Is een opstalverzekering verplicht?

De Opstalverzekeringen van Allianz Direct:

 • €0,- Eigen Risico

 • Verzekerd voor schade door brand, diefstal, neerslag, storm en lekkage

 • Zonnepanelen gratis meeverzekerd

Koppel thuis met ipad

Je hebt net een huis gekocht, of bent van plan binnenkort een huis te kopen of huren. Daar komt een hoop bij kijken, waaronder het regelen van de juiste verzekeringen voor jouw woning. Misschien vraag je je af; is een opstalverzekering verplicht? 

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de woning dekt. Denk daarbij aan je woning zelf, maar ook aan de leidingen, de centrale verwarming, de badkamer, de keuken en zelfs eventuele zonnepanelen. Je kunt je voorstellen dat als er schade ontstaat, de kosten erg hoog kunnen oplopen. Daarom komt vaak de vraag op of een opstalverzekering verplicht is. En als een opstalverzekering niet verplicht is, is het dan verstandig een dergelijke verzekering af te sluiten? En wat houdt een opstalverzekering eigenlijk precies in? Op deze pagina leggen we je alles uit wat je moet weten over de opstalverzekering!

Waarom is een opstalverzekering verplicht? 

Stel je voor: er breekt brand uit in jouw woning, waardoor het volledige huis verwoest raakt. Je kunt hierdoor flink in de financiële problemen komen als je niet goed verzekerd bent. In het ergste geval kan het huis niet opgeknapt worden, maar blijf je wel maandelijks hypotheekkosten betalen. Om deze vervelende situaties te voorkomen, kunnen sommige partijen een opstalverzekering verplichten. Dit hangt af van verschillende zaken zoals wet- en regelgeving, hypotheekverstrekkers en woningverenigingen. We hebben de belangrijkste redenen waarom een opstalverzekering verplicht kan zijn op een rijtje gezet. 

 • De hypotheekverstrekker: veel hypotheekverstrekkers verplichten huiseigenaren een opstalverzekering af te sluiten als onderdeel van de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek. Door een opstalverzekering af te sluiten kom je niet voor vervelende financiële verrassingen te staan. Wanneer je schade aan je woning hebt kun je de schade namelijk laten verhelpen met de vergoeding van je verzekeraar, waardoor de waarde van de woning niet veranderd. Dit stelt de hypotheekverstrekker gerust, omdat de woning vaak het onderpand voor de lening is. 
 • Woningverenigingen: woningeigenaren kunnen in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij appartementencomplexen) een opstalverzekering verplichten. Op die manier zorgt de vereniging ervoor dat alle gedeelde ruimtes en spullen in het complex gedekt zijn bij eventuele schade. De VvE heeft meestal een opstalverzekering voor het gehele complex afgesloten. 

Welk soort schade dekt de opstalverzekering? 

In deze gevallen dekt de opstalverzekering jouw schade:

 • Brand- en blusschade;
 • Rook- en roetschade;
 • Schade bij ontploffingen;
 • Wateroverlast;
 • Blikseminslag, storm, neerslag en vorstschade;
 • Inbraak en diefstal;
 • Vallende en botsende objecten, zoals een boom of antenne;
 • Olie die onverwacht uit een verwarmingsinstallatie lekt of (over)stroomt.

Een voorwaarde voor dekking via een opstalverzekering, is dat schade niet door eigen toedoen wordt veroorzaakt. Het gaat dus om schade die je huis oploopt zónder dat jij hier enige invloed op hebt. Je mag een vergoeding verwachten als je woning is beschadigd door bovenstaande gevallen. 

Is een opstalverzekering verplicht of niet? 

Er is niet wettelijk vastgelegd dat een opstalverzekering verplicht is. Maar ook al is een opstalverzekering niet verplicht, in de praktijk kan er wel een verplichting gelden. Het is dus zeker verstandig om een opstalverzekering af te sluiten voor jouw woning. In sommige gevallen kan de schade dusdanig erg zijn, dat de woning tijdelijk niet meer bewoont kan worden. Goed om te weten: als jouw woning tijdelijk onbewoonbaar is laten we je natuurlijk niet op straat staan. In dat geval kun je rekenen op een bedrag voor een hotel of pension. Met een Opstalverzekering van Allianz Direct ben je nooit onderverzekerd. 

Wanneer een opstalverzekering afsluiten?

Een opstalverzekering sluit je meestal af op het moment dat je een huis koopt. Dit wordt door veel banken en hypotheekverstrekkers verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De opstalverzekering moet dan ingaan op de dag van de overdracht of oplevering van de woning. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. 

