Molens Kinderdijk

22 mei 2023

5 werelderfgoedsites in Nederland

Hou je van cultuur en natuur? Dan heb je waarschijnlijk wel eens van de werelderfgoedlijst gehoord. Een lijst vol met beschermde wonderen, verspreid over de hele wereld. Paaseiland in Chili, Great Barrier Reef in Australië, de Machu Picchu in Peru én 12 bijzondere plekken in Nederland. 

Met de auto (een stukje van) de werelderfgoedlijst langs? Lees snel verder voor 5 unieke locaties op rijafstand. 

Wat is de werelderfgoedlijst? 

First things first. Wat is de werelderfgoedlijst eigenlijk? Kort gezegd gaat het om een lijst met 1154 monumenten over de hele wereld. 897 cultuurmonumenten, 218 natuurmonumenten en 39 monumenten met zowel culture- als natuurlijke eigenschappen. 

De lijst komt voort uit het Werelderfgoedverdrag van UNESCO. Dit verdrag werd in 1972 afgesloten om bijzondere plekken beter te kunnen beschermen en bewaren voor de toekomstige generaties. 

De lijst is niet statisch, en er komen dan ook regelmatig werelderfgoedsites bij. Zo werden er in 2021 869 culturele, 213 natuurlijke en 39 hybride locaties toegevoegd. Benieuwd naar de actuele lijst? Bekijk dan de interactieve kaart van UNESCO

Werelderfgoedsites in Nederland 

Met de auto op pad? Deze 5 Nederlandse werelderfgoedsites zijn een bezoek meer dan waard: 

1. De Neder- Germaanse Limes

Een uitgestrekt gebied van 400 kilometer dat langs het laatste deel van het stroomgebied van de Rijn, het Rijnlandse Massief in Duitsland en de Noordzeekust in Nederland loopt. Het gebied vormde een gedeelte van de grens van het Romeinse rijk en bevat overblijfselen van militaire bases, forten, torens, tijdelijke kampen, wegen, havens en meer. De meeste locaties bevinden zich ondergronds, maar in Nederland zijn er een aantal zichtbaar gemaakt – vaak met bijbehorende musea. 

Interesse? Hier lees je alles over het bezoeken van de Limes. 

2. De Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies bestaan uit een 19e- en 20e-eeuws netwerk van onder meer forten en verdedigingswerken, inclusief de werelderfgoedsite Stelling van Amsterdam. Het netwerk werd vroeger gebruikt om West-Nederland te beschermen tegen aanvallen uit het oosten en bevat in 2023 verschillende interessante plekken om te bezoeken. 

Zin in een interactief museum? Leer dan bij GeoFort alles over de toekomst van onze planeet.  Daarnaast zijn ook Slot Loevestein, het Muiderslot, het Nederlands Vestingmuseum en natuurlijk het Waterliniemuseum een bezoek waard. 

3. Kinderdijk 

Een prachtig gebied vol met dijken, molens en gemalen waar je alles kunt leren over wind en water. Het kleine dorp Kinderdijk staat volledig in het teken van afwatering. De 19 molens van het dorp werden vanaf het einde van de 15e eeuw gebouwd om de afwatering van de polder te verbeteren. In 2023 zijn 3 molens open voor publiek en is Kinderdijk één van de beste plekken om windmolens in actie te zien. Ook onder toeristen is Kinderdijk hierdoor populair.  

Om het molencomplex te bekijken heb je een ticket nodig. Ga naar de website van Kinderdijk voor een ticket (vanaf €16,00 voor toegang, een boottocht en een audiotour). 

4. Van Nellefabriek 

Hou je van architectuur en industrie? Breng dan eens een bezoek aan de Van Nellefabriek in Rotterdam. Deze voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek werd tussen 1925 en 1931 gebouwd en staat bekend als icoon van de moderne architectuur. Het gebouw valt op door de lichte glazen gevels en de betonnen draagconstructies, en stond vanwege de fijne werkomstandigheden bekend als de ‘ideale fabriek’ om in te werken. 

In 2023 wordt de volledig gerestaureerde fabriek vooral gebruikt als eventlocatie en kantorencomplex. Ook kun je via het bedrijf Urban Guides een rondleiding boeken (€100 excl. btw per gids + €2,50 entree per persoon) en kun je er het Chabot Museum bewonderen (€9 per volwassene). 

5. Schokland en omgeving  

Terwijl Schokland misschien niet direct opvalt in het landschap, is dit gebied wel heel erg interessant. Het kleine eiland bevond zich vroeger namelijk midden in de Zuiderzee en werd in 1942 ingebouwd door de inpoldering van de Noordoostpolder. Zo werd Schokland ineens een eiland op het droge. 

Hou je van wandelen? Het prachtige Pionierspad loopt dwars over de voormalige bodem van de Zuiderzee heen, én over Schokland. Hier vind je bovendien het Schokland Museum, waar je alles leert over de geschiedenis van dit unieke gebied. 

Dagje erop uit met de kinderen? Ga dan eens langs Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Hier leren kinderen spelenderwijs alles over de Zuiderzee en de voormalige eilandbewoners (de ‘Schokkers’). 

Goed verzekerd op pad 

Goed verzekerd op avontuur? Lees snel verder voor alles over onze Autoverzekeringen of bereken je premie in 20 seconden! 

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.