Woman with baby

Februari 2024

Een huis kopen in 2024? Dit moet je weten

In een wereld die steeds verandert, is het kopen van een huis een grote stap voor veel mensen. Of je nu op zoek bent naar je eerste huis, je graag wilt verhuizen of gewoon benieuwd bent hoe het kopen van een huis in 2024 verloopt. Het is altijd goed om je extra in de huizenmarkt te verdiepen. In deze blog lees je wat je dit jaar, voor zover bekend, kunt verwachten.

De startersvrijstelling gaat omhoog

Laten we met het goede nieuws beginnen: de startersvrijstelling gaat omhoog! In 2024 wordt deze vrijstelling verhoogd van €440.00 naar €510.000. Je hoeft dus, als je tussen de 18 en 34 jaar oud bent, geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis van minder dan €510.000. Hier zitten wel voorwaarden aan vast, namelijk dat je zelf in het huis gaat wonen en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. Ben je 35 jaar of ouder? Dan betaal je 2% van de overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis. 

De leennormen versoepelen 

Ben je alleenstaand? Dan profiteer je in 2024 van versoepeling van de leennormen. Met een inkomen vanaf €28.000 per jaar kun je tot wel €16.000 extra lenen. Daar bovenop wordt er bij de beoordeling van een eventuele studieschuld gekeken naar het actuele schuldbedrag en niet meer naar het oorspronkelijke schuldbedrag.  

Studieschuld

We hebben het al eerder benoemd. Er is namelijk goed nieuws voor (oud) studenten met een studieschuld, want er staat een positieve ontwikkeling voor jullie te wachten! Voor velen was de verhoogde rente op de schuld een grote verrassing, maar sinds 1 januari 2024 zijn hypotheekstrekkers verplicht om op een andere manier naar de studielening te kijken als de maximale hypotheek berekent moet worden. De meeste geldvertrekkers keken voorheen alleen naar het oorspronkelijke schuldbedrag, in plaats van naar het bedrag dat op dit moment nog open staat. In 2024 wordt er rekening gehouden met het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt om je schuld af te lossen. Het is dus zeker de moeite waard om nu alvast dat extra beetje geld af te lossen als je binnenkort een hypotheek wilt aanvragen met een studieschuld. 

Meer lenen voor duurzame huizen

Met de stijgende energiekosten, de snel veranderede huizenmarkt en de klimaatcrisis neemt zowel bij veel mensen als bij de overheid de behoefte om duurzaam te wonen steeds meer toe. Val jij binnen die categorie, dan hebben we goed nieuws: met ingang van dit jaar wordt duurzaamheid extra beloond. Ga jij voor een nieuw huis met een gunstig energielabel? Dan heeft dat invloed op het bedrag dat je voor je hypotheek kunt lenen. Ga je voor het energielabel A+++? Dan kan je maar liefst 50.000 extra hypotheek krijgen. Voor mensen die graag willen verhuizen, waarvan het huis nog niet duurzaam genoeg is, verandert er ook het een en ander. Het is namelijk mogelijk om meer te lenen als je van plan bent je nieuwe huis duurzaam te maken.  

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog

Voorheen was de maximale koopprijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie €405.000. In 2024 stijgt dit bedrag naar €435.000. Deze stijging maakt het voor veel meer mensen mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te nemen. Als je je woning dit jaar wilt verduurzamen, mag je daar bovenop maximaal €26.100 meefinancieren. De borgtochtprovisie van 0.6 procent blijft dit jaar hetzelfde.  

Deze verandering zijn ook belangrijk in 2024

  • Wonen en zorg voor ouderen: in 2024 moeten er meer geschikte huizen gebouwd worden voor ouderen om de doorstroming van de huizenmarkt te verbeteren. Hiervoor is een speciaal programma ontwikkelt. 
  • De jubelton verdwijnt: de jubelton is in 2024 niet meer beschikbaar, maar ouders en kinderen kunnen nog steeds profiteren van een eenmalige verhoogde vrijstelling mits ze zich aan de gestelde voorwaarden houden. Gebeurt dit niet, dan blijft de vrijstelling van meer dan €6.000 per jaar beschikbaar. Waarom dit invloed heeft op de huizenprijzen? De gift was in het leven geroepen om de jonge generatie te helpen bij het verminderen van schuld, maar de afgelopen jaren werd het voornamelijk gebruikt om een hoger bod uit te brengen. Met het verdwijnen van de jubelton hoeven kopers dit niet in staat zijn om hoger te bieden, nu minder geld aan een nieuw huis uit te geven.
  • Het eigenwoningforfait: het eigenwoningforfait is een bedrag dat wordt toegevoegd aan het inkomen van mensen met een koopwoning. Dit betekent dat je als huiseigenaar betaald voor het woongenot. In 2024 is het eigenwoningforfaitpercentage voor een huis met een WOZ-waarde tot €1.200.00 0,35%. Voor huizen met een waarde boven dit bedrag geldt er een percentage van 2,35%. 

Van jouw huis een thuis met een Woonverzekering van Allianz Direct

Heb je je droomhuis gevonden? Dan is een goede verzekering erg belangrijk! Lees snel verder om meer te weten te komen over de Opstal- en Inboedelverzekering van Allianz Direct of bereken direct je premie binnen 20 seconden. 

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?