Leestijd: 4 minuten
Laatst bijgewerkt op: 31-08-2023

Dekking Aansprakelijkheids­verzekering

Dure vaas van vrienden laten vallen of voetbal door de ruit: hoe zit het met de dekking van je Aansprakelijkheidsverzekering? Wat wordt er wel en juist niet gedekt en hoe selecteer je de juiste verzekering voor jouw situatie?

Gezin met gitaar

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je per ongeluk toebrengt aan anderen of aan hun eigendommen. Dit kan variëren van lichamelijk letsel tot schade aan spullen. Als jij aansprakelijk bent, dan valt de schade waarschijnlijk onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Voor wie sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

Bij de meeste verzekeraars sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af voor je hele gezin. Dit betekent één verzekering voor jouzelf, je huisgenoten, partner, (stief- en pleeg)kinderen en huisdieren. Iedereen die op jouw adres woont, valt onder de verzekering. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld inwonende ouders, studerende kinderen die uitwonend zijn voor een dagstudie of inwonende kleinkinderen van jonger dan 18 jaar.

Twijfel je of één van jouw huisgenoten onder jouw Aansprakelijkheidsverzekering valt? Lees dan snel verder in onze voorwaarden.

Wat valt er onder een dekking?

Wat wel en niet wordt gedekt, hangt af van de verzekeraar die je hebt gekozen. Bij Allianz Direct zijn onder meer de volgende situaties gedekt:

 • Schade veroorzaakt door jou, je partner, je kinderen en huisdieren.
 • Schade veroorzaakt door je woning.
 • Schade die is ontstaan tijdens de stage of het bijbaantje van de kinderen, of tijdens onbetaald vrijwilligerswerk.
 • Schade die is ontstaan tijdens het logeren of oppassen.
 • Schade die is ontstaan tijdens een vriendendienst.
 • Schade aan geleende spullen.

Veelvoorkomende situaties? Dat zijn bijvoorbeeld:

 • Je kind breekt een ruit bij de buren tijdens het spelen.
 • Je hond ontsnapt en veroorzaakt een ongeluk met een fietser.
 • Je laat een televisie vallen terwijl je een vriend helpt met verhuizen.
 • Een dakpan van je huis valt en beschadigt een voorbijrijdende auto.
 • Je laat een dure, geleende camera vallen en deze raakt beschadigd.

Niet wettelijk aansprakelijk, toch gedekt

Terwijl je zou denken dat een aansprakelijkheidsverzekering alleen schade dekt waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent, is dit niet het geval. Wist je namelijk dat je in een groot deel van de bovenstaande situaties helemaal niet wettelijk aansprakelijk bent? Dit geldt bijvoorbeeld voor schade tijdens een vriendendienst of schade die je kind veroorzaakt tijdens het spelen bij een vriendje of vriendinnetje.

Toch zijn dit situaties waarin je de gedupeerde niet graag met de kosten laat zitten. Daarom kiezen de meeste verzekeraars – waaronder Allianz Direct – ervoor om deze schade ook te dekken onder de aansprakelijkheidsverzekering. Deze komt namelijk het meeste voor, en het is wel zo fijn als je je hiervoor kunt verzekeren.

Wat valt er niet onder een dekking?

Natuurlijk heeft ook een aansprakelijkheidsverzekering beperkingen. In de volgende gevallen kun je geen beroep op deze verzekering doen:

 • Je hebt de schade met opzet veroorzaakt.
 • De schade is ontstaan op je werk of tijdens werkzaamheden voor je eigen bedrijf.
 • De schade is ontstaan terwijl je niet (meer) in Nederland woont.
 • De schade is veroorzaakt door je auto of scooter. In dit geval heb je een WA-verzekering nodig.
 • De schade is veroorzaakt door een drone, terwijl je je niet aan de regels hield.

Het kiezen van de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering

Sommige verzekeraars bieden verschillende varianten van de aansprakelijkheidsverzekering aan. Denk bijvoorbeeld aan een zelf te selecteren eigen risico of de keuze uit verschillende verzekerde bedragen. Vaak ligt dit bedrag ergens tussen de €1.000.000 en €3.000.000. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger uiteraard ook de premie.

Hoe zit dit bij Allianz Direct? Wij hebben ervoor gekozen om één Aansprakelijkheidsverzekering aan te bieden. Met dit uitgebreide pakket ben je verzekerd tot €2.500.000 (met een aantal uitzonderingen) voor een voordelige premie, zonder eigen risico. Kiezen is dus niet nodig, want wij hebben het voordeligste pakket al voor je samengesteld. Wel zo makkelijk!

Allianz Direct Aansprakelijkheidsverzekering

Op zoek naar een goede verzekering? Lees verder voor meer over onze Aansprakelijkheidsverzekering of bereken je premie in 20 seconden.

Was dit artikel nuttig?

Man thuis op laptop werken

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het zal je maar gebeuren: het stormt en je dakpannen beschadigen het huis van je buren. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering nemen wij je zorgen weg en ben je goed verzekerd: even goede vrienden.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen een WA-verzekering en aansprakelijkheidsverzekering?

  Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekt schade veroorzaakt door motorvoertuigen, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering schade dekt die jij of iemand binnen jouw gezin per ongeluk toebrengt aan anderen of hun eigendommen.

 • Wanneer ben je aansprakelijk?

  Je bent aansprakelijk als je wettelijk verantwoordelijk bent voor schade die je aan een ander of aan spullen van een ander toebrengt. De Nederlandse wet bepaalt dus dat jij de schade vergoedt. 

 • Biedt de Aansprakelijkheidsverzekering dekking voor schade die ik in het buitenland veroorzaak?

  De Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct biedt wereldwijde dekking, dus ook voor schade die je in het buitenland veroorzaakt. Woon je echter in het buitenland, dan zul je daar een nieuwe verzekering moeten afsluiten. De Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct vergoedt de schade in dat geval helaas niet. 

 • Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

  Terwijl de meeste Nederlanders er gelukkig wel een hebben afgesloten, is de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Wel is het afsluiten van deze verzekering verstandig. De kosten bij materiële- of fysieke schade aan een ander kunnen namelijk flink oplopen.

 • Biedt de Aansprakelijkheidsverzekering dekking voor schade die mijn kind aanricht?

  Ja, de Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct biedt dekking voor schade die je kind aanricht. Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan verder in onze voorwaarden