet alleen een adreswijziging doorgeven maar moet er opnieuw een nieuwe verzekering afgesloten worden, omdat een nieuwe woning een ander risico met zich meebrengt. Geef je verhuizing daarom binnen 2 maanden aan ons door! 

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?