Leestijd: 3 minuten
Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2023

Aansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Wat is een Aansprakelijkheidsverzekering precies, welke ongelukken worden wel en niet gedekt, en is deze verzekering eigenlijk verplicht? Lees snel verder voor een antwoord op al je vragen.

Stel in woonkamer met gitaar en hangstoel

Wat is een Aansprakelijkheidsverzekering?

Het kan iedereen overkomen. Je stoot een dure vaas om tijdens een familiebezoek, je laat de telefoon van een vriend vallen of één van je dakpannen valt op de auto van de buren. Vervelende gebeurtenissen, die ook nog eens heel erg duur kunnen zijn – als je geen goede Aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Met een Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd wanneer jij of iemand in je gezin per ongeluk schade veroorzaakt bij iemand anders. Hierbij gaat het om zowel materiele- als fysieke schade. De kosten die jij maakt om spullen te vervangen of om ziektekosten te betalen, betaalt je verzekeraar gewoon weer terug.

Wanneer is een Aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Eigenlijk kan iedereen een Aansprakelijkheidsverzekering gebruiken. Hoe voorzichtig je ook bent, onbedoelde schade aan een ander kan altijd gebeuren. En helaas zijn de kosten die hiermee samenhangen vaak flink.

Heb je de financiële ruimte niet om hoge kosten zelf voor je rekening te nemen of wil je je spaarrekening gewoon beschermen tegen vervelende verrassingen? Met onze Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tot wel €2.500.000. En dit geeft je veel extra rust en zekerheid! 

Wat valt er onder de Aansprakelijkheidsverzekering?

We hebben hierboven al een paar voorbeelden genoemd, maar laten we de belangrijkste situaties nog een keer op een rij zetten.

Sluit je bij Allianz Direct een Aansprakelijkheidsverzekering af, dan wordt het volgende vergoed:

 • Schade die jij, je partner, je kinderen of je huisdieren veroorzaken bij iemand anders. Dit kan gaan om spullen, maar ook om fysieke schade. Veelvoorkomende voorbeelden? Je kind schopt per ongeluk een bal door de ruit van de buren, of gaat bij een vriendje of vriendinnetje spelen en laat een duur object vallen.
 • Schade veroorzaakt door jouw woning. Denk hier bijvoorbeeld aan vallende dakpannen op een auto of voorbijganger.
 • Schade bij een stage of bijbaantje van je kinderen.
 • Schade tijdens onbetaald vrijwilligerswerk.
 • Schade tijdens het logeren of oppassen.
 • Schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst (tot €15.000). Je laat bijvoorbeeld iets vallen tijdens een verhuizing of helpt met klussen en hebt een ongelukje. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte waterleiding, een gebroken ruit of een tikje met een hamer op de duim van een vriend, in plaats van een spijker.
 • Schade aan geleende spullen (tot €15.000).

Wat valt er niet onder een Aansprakelijkheidsverzekering?

We vergoeden veel, maar de volgende situaties vallen niet onder onze Aansprakelijkheidsverzekering:

 • Schade die je met opzet veroorzaakt.
 • Schade die je veroorzaakt terwijl je niet meer in Nederland woont.
 • Schade veroorzaakt met je auto of scooter.
 • Schade door het gebruik van een drone, waarbij je je niet aan de regels houdt.

Meer weten over deze situaties? Lees dan verder in de polisvoorwaarden.

Is een Aansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht?

Dat een Aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is, is overduidelijk. Echter, terwijl de meeste Nederlanders er gelukkig wel een hebben afgesloten, is dit niet wettelijk verplicht. Je mag zelf kiezen of je je tegen de bovenstaande risico’s wilt verzekeren, of niet.

Wat wél wettelijk verplicht is, is het afsluiten van een WA-verzekering, ofwel een Aansprakelijkheidsverzekering voor autobezitters. Veroorzaak jij met je auto schade aan anderen, dan heb je deze verzekering nodig.

Meer weten? Lees verder voor alles over de WA-verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering berekenen

Als laatste misschien wel de belangrijkste vraag: hoeveel kost een Aansprakelijkheidsverzekering bij Allianz Direct?

