Zonnepaneel

Juni 2024

Zonnepanelen schoonmaken: hoe doe je dat?

Zie je dat de opbrengst van je zonne-energie ineens terugloopt? Dan is het waarschijnlijk tijd om je zonnepanelen schoon te maken. Zonnepanelen kun je laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf of je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen. Erg moeilijk is het niet, maar een goede voorbereiding scheelt veel werk. In deze blog geven wij je alle tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

Tip 1:

Zonnepanelen hebben een speciale coating laag. Deze coating zorgt ervoor dat zonnepanelen minder snel vies worden. Als je de zonnepanelen te vaak schoonmaakt, gaat dit laagje eraf. Het is daarom goed om de eerste 3 jaar de zonnepanelen nog niet schoon te maken.  

Meestal wordt er geadviseerd om één keer in de 5 jaar de zonnepanelen te reinigen. Toch is het handig om de zonnepanelen één keer per jaar te controleren op vuil. Wanneer het bijvoorbeeld veel geregend heeft of als er een boom boven je zonnepanelen hangt, is er een kans dat je vaker je zonnepanelen schoon moet maken.  

Tip 2:

Veiligheid gaat altijd voorop! Ga je zelf aan de slag? Schakel dan eerst de zonnepanelen uit. En zorg voor een goede valbeveiliging. De valbeveiliging werk als een gordel in de auto. Je bevestigt deze aan een vlakke oppervlakte. Bij een val zorgt het apparaat dat de gordel lokt. Je kunt het vergelijken met een autogordel. Wanneer er een plotselinge snelle beweging plaatsvindt, klemt de gordel waardoor je niet op de grond valt.  

Tip 3:

Vermijd kraanwater. Het klinkt misschien erg logisch om een tuinslang aan te sluiten op de kraan en hiermee de zonnepanelen te spoelen. Toch is dit niet handig. Kraanwater bevat namelijk kalk. De kalk kan een kalklaagje achterlaten op de zonnepanelen. Probeer daarom regenwater of kalkvrij water te gebruiken. Zorg er wel voor dat het water handlauw is. Gebruik nooit te koud of te heet water. Het grote temperatuurverschil kan er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen beschadigen.

Tip 4:

Gebruik geen hogedrukreiniger! Een hogedrukreiniger kan de zonnepanelen beschadigen. Gebruik een tuinslang op een zachte stand. Hiermee loop je geen risico de zonnepanelen te beschadigen door de druk van het water. 

Tip 5: 

Gebruik geen huis- tuin en keukenmiddeltjes voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Vaak zijn middeltjes als afwasmiddel te chemisch voor het schoonmaken van zonnepanelen. Hierdoor kan de coating aangetast worden. Heb je echt hardnekkige vuilplekken? Gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddeltje voor zonnepanelen. Deze kun je kopen in de bouwmarkt.  

Tip 6:

Zonnepanelen kunnen erg heet worden door de zon, ook in de winter.  Zorg er daarom voor dat je ze in de ochtend of avond schoonmaakt. Wanneer je zonnepanelen nat maakt en deze te snel opdrogen door de felle zon, kan het water vlekken achterlaten. Ook kun je je verbranden aan de zonnepanelen als de zon hierop schijnt.

Tip 7:

Je kunt zonnepanelen borstelen, maar zorg er wel voor dat je een speciale borstel of spons gebruikt. De borstel mag namelijk geen krasjes achterlaten. Meestal werken telescoopborstels het beste. Deze kun je ook makkelijk in- en uitschuiven. Gebruik dus geen schuur- of afwassponsjes.  

Tip 8:

Sta nooit op je zonnepanelen! Je zou denken dat je zonnepanelen wel wat gewicht aan kunnen, maar helaas kunnen er microcracks ontstaan. Dit zijn hele kleine scheurtjes die je bijna niet kunt zien. Deze scheurtjes zorgen ervoor dat je zonnepanelen minder goed gaan werken.

Tip 9:

In mei leggen de vogels een ei! Vaak zoeken vogels een veilig plekje om een nestje te maken. Voor vogels is dit perfecte plekje ‘onder de zonnepanelen’. Toch is dit erg onveilig. Onder de zonnepanelen liggen alle kabels, koelsystemen en installaties. Een nestje is erg brandbaar door de papiertjes en stokjes waarmee deze gemaakt wordt.  

Sommige vogels worden in Nederland beschermd. Haal daarom nooit zomaar een nestje weg. Ook niet van een duif. Je moet er namelijk voor zorgen dat je een nieuw leefgebied creëert. Op de website van de vogelbescherming lees je hoe je een nest moet verwijderen. 

Wist je dat:

Geen tip, maar wel een leuk weetje! Zonnepanelen zijn verbonden met strings. Dit zijn metalen strips die de stroom doorstuurt naar het kastje dat uiteindelijk weer zorgt voor de omzetting naar energie.  

Bij verticaal geplaatste zonnepanelen lopen de strips verticaal en bij horizontaal geplaatste zonnepanelen lopen deze horizontaal. Dit heeft grote gevolgen wanneer er vuil en stof ophoopt. Bij zonnepanelen die verticaal zijn geplaatst, raakt het vuil alle strings en bij zonnepanelen die horizontaal zijn geplaatst raakt het vuil alleen de onderste string. Zonnepanelen die horizontaal zijn geplaatst, blijven dus beter presteren wanneer deze vuil zijn!  

Strings op geplaatste zonnepanelen
Verticaal geplaatste zonnepanelen en horizontaal geplaatste zonnepanelen

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een enorme investering. Zorg er daarom voor dat je deze goed verzekerd hebt. Bij Allianz Direct vallen zonnepanelen onder de Opstalverzekering als deze vastzitten aan het dak. Benieuwd naar de premie? Bereken deze hier

 

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?