Prijsplafond

Januari 2024

Het prijsplafond verdwijnt: wat betekent dat?

Het nieuws staat er bol van: het prijsplafond gaat verdwijnen. Maar wat is het prijsplafond ook alweer? En wat betekent deze verandering voor jouw portemonnee? In deze blog nemen we je mee door de aankomende veranderingen en geven we een paar handige tips om je energierekening zo laag mogelijk te houden.

Wat is het prijsplafond?

First things first. Wat is het prijsplafond ook alweer? Het prijsplafond was een tijdelijke maatregel, met als doel om de stijgende energiekosten voor huishoudens te beperken. Zo betaalden consumenten in 2023 bijvoorbeeld maximaal €0,40 per kWh voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh, en €1,45 per m³ gas tot een verbruik van 1200 m³. Alles boven deze limieten werd tegen de marktprijs of contractprijs afgerekend.

Het idee achter het prijsplafond was om de impact van de schommelende prijzen te beperken, vooral in tijden van onzekerheid en inflatie. Dit was bedoeld als een tijdelijke oplossing, dus de wijzigingen in 2024 komen niet als een verrassing.

Belangrijkste veranderingen in 2024

Voordat we de gevolgen voor de portemonnee bekijken, zetten we eerst de belangrijkste wijzigingen in 2024 nog even op een rij:

  • Opheffing van het prijsplafond: het prijsplafond, dat een maximumprijs stelde voor gas en elektriciteit, wordt in 2024 niet verlengd.
  • Vernadering in energiebelasting: de energiebelasting op gas zal stijgen met ruim 10 cent per m³ (inclusief btw), terwijl die op stroom met ongeveer 2 cent per kWh zal dalen. Deze maatregel is bedoeld om gasverbruik te ontmoedigen en duurzamere energiebronnen te stimuleren.
  • Toename van netwerkkosten: de kosten voor netbeheer zullen in 2024 met ongeveer €8 per maand stijgen. Deze verhoging wordt gebruikt om te investeren in het onderhoud en de uitbreiding van het energienetwerk.
  • Einde van de energietoeslag: de eenmalige energietoeslag voor lage-inkomenshuishoudens wordt in 2024 niet meer uitgekeerd. Dit was een extra ondersteuning om de hogere energiekosten op te vangen.

Let op! De energietoeslag komt tot een einde, maar het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 weer open. Heb je een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum? Dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid

Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Helaas is de kans groot dat je het einde van het prijsplafond terugziet op je energierekening. Zonder de bescherming van het plafond zullen de prijzen voor gas en elektriciteit namelijk meer gaan meebewegen met de ups en downs van de markt. Vooral in tijden van veel vraag kan dit zorgen voor hogere kosten.

Daarnaast is er natuurlijk de stijging in netbeheerkosten van €8 per maand en de verhoogde energiebelasting, die vooral voor huishoudens die veel gas gebruiken flinke gevolgen heeft. Gebruik je in een jaar bijvoorbeeld 1.600 m³ aan gas, dan ben je in 2024 ongeveer €180 extra kwijt aan gasbelasting. Gebruik je juist weinig gas? Dan kan het zijn dat je goedkoper uit bent, door de verlaging van de belasting op stroom.

Conclusie? De exacte kosten hangen van een heleboel factoren af, maar de kans op een verhoging is er zeker. Dit is dan ook hét moment om je energieverbruik en contracten eens onder de loep te nemen. Overweeg bijvoorbeeld het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis of de overstap op duurzame energie om meer stabiliteit te creëren in onzekere tijden.

Wat kun je doen?

Bang voor onverwachts hoge kosten? Overweeg dan om een vast contract af te sluiten.Vaste contracten zijn beschikbaar voor verschillende periodes, zoals één of drie jaar.

Neem daarnaast de tijd om energieleveranciers te vergelijken. Kijk niet alleen naar de kosten, maar ook naar de voorwaarden, de duur van het contract en de mogelijkheden voor verduurzaming. Het vergelijken kost wat tijd, maar een voordelig contract is de moeite vaak meer dan waard.

Richt als laatste je woning zo energiezuinig mogelijk in. Denk bijvoorbeeld aan de volgende simpele verbeteringen:

  • Tochtstrips: plaats tochtstrips rond deuren en ramen om te voorkomen dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnenkomt. Dit helpt om je huis efficiënter te verwarmen.
  • Zuinige douchekop: door een zuinige douchekop te gebruiken, bespaar je zowel water als de energie die nodig is om het water te verwarmen.
  • Radiatorfolie: plaats radiatorfolie achter radiatoren (vooral die tegen de buitenmuur) om warmteverlies te verminderen en de efficiëntie van je verwarming te verhogen.
  • Ledlampen: vervang traditionele gloeilampen door ledlampen. Deze zijn energiezuiniger en gaan langer mee, wat zowel energie als kosten bespaart.
  • Brievenbusborstel: een brievenbusborstel of -klep helpt om tocht via de brievenbus te verminderen, wat bijdraagt aan een beter temperatuurbehoud in huis.

Meer tips om energie te besparen? Lees dan snel verder in onze blog met handige tips voor een zo laag mogelijke energierekening in de winter

Vrouw thuis binnen

Warm binnen blijven deze winter?

Niet alleen je auto, maar ook je huis kan deze winter wel wat extra aandacht gebruiken. Blijf lekker warm binnen en bereken je premie voor een woonverzekering online.

Was dit artikel nuttig?