Kinderen spelen in de tuin

30 augustus 2023

Wat is een aansprakelijkheids­verzekering?

Een gebroken vaas bij een vriend of een fietsongeluk met een voorbijganger: kleine ongelukken kunnen grote financiële gevolgen hebben. Hoe bescherm je jezelf (en de gedupeerden) tegen grote onverwachte uitgaven?

In deze blog kijken we naar de aansprakelijkheidsverzekering. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en waarom is deze verzekering zo belangrijk?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Kort samengevat beschermt deze verzekering je tegen de financiële gevolgen van schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt. Hierbij gaat het niet alleen om materiële schade, maar ook om letselschade. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten als gevolg van een ongeluk dat helaas jouw schuld was.

Nog een paar bekende voorbeelden? Stel je voor: je stoot een dure televisie om bij een vriend thuis, of je hond besluit een voorbijganger te bijten. Je aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die je mogelijk moet betalen aan de benadeelde partij.

Voor wie is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering, is dat iets voor jou? In feite is deze verzekering voor bijna iedereen een slimme keuze. Of je nu studeert, een gezin hebt, alleenstaand bent of al met pensioen; ongelukjes kunnen altijd gebeuren.

Heb je jonge kinderen of huisdieren? Dan is een goede aansprakelijkheidsverzekering voor jou nog iets crucialer. Zowel kinderen als huisdieren zijn nieuwsgierig en kunnen zonder het te beseffen schade veroorzaken. Hoe groter je gezin, hoe meer kans op een ongelukje. En dit hoeft helemaal niet erg te zijn, zolang je maar goed verzekerd bent.

Betekent dit dat je een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten? Dat niet. De verzekering is namelijk niet verplicht, en je kunt er ook voor kiezen om eventuele kosten zelf op je te nemen. Heb je een flink bedrag op je bankrekening staan en vind je het niet erg om een risico te nemen? Misschien is deze verzekering dan niet noodzakelijk voor jou.

Waarom heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Niet verplicht, maar toch erg handig. De meeste Nederlanders sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af omdat ze hun financiële risico’s willen beperken. Een gebroken autoruit? Reken maar op zo’n €300 aan reparatiekosten. Heeft je hond een voorbijganger aangevallen? Spoedeisende hulp kan onder het eigen risico van de zorgverzekering vallen. Kosten? Zeker zo’n €500. Wijntje over een laptop laten vallen? €1.000 ben je voor een nieuwe laptop zeker wel kwijt.

Helaas komen de bovenstaande situaties regelmatig voor. Waarom je een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Dat hangt af van je individuele situatie. Veel mensen kiezen echter voor deze verzekering omdat ze niet zomaar een groot bedrag kunnen missen en liever een kleine maandelijkse premie betalen voor een gerust hart en een veilige bankrekening.

Wat wordt er vergoed met een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade waar jij als verzekerde aansprakelijk voor bent. Dit geldt voor wettelijke aansprakelijkheid én voor schade waar je de gedupeerde gewoon liever niet mee wilt belasten.

Hoe werkt dit precies? Wanneer je hond bijvoorbeeld een voorbijganger bijt, dan ben je wettelijk aansprakelijk. Dit geldt ook voor de dakpan of boom die op de auto van de buren valt.

Laat je echter iets vallen tijdens een vriendendienst of maakt je kind iets kapot tijdens het spelen of logeren? Dan ben je niet wettelijk aansprakelijk. Volgens de wet zou je dus niets hoeven te vergoeden, maar je vindt dit waarschijnlijk wel fijn om te doen. Jij hebt de schade immers veroorzaakt, en de gedupeerde kon hier niets aan doen.

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen – en ook die van Allianz Direct – vergoeden schade waar je wettelijk aansprakelijk voor bent én waar je je waarschijnlijk verantwoordelijk voor voelt.

De Aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct dekt bijvoorbeeld:

 • schade veroorzaakt door jou, je partner, je kinderen en huisdieren;
 • schade veroorzaakt door jouw woning;
 • schade die is ontstaan tijdens de stage of het bijbaantje van de kinderen, of tijdens onbetaald vrijwilligerswerk;
 • schade die is ontstaan tijdens het logeren of oppassen;
 • schade die is ontstaan tijdens een vriendendienst en
 • schade aan geleende spullen.

Meer weten? Lees dan snel verder in onze voorwaarden.

Hoe kan ik een Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct sluit je gemakkelijk online een Aansprakelijkheidsverzekering af. Je vult je gegevens in, berekent je premie in 20 seconden en bent binnen een paar minuten klaar. Interesse in deze verzekering? Lees verder voor alles over onze Aansprakelijkheidsverzekering of bereken je premie hier.

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Is aansprakelijkheidsverzekering zelfde als WA?

  Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet hetzelfde als een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid voor motorvoertuigen). Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aan anderen toebrengt in het dagelijks leven, terwijl een WA-verzekering specifiek schade dekt die je met je motorvoertuig veroorzaakt.

 • Heb je automatisch een aansprakelijheidsverzekering?

  Nee, deze verzekering moet je zelf afsluiten – tenzij iemand anders in jouw huishouden dit al heeft gedaan. In dit geval geldt de verzekering al voor jou, en heb je inderdaad automatisch een aansprakelijkheidsverzekering.  

Man thuis op laptop werken

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het zal je maar gebeuren: het stormt en je dakpannen beschadigen het huis van je buren. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering nemen wij je zorgen weg en ben je goed verzekerd: even goede vrienden.