Wat is een opstalverzekering?
Een Opstalverzekering is een verzekering voor schade aan de opstal van jouw woning. Maar wat is precies de betekenis van opstalverzekering?
Opstalverzekering betekenis
Onder de opstal van jouw woning verstaan wij eigenlijk alles wat vastzit aan jouw woning. Denk hierbij aan de structuren van het huis, zoals de muren, het dak en de vloeren, maar ook aan de leidingen, de centrale verwarming, de badkamer, de keuken en zelfs eventuele zonnepanelen. De opstalverzekering biedt dekking bij schade aan de “vaste” elementen van je huis, waar de Inboedelverzekering juist dekking biedt bij schade aan alle “losse” spullen in je woning. Samen zijn dat de woonverzekeringen voor je huis.
Stel er breekt brand uit in jouw woning, of er is sprake van schade door een flinke storm, dan ben je met de opstalverzekering verzekerd voor deze schade. Deze verzekering helpt jou dus bij de kosten van de reparaties aan je woning.
Opstalverzekering nodig bij huren?
Huur jij een woning? Ook dan heeft je woning een opstalverzekering nodig, maar meestal hoef je dit als huurder niet zelf te regelen. Als het goed is, zit jouw verhuurder aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is een organisatie waar alle woningeigenaren van het gebouw bij aangesloten zitten en die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de lift en andere gedeelde voorzieningen. Vanuit de VvE is er een gezamenlijke opstalverzekering, waarmee het gebouw inclusief jouw woning dus al opstal-verzekerd is. Als huurder is het wel slim om te checken of de VvE actief is – of dat er sprake is van een slapende VvE.
Een slapende VvE?
Het hebben van een slapende VvE kan gevolgen hebben voor de opstalverzekering. Normaal gesproken sluit de VvE een collectieve opstalverzekering af om het gebouw te beschermen tegen schade. Bij een slapende VvE kan het zijn dat er geen collectieve opstalverzekering is afgesloten of dat deze niet up-to-date is. Dit kan problematisch zijn omdat de individuele eigenaren dan zelf verantwoordelijk zijn voor het verzekeren van hun eigen deel van het gebouw. Als er bijvoorbeeld schade ontstaat aan de buitenmuren of het dak van een appartement, kan het zijn dat de eigenaar zonder actieve VvE zelf moet opdraaien voor de kosten van de reparatie. Het is dus extra belangrijk om als huurder te checken of er een actieve VvE is – die een passende Opstalverzekering heeft afgesloten voor het gebouw waarin je woont. Dat scheelt jou een hoop extra kosten in het geval van schade aan het gebouw.
En wat is het eigenarenbelang dan precies?
De opstalverzekering dekt enkel de kosten van schade aan de woning, maar daar zijn geen kosten in meegenomen wanneer de eigenaar de woning/het gebouw wil verbouwen. Als je de huurwoning verbouwt of er een nieuwe keuken of badkamer in laat zetten, valt dit mogelijk niet meer onder de afgesloten opstalverzekering van de VvE. Om deze zaken goed te verzekeren, is het slim als jouw verhuurder de waarde hiervan goed bepaalt en die als eigenaarsbelang aan te melden bij de verzekeraar.
Waarom een opstalverzekering afsluiten?
Je sluit een Opstalverzekering af om jouw woning goed te verzekeren bij schade aan de vaste elementen van je woning. Als eigenaar van je woning is dat wel zo fijn, anders kun je voor flinke financiële verrassingen komen te staan. Met een opstalverzekering voorkom je hoge kosten wanneer er bijvoorbeeld flinke stormschade aan je woning is, er brand uitbreekt, of er bijvoorbeeld schade is door een inbraak of vandalisme aan je huis. Bij Allianz Direct zijn ook je zonnepanelen en zelfs een laadpaal voor je elektrische voertuig meeverzekerd onder de Opstalverzekering. Daarbij komt dat wanneer je een huis koopt, de bank of hypotheekverstrekker jou kan verplichten een opstalverzekering af te sluiten.
Hoe werkt een opstalverzekering?
