Vrouw met vrienden parkeert auto

November 2021

Waarom zou ik een elektrische auto kopen?

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Ongetwijfeld ken jij ook iemand met een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn namelijk beter voor het milieu én leveren ook nog eens belastingvoordelen op. Ben je nog niet volledig overtuigd? Hieronder lees je de voordelen van een elektrische auto.

Draag je steentje bij aan een beter milieu

Wist je dat wegverkeer ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt? Als je kiest voor elektrisch rijden draag je bij aan een beter milieu, aangezien elektrische auto’s geen broeikasgassen en stikstofdioxide uitstoten. Wil je nog groener dan groen bezig zijn? Gebruik dan groene energie om je elektrische auto mee op te laden, door bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen! Met alleen zonnepanelen ben je er nog niet, je hebt ook een laadpaal nodig om je elektrische auto op te laden. Je kan zelf een laadpaal kopen voor thuis, of een laadpunt aanvragen bij de gemeente. Als je een laadpaal wil kopen moet je wel opletten om de laadpaal op de auto af te stemmen, aangezien niet elke auto even snel kan laden.

Elektriciteit is goedkoper

Schrik je ook weleens van het forse bedrag dat je moet afrekenen als je even gaat tanken? Tanken met benzine, diesel of LPG wordt namelijk steeds duurder. Wist je dat elektriciteit ongeveer de helft goedkoper is? Als je je elektrische auto thuis oplaadt, kan je dus ongeveer 50% goedkoper rijden dan wanneer je op brandstof rijdt. Je auto opladen bij openbare laadpalen is wel iets duurder, maar nog steeds voordeliger dan benzine, diesel of LPG.

De belastingdienst helpt een handje

Naast dat elektriciteit dus veel goedkoper is, heb je ook nog eens belastingvoordeel als je een elektrische auto koopt. Aangezien elektrisch rijden beter is voor het milieu, wil de overheid dit graag aanmoedigen. Daarom betaal je met een elektrische auto bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Daarnaast geldt in 2021 een bijtelling van 12% voor elektrische auto’s, terwijl dit voor auto’s met een brandstofmotor maar liefst 22% is. In 2022 stijgt de bijtelling voor elektrische auto’s helaas wel naar 16%, ook al is dit nog steeds een stuk voordeliger. Je kan er dus maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn!

Nog meer voordeel: goedkoper onderhoud

De motor van een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofmotor, omdat een elektromotor veel minder bewegende deeltjes heeft dan een brandstofmotor. De kans op slijtage is hierdoor veel kleiner en zorgt dus voor minder onderhoud. Wel een kleine kanttekening: het moet wel nog blijken of accu’s op de lange termijn ook voordeliger zijn. Als je reparatie nodig hebt, moeten sommige automodellen, waaronder Tesla’s bijvoorbeeld, wel altijd gerepareerd worden bij een eigen monteur. Dit kan een klein nadeel zijn, maar met onze aanvullende verzekering Vrije Reparatiekeuze is dat geen enkel probleem!

Elektrisch rijden: Waar moet je rekening mee houden?

Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt om elektrisch te gaan rijden.

  • Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld vaak een lagere maximumsnelheid van ongeveer 145 km/u. Gelukkig mag je in Nederland toch nooit harder dan 130 km/u en is dat ook een stuk veiliger!
  • Ga je een wat verdere reis maken met je auto? Dan moet je er ook rekening mee houden dat je misschien even langs de weg moet staan om de accu op te laden. Dit duurt dus wel iets langer dan tanken. Gelukkig bestaan er nu ook snelladers waarmee je accu binnen een half uur weer is opgeladen. En elk nadeel heeft z’n voordeel: in dat half uurtje kan je ook even lekker een koffietje halen om zelf ook weer even op te laden! 
  • Elektrische laadstations zijn met verkeersborden nog niet zo eenvoudig te vinden als tankstations. Google Maps heeft dit gelukkig een stuk gemakkelijker voor je gemaakt. In de app kan je aangeven welk type laadpaal bij je auto hoort en de app toont vervolgens alle laadpunten met de juiste stekkers voor je auto. Tegenwoordig heb je ook nog talloze andere apps die elektrisch rijden een stuk gemakkelijker voor je maken. Zoals bijvoorbeeld de PlugShare App, die toegang geeft tot de beschikbaarheid, locatie en foto’s van laadpunten over heel de wereld. Een ander voorbeeld van een handige app is de Jedlix App, waarmee je je auto automatisch op de meest groene en goedkope momenten oplaadt!
  • Misschien twijfel je nog om een elektrische auto te kopen vanwege het prijskaartje. Elektrische auto’s kosten wat meer omdat ze nog niet massaal geproduceerd worden zoals brandstofauto’s. Hier komt natuurlijk verandering in als de vraag naar elektrische auto’s zo blijft stijgen als afgelopen jaren. En ondanks dat een elektrische auto zelf wat meer kost, bespaar je vervolgens wel door de belastingvoordelen en de lagere prijs van elektriciteit.

Er bestaat een grote kans dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst wordt. Het is daarom goed om te bedenken of het voor jou al aantrekkelijk is om over te stappen. Dit is wel afhankelijk van je budget, hoe je je auto gebruikt en je laadmogelijkheden thuis. Let wel op dat het belastingvoordeel dat je krijgt door de lagere bijtelling ieder jaar weer minder wordt. Als je nu overstapt naar elektrisch rijden, wordt het bijtellingspercentage voor 5 jaar voor je vastgezet. Wil je graag profiteren van een lager bijtellingspercentage? Dan is het dus het voordeligst om zo snel mogelijk over te stappen. 

Koppel in de auto lachend

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en ga veilig de weg op met jouw kersverse autoverzekering.