Man thuis op telefoon

Februari 2023

Autoverzekering 101: de 15 moeilijkste termen uitgelegd

Voordat je een Autoverzekering afsluit, is het goed om na te gaan wat jouw wensen zijn en wat de verzekeraar je te bieden heeft. Daarbij is het wel zo handig om te weten wat al die verzekeringstermen betekenen. Wij snappen dat je misschien niet helemaal thuis bent in de verzekeringswereld en alle specifieke termen. Om het je makkelijk te maken leggen wij hier de 15 moeilijkste termen in heldere taal voor je uit. Zo weet jij precies waar je aan toe bent!

1.       Aanvullende verzekering

Naast je basis autoverzekering waarbij je kunt kiezen uit WA, Beperkt Casco of All Risk, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is een verzekering die niet in je basisverzekering zit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Pechhulp, Rechtsbijstand of Vrije Reparatiekeuze.

2.       WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA Autoverzekering is wettelijk het minimum aan autoverzekering die elke bestuurder moet hebben. Hiermee ben je voldoende verzekerd om de weg op te gaan.

3.       Beperkt Casco

Beperkt Casco dekt schade aan je auto die niet is ontstaan door jezelf, maar door overmacht. Je bent dan verzekerd bij schade door bijvoorbeeld brand, inbraak en storm.

4.       All Risk

De All Risk Autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering die verzekeraars aanbieden. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade aan je auto, ook als je dit per ongeluk zelf veroorzaakt. Hiermee ben je dus voor de meeste risico’s verzekerd.

5.       Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd. Schadevrije jaren kun je opbouwen: elk jaar zonder schadeclaim is één schadevrij jaar. Claim je schade? Dan verlies je 5 schadevrije jaren. Dit geldt voor elke verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe voordeliger je premie is. Nog een reden om voorzichtig te rijden dus!

6.       Roy data

Als je een autoverzekering hebt, heb je vast weleens van Roy Data gehoord. Roy Data is de database waarin verzekeraars de schadevrije jaren van hun klanten bijhouden. Ook kun je via Roy Data je schadevrije jaren overdragen naar een nieuwe verzekeraar, zodat je deze behoudt wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar.

7.       Dagwaarde

De dagwaarde van je auto is de waarde die je auto op dit moment heeft. Wanneer je auto schade heeft en je deze claimt, bepaalt je verzekeraar de dagwaarde van je auto. Aan de hand van de dagwaarde wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald. Ook wordt de dagwaarde van je auto meegenomen in het berekenen van je premie.

8.       Eigen Risico

Het Eigen Risico van je verzekering is het deel van de schade die je zelf betaalt. Heb je bijvoorbeeld schade aan je auto, dan betaal je zelf het Eigen Risico. Zijn de kosten hoger, dan betaalt je verzekeraar de overige kosten. Vaak geldt: hoe hoger je Eigen Risico, hoe lager je premie.

9.       Dekking

De term dekking slaat op wat er precies is verzekerd met jouw verzekering: welke risico’s gedekt zijn. Een autoverzekering is in Nederland verplicht, maar je kunt zelf kiezen voor welke dekking je gaat. Je kunt kiezen uit drie dekkingen: WA, Beperkt Casco en All Risk. Bij een goedkopere dekking zoals de WA ben je goed genoeg verzekerd, maar bij een All Risk dekking loop je minder risico’s en ben je voor meer schadegevallen verzekerd. Hier betaal je dan ook meer premie voor.

10.   Kilometrage

Je kilometrage is het verwachte aantal kilometers dat jij per jaar rijdt. Wanneer je meer kilometers rijdt, is er een verhoogd risico op schade aan je auto. Je verzekeraar wilt jouw kilometrage weten om zo in te schatten wat jouw risico is. Dit is dus een onderdeel waarop jouw premie wordt bepaald.

11.   Polis

Je polis is de schriftelijke bevestiging van jouw verzekeringsovereenkomst. Dit is het bewijs dat je desbetreffende verzekering hebt afgesloten en verzekerd bent. Meestal bestaat de polis uit een polis blad en de polisvoorwaarden. Je verzekeraar deelt deze met je zodra de verzekering is afgesloten.

12.   Polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden zijn, je raadt het al, de voorwaarden van je polis. Per verzekering ga je akkoord met verschillende voorwaarden. Heb je een Autoverzekering afgesloten? Dan vind je in de polisvoorwaarden waar je precies voor bent verzekerd.

13.   Rechtsbijstand

Soms kom je er na een schadesituatie niet uit met de tegenpartij. Wanneer dit leidt tot een juridisch conflict, kun je Rechtsbijstand goed gebruiken. Deze aanvullende dekking verzekerd jou ervan dat je door de juiste mensen wordt geholpen bij het conflict. De aangewezen experts staan jou dan bij om alles netjes af te handelen.

14.   Royementsverklaring

In je royementsverklaring staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wanneer je bijvoorbeeld wil overstappen op een andere verzekeraar, kun je jouw royementsverklaring delen om aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hoe meer schadevrije jaren, des te lager je premie.

15.   Vrije Reparatiekeuze

Bij sommige verzekeraars, waaronder Allianz Direct, moet je autoschade laten repareren door aangewezen herstelbedrijven. Als je liever zelf kiest waar je jouw schade laat repareren, kun je kiezen voor de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.