Heb je schade aan je woning, bijvoorbeeld door storm? Dan meld je die bij je verzekeraar. Bij Allianz Direct doe je dit online. Met je opstalverzekering ben je hiervoor verzekerd. Vervolgens kun je zelf kiezen of je hulp wilt krijgen bij het herstel of het herstel zelf wilt regelen. Bij de meeste door ons gedekte opstalschades kunnen wij helpen bij het herstel. Dan sturen wij vakspecialisten die de reparatie uitvoeren. Ook hoef je dan niks voor te schieten en wordt alles netjes geregeld. Regel je herstel liever zelf? Dat kan ook. Bewaar dan wel de offertes/facturen goed, die heb je nodig om de kosten bij ons in te dienen.
Goed om te weten: als jouw woning tijdelijk onbewoonbaar is laten we je natuurlijk niet op straat staan. In dat geval kun je rekenen op een bedrag voor een hotel of pension.
Je woning is goed verzekerd bij Allianz Direct
Je bent verzekerd voor:
- Brand, blus- en rookschade
- Inbraak, diefstal en vandalisme
- Regen, hagel, sneeuw en storm
- Omvallende bomen en hijskranen
- Waterschade, bijvoorbeeld door leidingbreuk
Kies je voor de All Risk dekking? Dan ben je verzekerd voor:
- Door jou veroorzaakte schades
- Brand, blus- en rookschade
- Inbraak, diefstal en vandalisme
- Regen, hagel, sneeuw en storm
- Omvallende bomen en hijskranen
- Waterschade, bijvoorbeeld door leidingbreuk
Opstalverzekering: wat is wel en niet verzekerd?
- door vrijwel alle oorzaken. Onder andere brand, bliksem, neerslag, storm, lekkage en diefstal;
- door hak- en breekwerk bij het opsporen van een lekkage;
- waarbij vervangende woonruimte nodig is;
- aan de woning, maar ook aan de garage of schuur;
- aan glas en zonnepanelen.
- die al aanwezig is op het moment dat je de verzekering afsluit;
- door een aardbeving;
- door inbraak, diefstal of water, terwijl je het huis niet meer bewoont;
- als gevolg van slecht onderhoud of constructiefouten;
- bij verboden activiteiten, ook als je er niet van op de hoogte was.
Is een opstalverzekering verplicht/nodig?
Er bestaat weleens onduidelijkheid rondom de vraag of een opstalverzekering verplicht is. Het antwoord: een opstalverzekering is niet per se verplicht, maar in de praktijk ben je als huiseigenaar vaak wel verplicht om er een af te sluiten. In de meeste gevallen verplicht de bank of de hypotheekverstrekker je om een opstalverzekering af te sluiten. Mocht er flinke schade zijn, dan weet de bank zeker dat de eventuele schade wordt vergoed en daarmee de waarde van het huis gelijk blijft. Stelt de bank of hypotheekverstrekker je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten? Dan is het alsnog wel verstandig om je goed te verzekeren. Je huis is immers van grote waarde, dan wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Voor welk bedrag is mijn huis verzekerd?
Bij Allianz Direct kun je rekenen op een garantie tegen onderverzekering: de herbouwwaarde van je woonhuis is verzekerd en wij vergoeden de volledige verzekerde schade. Je bent dus bij Allianz Direct verzekerd voor het bedrag dat nodig is om de woning weer in dezelfde staat op te herbouwen.
De schade aan je woonhuis is het verschil tussen de waarde direct voor en direct na de gebeurtenis waardoor je schade kreeg. Voor de waarde van het woonhuis gebruiken wij de herbouwwaarde, de verkoopwaarde of sloopwaarde afhankelijk van de situatie.
Nu je weet wat een Opstalverzekering is…
… is het tijd om er een af te sluiten! Bereken direct je premie bij Allianz Direct zodat je nooit onderverzekerd bent en niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan in het geval van schade aan je woning.
Externe video content
Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.
Veelgestelde vragen
Wij maken het je graag zo makkelijk mogelijk. Misschien hebben we jouw vraag al een keer eerder beantwoord. Staat ‘ie hier toch niet tussen? Onze klantenservice helpt je graag.