De uiteindelijke kosten van de Aansprakelijkheidsverzekering zijn samengevat in de premie die je betaalt voor deze verzekering. Deze premie wordt samengesteld op basis van verschillende factoren, zoals je woonsituatie en gezinssamenstelling. Hoe groter het gezin, hoe meer kans op een ongelukje. En dit nemen we mee in de premie.

Benieuwd naar jouw premie? Deze bereken je hier. Helemaal vrijblijvend natuurlijk, en binnen 20 seconden.

Veelgestelde vragen

 • Wordt schade op het werk ook vergoed?

  Schade op het werk wordt niet vergoed, tenzij het gaat om vrijwilligerswerk, een bijbaantje van de kinderen of een stage. Krijg je een kleine onkostenvergoeding voor het vrijwilligerswerk, dan mag je alsnog een beroep doen op je verzekering. 

 • Wordt schade veroorzaakt door huisdieren ook vergoed?

  Ja, schade veroorzaakt door huisdieren wordt vergoed. Wel moet het hier gaan om huisdieren die je privé hebt. Is de schade veroorzaakt in een privé-situatie maar gebruik je de dieren ook voor je werk, beroep of bedrijf, dan kun je geen beroep doen op je verzekering. 

 • Ik krijg een kindje, moet ik dit melden?

  Ja, wij verwachten van onze klanten dat wijzigingen in de gezinssamenstelling binnen 2 maanden worden gemeld. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat wij bepaalde schade niet (volledig) kunnen vergoeden. 

 • Is de Aansprakelijkheidsverzekering ook gelding wanneer je in het buitenland bent?

  Jazeker. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering ben je wereldwijd gedekt. Handig voor de vakantie! Wel geldt hier dat Nederland je vaste verblijfplaats moet zijn. Woon je permanent in het buitenland, dan zul je daar een verzekering moeten afsluiten.

 • Zijn gehuurde of geleende spullen ook verzekerd?

  Geleende spullen zijn standaard verzekerd (tot € 15.000), maar gehuurde spullen helaas niet. Vaak heeft de verhuurder namelijk een regeling voor reparatie of vervanging getroffen, en de financiële afhandeling hiervan staat waarschijnlijk in het huurcontract. 

 • Hoe zit het met schade veroorzaakt door kinderen?

  Die wordt vergoed, zelfs als de schade met opzet is veroorzaakt door een kind jonger dan 14 jaar. Dit geldt helaas niet wanneer het kind de zorg voor de spullen deelde met iemand van 14 jaar of ouder, die ook op de polis is meeverzekerd.

  Veroorzaakt een kind per ongeluk schade, dan valt dit uiteraard ook onder de verzekering.

 • Mijn kind gaat uit huis, is de verzekering nog geldig?

  Dit hangt van de situatie af. Kinderen die jonger zijn dan 18 jaar en uit huis gaan voor hun (dag)studie vallen gewoon onder de verzekering, tenzij ze samenwonen. Ook kinderen van 18 jaar en ouder die uit huis gaan voor hun (dag)studie en niet samenwonen kunnen meeverzekerd blijven, als dit zo op de polis staat. 

 • Is er sprake van een eigen risico?

  Nee, onze Aansprakelijkheidsverzekering komt met een eigen risico van € 0,00. Dit betekent dat je zelf meestal niets hoeft te betalen. Wel zo fijn! 

Man thuis op laptop werken

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het zal je maar gebeuren: het stormt en je dakpannen beschadigen het huis van je buren. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering nemen wij je zorgen weg en ben je goed verzekerd: even goede vrienden.

Wat te doen bij schade

Wat doen wij na je schademelding? Wij helpen je in 3 stappen

 • 1

  Behandelen

  Je ontvangt zo snel mogelijk een schadenummer.

 • 2

  Beoordelen

  We bekijken je schade en maken een inschatting van de kosten.

 • 3

  Betalen of repareren

  Als je dossier compleet is, betalen we je schade uit of we zorgen dat deze gerepareerd wordt.

Was dit artikel nuttig?