Koppel thuis met ipad

Is een opstalverzekering verplicht?

De Opstalverzekeringen van Allianz Direct:
  • €0,- Eigen Risico

  • Verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage

  • Zonnepanelen gratis meeverzekerd

Een opstalverzekering is een verzekering die voor dekking zorgt bij schade van zaken die aan de woning vastzitten. Denk daarbij aan je woning zelf, maar ook leidingen, de centrale verwarming, de badkamer en de keuken. Het is voor te stellen dat, als hier schade aan ontstaat, de kosten erg hoog kunnen oplopen. Daarom komt vaak de vraag op of een opstalverzekering verplicht is. En als een opstalverzekering niet verplicht is, is het dan verstandig een dergelijke verzekering af te sluiten? En wat houdt een opstalverzekering in?

Welk soort schade dekt de opstalverzekering?

Voorwaarde voor dekking via een opstalverzekering, is dat schade niet door eigen toedoen wordt veroorzaakt. Het gaat dus om schade die je huis oploopt zónder dat jij hier enige invloed op hebt. Je mag een uitkering verwachten als je woning is beschadigd is door:

  • Brand- en blusschade;
  • Rook- en roetschade;
  • Schade bij ontploffingen;
  • Wateroverlast;
  • Blikseminslag, storm, neerslag en vorstschade;
  •  Inbraak en diefstal.

Is een opstalverzekering verplicht of niet?

Is een opstalverzekering verplicht of niet? Er is niet wettelijk vastgelegd dat een opstalverzekering verplicht is. Maar ook al is een opstalverzekering niet verplicht, in de praktijk kan er wel een verplichting gelden. Het is dus uitermate verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Kijk bij bovenstaande oorzaken van schade en je kunt niet anders concluderen dat deze oorzaken erg veel schade aan je woning kunnen veroorzaken. In het ergste geval kan je volledige woning tot as zijn vergaan. Een opstalverzekering is niet verplicht, maar dergelijke schade kun je zelf nooit opbrengen. Bekijk daarom eens de opstalverzekering van Allianz Direct, zodat je onbezorgd kunt wonen.

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek

Dat een opstalverzekering niet verplicht is, houdt niet in dat je in de praktijk geen verplichting krijgt opgelegd. In de meeste gevallen is een opstalverzekering verplicht bij een hypotheek. De woning vormt namelijk wel het onderpand van je hypotheek. Het is dus logisch dat hypotheekverstrekkers een opstalverzekering verplicht stellen. Ook een verhuurder kan een opstalverzekering verplicht opleggen bij het betrekken van een huurwoning. Betrek je een appartementencomplex? Dan heeft de VVE meestal een opstalverzekering afgesloten. Je betaalt deze verzekering dan via je servicekosten.

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Sluit direct af
Woman sitting in window