Wat is er verzekerd met de opstalverzekering?
Met onze opstalverzekering ben je gedekt voor de meest gangbare schades zoals brand-, storm- of waterschade. Dit geldt niet alleen voor je woning, maar ook voor de bijgebouwen op hetzelfde adres, zoals een garage of schuur. Ontdek onze opstalverzekering in deze korte video.
Je kunt bij onze Opstalverzekering kiezen voor een All Risk dekking. In onze voorwaarden staat precies waar je wel of niet voor verzekerd bent.
Ik ben bij Allianz Direct verzekerd en ga verhuizen. Mijn oude huis is nog niet verkocht. Hoe verzeker ik dit?
Ga je verhuizen? Geef dan je nieuwe adres aan ons door via Mijn Account.
Je woonverzekering gaat niet automatisch mee op je nieuwe adres. Om dit te regelen, zeg je de huidige woonverzekering op sluit je een nieuwe woonverzekering af op je nieuwe adres. Dit regel je makkelijk zelf via Mijn Account. Heb je tijdelijk twee woningen, zorg dan dat je beide woningen verzekerd zijn. Teveel betaalde premie krijg je altijd van ons terug.
Waarom zou ik mijn woonverzekering maar bij één verzekeraar onderbrengen?
Een schade is vaak verzekerd op verschillende verzekeringen. Dan is het wel zo handig om maar met één verzekeraar te maken te hebben. Zie de volledige uitleg in deze korte video.
Wat als ik na een schade niet meer mijn huis in kan?
Als je door een zware schade niet meer in je woning kunt dan laten we je natuurlijk niet op straat staan. Wij betalen een bedrag voor een hotel of een pension. Lees hier alles over in onze polisvoorwaarden.
Wat is een woonverzekering?
Ontdek wat de woonverzekering en wat je wanneer nodig hebt in deze korte video.
Wat als ik schade door een ander heb aan mijn woonhuis?
Heb je bijvoorbeeld waterschade door een lekkage bij de buurman? Dan betalen wij de kosten van de reparatie. Dit geldt zowel voor je woonhuis als je inboedel.
Moet ik het doorgeven als ik ga verbouwen?
Wordt de oppervlakte van je woonhuis door de aan- of verbouw vergroot met meer dan 20m2? Of plaats je een bijgebouw groter dan 20m2? Alleen dan hoef je dit aan ons door te geven. Open een Chat met ons. Je vindt de chat doordeweeks rechtsonderin in je scherm tussen 8.30 uur en 21.00 uur.
Let goed op, want een verbouwing heeft gevolgen voor je verzekering. In deze korte video leggen we het uit. In de voorwaarden lees je wat we wel en niet vergoeden tijdens het aanbouwen of verbouwen van je woning.
Ik heb een appartement, kan ik mijn opstalverzekering ook bij jullie afsluiten?
Nee. Bij een flat of een appartement ben je samen met alle bewoners eigenaar van het hele gebouw. Daarom moet je het namens iedereen verzekeren, bijvoorbeeld met een vereniging van eigenaren. Bij ons kan dit helaas niet.
Ik heb al een autoverzekering bij Allianz Direct. Krijg ik pakketkorting als ik een woonverzekering afsluit?
Nee. Wij hebben geen pakketkorting, maar bieden liever iedereen een scherpe premie. Benieuwd wat jouw premie bij ons zou zijn? Bereken deze makkelijk en snel online.
Heb ik bedenktijd na het afsluiten van een verzekering?
Ja. Je kunt de verzekering binnen 14 dagen met terugwerkende kracht beëindigen. De premie die je betaalt hebt krijg je dan van ons terug.
Expert Joost van Namen
Joost is Circle Lead bij Allianz Direct en weet daardoor alles op het gebied van klantenservice en onze auto-, woon- en reisverzekeringen! Als expert weet Joost informatie inhoudelijk te checken en zorgt hij ervoor dat je de juiste informatie op onze website weet te vinden.