Met een opstalverzekering ben je verzekerd bij schade aan je koophuis, schuur of schutting in het geval van diefstal, storm of brand. Zo kom je niet onverwacht voor kosten te staan als er een boom op je schutting valt of wanneer je last hebt van lekkage. Als je een appartement hebt gekocht of gehuurd, heeft de VvE (Vereniging van Eigenaars) meestal een opstalverzekering voor het gehele complex afgesloten. Mocht je dan schade aan je woning oplopen, kun je een claim indienen via de opstalverzekering van de VvE. Heb je schade aan spullen in je woning? Dan kun je deze claimen bij je inboedelverzekering

Opstalverzekering verplicht bij hypotheek 

Dat een opstalverzekering niet verplicht is, houdt niet in dat je in de praktijk geen verplichting krijgt opgelegd. In de meeste gevallen is een opstalverzekering verplicht bij een hypotheek. De woning vormt namelijk het onderpand van je hypotheek.  Ook een verhuurder kan een opstalverzekering verplichten bij huurwoningen. Ga je een appartementencomplex wonen? Dan is de huurbaas of de VvE (Vereniging van Eigenaren) in principe verantwoordelijk om de opstalverzekering voor de gehuurde woning af te sluiten. Het kan natuurlijk geen kwaad om dit wel even dubbel te checken, zo voorkom je misverstanden.  

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Wat houdt een Opstalverzekering in? © Allianz Direct

Veelgestelde vragen

 • Wat is belangrijk bij een opstalverzekering?

  Je sluit een Opstalverzekering af om jouw woning goed te verzekeren bij schade aan de vaste onderdelen van je woning. Als eigenaar van een woning is dat wel zo fijn, anders kun je voor flinke financiële verrassingen komen te staan. 

 • Wat als je geen opstalverzekering hebt?

  Als je geen opstalverzekering hebt afgesloten betaal je zelf de kosten wanneer je schade hebt aan je woning, tuin of schuur. Dat betekent dat als je huis na brand of waterschade onbewoonbaar verklaard wordt, je met lege handen achterblijft. Met een Opstalverzekering van Allianz Direct ben je altijd goed verzekerd tegen onverwachte schade. Bereken direct je premie

 • Wat kost een opstalverzekering gemiddeld per maand?

  De kosten van een opstalverzekering op maandelijkse basis zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: 

  • De waarde van je huis: voor duurdere woningen ligt de maandelijkse premie over het algemeen hoger vanwege de hogere bouwkosten.  
  • De locatie van je huis: de locatie van je woning kan invloed hebben op de premie. Vooral als je in een gebied woont dat gevoelig is voor natuurrampen, zoals overstromingen of aardbevingen. 
  • Bouwjaar van je huis: oudere huizen kunnen hogere premies hebben vanwege de mogelijke extra kosten voor reparaties en herbouw. 
  • Gezinssituatie: jouw gezinssamenstelling kan invloed hebben op je premie. Hoe meer gezinsleden er op het adres wonen, hoe duurder de maandelijkse premie is. 

  Het maandelijkse bedrag voor een Opstalverzekering van Allianz Direct ligt gemiddeld rond de €18. 
  Benieuwd naar jouw persoonlijke Opstalverzekering premie? Bereken deze direct online

 • Wat kost een opstalverzekering gemiddeld per jaar?

  Net zoals bij de maandelijkse premie voor een opstalverzekering, zijn de kosten op jaarbasis afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: 

  • De waarde van je huis: voor duurdere woningen ligt de maandelijkse premie over het algemeen hoger vanwege de hogere bouwkosten.  
  • De locatie van je huis: de locatie van je woning kan invloed hebben op de premie. Vooral als je in een gebied woont dat gevoelig is voor natuurrampen, zoals overstromingen of aardbevingen. 
  • Bouwjaar van je huis: oudere huizen kunnen hogere premies hebben vanwege de mogelijke extra kosten voor reparaties en herbouw. 
  • Gezinssituatie: jouw gezinssamenstelling kan invloed hebben op je premie. Hoe meer gezinsleden er op het adres wonen, hoe duurder de maandelijkse premie is. 

  Het jaarlijkse bedrag voor een Opstalverzekering van Allianz Direct ligt gemiddeld rond de €211. Betaal je in één keer het gehele jaarbedrag? Dan ontvang je 3% korting.  
  Benieuwd naar jouw persoonlijke Opstalverzekering premie? Bereken deze direct online!  

 • Wat valt er onder de opstalverzekering?

  Een opstalverzekering dekt onverwachte schade aan je woning. Denk hierbij aan schade aan je dak, schuur of schutting. Ook alle niet-verplaatste spullen die bij je woning horen, valt onder de opstalverzekering. Bijvoorbeeld tuinmeubels, glas en zonnepanelen. 

 • Heeft iedereen een opstalverzekering?

  Er is niet wettelijk vastgelegd dat een opstalverzekering verplicht is en daarom heeft niet iedereen een opstalverzekering afgesloten. Maar ook al is een opstalverzekering niet verplicht, in de praktijk kan er wel een verplichting gelden. Het is dus zeker verstandig om er een af te sluiten.

Woman sitting in window

Schade in of aan je huis?

Of je nu brand, een inbraak of een lekkage hebt: met onze Opstalverzekering ben je goed verzekerd.

Was dit artikel nuttig?