Ruime woonkamer

Januari 2023

Wie woont het grootst in Nederland?

Nederland is met 41.543 km² een relatief klein land. Zeker gezien de 17,6 miljoen inwoners die ons land telt, wonen we in Nederland gemiddeld genomen niet per se ruim. Hoeveel vierkante meters hebben we gemiddeld aan woonruimte per persoon? En wie woont er eigenlijk het grootst? Dat en meer lees je hier.

Je woonruimte wisselt per levensfase

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen een woonoppervlak van 53m² per persoon bewonen. Jongeren tussen de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar starten gemiddeld op een woonoppervlakte van 56m². Misschien woon je nu als student op kamers van 12m² en denk je nu “Huh?! Zo groot woon ik helemaal niet!”. Dat kan kloppen, maar bij de berekening wordt gekeken naar het totaal woonoppervlak per woning, gedeeld door het aantal bewoners. Daarbij zijn studenten een relatief kleine groep in het totaalaantal jongeren.

Wanneer jongeren iets ouder worden, neemt het woonoppervlak relatief af. Een logische verklaring daarbij is dat men bijvoorbeeld gaat samenwonen en/of kinderen krijgt. Hierdoor wordt het woonoppervlak door meer mensen gedeeld, wat de relatieve woonoppervlakte per persoon verkleind.

Wie woont het grootst in Nederland?

Ben je 35 of ouder? Dan betekent dat vaak dat je er op woonoppervlak weer iets op vooruit gaat. De verklaring hiervoor ligt bij het uit huis gaan van kinderen, maar ook bij bijvoorbeeld een scheiding. Bij ouderen komt dit ook door het overlijden van de partner. Gemiddeld genomen wonen oudere mensen hierdoor het grootst in Nederland. Het is dan ook niet gek dat de groep Nederlanders die gemiddeld genomen het grootst woont de 70-plussers is. Alleenstaande 70-plussers wonen namelijk gemiddeld genomen op 104m² per persoon.

Wat valt er verder op?

Wat opvalt is dat vrouwen tot 55 jaar kleiner wonen dan mannen in dezelfde leeftijdsgroep, maar dat dit vanaf 55 jaar en ouder juist omwisselt. Bij 70-plussers is dit verschil het grootst, mogelijk doordat mannen gemiddeld jonger overlijden dan vrouwen. De alleenstaande 70-plus vrouw blijft dan alleen achter in de woning, wat het woonoppervlakte gemiddeld per persoon flink uitbreidt. Het is dan ook niet gek, dat alleenstaande vrouwen van respectabele leeftijd van 70 jaar of ouder dus eigenlijk het grootst wonen in Nederland.

Woonoppervlakte per type huishouden in Nederland

Uitgegaan van de meest voorkomende typen huishoudens, kun je per type huishouden ook iets zeggen over het verloop van je woonruimte. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van CBS dat alleenstaanden gemiddeld op 87m2 wonen, waar stellen het met 63m2 moeten doen. Een stel met kinderen levert gemiddeld het meeste ruimte in met 39m2 per persoon; je deelt het woonoppervlak dan immers met je kinderen.

Wie woont het krapst?

Jongere stellen met jonge kinderen wonen gemiddeld genomen het krapst in Nederland. Zij hebben namelijk 39m2 per persoon aan woonruimte. Uiteraard is hierbij niet meegenomen dat studenten vaak op kamers met minder vierkante meters leven.

Woonruimte en woonverzekeringen

Nu weten we van alles over woonruimtes, maar wat hebben woonruimtes met verzekeringen te maken? Hoe groot je woonruimte ook is, een woonverzekering is altijd een goed idee. Alleen als je een flink aantal vierkante meters tot je beschikking hebt, kunnen er wat haken en ogen aan je woonverzekering zitten. Wist je al dat je bij een bepaald woonoppervlakte soms lastig een woonverzekering kan krijgen? Als je groter dan 250m² woont, kan het zijn dat je verzekeringsaanvraag wordt afgewezen. Dit is het totale woonoppervlakte van je woning, dus niet verdeeld per persoon. Dit is bijvoorbeeld zo in verband met verhoogde risico’s of aanzienlijk hogere kosten bij schades. Bij studentenwoningen geldt dit overigens vaak al vanaf 100m².

Overigens is ook niet elke verzekeraar geschikt voor het verzekeren van bijvoorbeeld een woonboot, monument of boerderij. Dit type woningen zijn immers heel anders wat betreft risico’s en eventuele kosten bij herstel van schade. Hetzelfde geldt voor hele grote woningen. Eigenlijk best logisch, toch?

Woon jij nou net als de gemiddelde Nederlander in een huis van minder dan 250m²? Dan kun je zonder al te veel gedoe een woonverzekering afsluiten. Ben je op zoek naar een uitstekende woonverzekering, met voordelige voorwaarden en een scherpe premie? Dan ben je bij Allianz Direct aan het juiste adres! Bereken dus zeker direct je premie om te zien wat wij je kunnen bieden. 

Was dit artikel nuttig?

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.