Leestijd: 4 minuten
Laatst bijgewerkt op: 13 juni 2023

Je zonnepanelen verzekeren: hoe werkt dat?

Heb jij het besluit genomen om zonnepanelen te installeren? Dan wil je deze waarschijnlijk verzekeren. Maar hoe werkt dit precies? Waarom is een verzekering belangrijk en welke verzekering heb je eigenlijk nodig?

Man bellen in tuin

Moet je zonnepanelen verzekeren?

Steeds meer Nederlanders installeren zonnepanelen op hun dak. Niet alleen om de energiekosten te drukken, maar ook om het milieu te ontzien. Met 10 zonnepanelen bespaar je namelijk zo’n 1.200 kilo CO2 per jaar, al zorgt de productie van de panelen natuurlijk ook voor de nodige uitstoot.

Terwijl zonnepanelen op de lange termijn meestal geld besparen, is de aanschaf niet goedkoop. Installeer je bijvoorbeeld 6 panelen? Dan ben je inclusief installatie per paneel zo’n €800 kwijt. De waarde zit hem echter niet alleen in de aankoop en installatie. Ook de energie die ze opwekken is waardevol. Gebeurt er iets met je zonnepanelen? Dan ben je meestal een flink geldbedrag kwijt.

Moet je je zonnepanelen verplicht verzekeren? Dat niet. Het blijft uiteindelijk een keuze, maar de meeste huishoudens doen het wel. De rust en zekerheid die een goede verzekering geeft is de premie vaak meer dan waard.

Soorten schade aan zonnepanelen

Wat kan er eigenlijk misgaan met je zonnepanelen? De kans is gelukkig klein, maar eigenaren van zonnepanelen kunnen met de volgende situaties te maken krijgen:

 • De zonnepanelen worden gestolen.
 • De zonnepanelen raken beschadigd door bijvoorbeeld hagel of storm.
 • De zonnepanelen of omvormers raken oververhit. Ontstaat er brand door een gebrek in de panelen of omvormers zelf? Dan zijn deze niet gedekt, maar de gevolgen van de brand (zoals roetschade) wel. 

Hoe goed ze ook ontworpen zijn, zonnepanelen hebben veel te verduren en staan bloot aan relatief veel risico. Jarenlang doorstaan ze weer en wind, en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Onder welke verzekering vallen zonnepanelen?

Na de installatie zijn zonnepanelen onderdeel van je huis, en vallen ze doorgaans onder de Opstalverzekering. Een Opstalverzekering is – kort samengevat – de verzekering van je huis en alles wat hieraan vastzit. Je dak en dakgoten bijvoorbeeld, je ramen en deuren, je schuur of garage, maar ook een eventuele (particuliere) laadpaal voor elektrische voertuigen én je zonnepanelen.

Allianz Direct Opstalverzekering: hoe werkt het?

Bij Allianz Direct bieden we een uitgebreide Opstalverzekering waar zonnepanelen automatisch onder vallen. Hoeveel het er ook zijn en wanneer je ze ook installeert. Laat je zonnepanelen installeren en ben je al bij ons verzekerd, dan hoef je niets te doen. Het melden van de wijziging is niet nodig.

Wel stellen wij hierbij één voorwaarde: de zonnepanelen moeten zijn bevestigd aan het dak van het huis. Liggen ze namelijk los in de tuin, dan is de kans op diefstal simpelweg te groot.

Zonnepanelen verzekeren met een koophuis

Een Opstalverzekering wordt verplicht gesteld door sommige hypotheekverstrekkers. Ben jij huiseigenaar en is dit bij jou het geval? Dan is de kans groot dat je al een Opstalverzekering hebt, en dat je zonnepanelen dus al verzekerd zijn.

Is dit niet het geval en wil je de kans op financiële tegenvallers beperken? Dan is de aanschaf van zonnepanelen een mooi moment om alsnog een Opstalverzekering af te sluiten. Zo zijn niet alleen je zonnepanelen beschermd, maar ook alle andere onderdelen van je huis.

Zonnepanelen verzekeren met een huurhuis

Woon je in een huurhuis? Dan heb je geen Opstalverzekering nodig. Eventuele schade aan de buitenkant van het huis ligt immers bij de eigenaar.

Hoe zit dit wanneer je je eigen zonnepanelen op een huurhuis plaatst? Dit hangt van de situatie af. Wanneer de verhuurder en verzekeraar van de huurwoning de kosten niet betalen én niet van plan zijn om de beschadigde zonnepanelen te repareren vervangen, kunnen huurders met hun Inboedelverzekering bij ons terecht. Wij vergoeden in dit geval een bedrag van maximaal €15.000,00.

Meer weten? Lees dan verder in onze voorwaarden.

Opstalverzekering afsluiten

Heb je interesse in een Opstalverzekering van Allianz Direct of wil je verschillende opstalverzekeringen vergelijken? Lees dan snel verder op onze pagina over de Opstalverzekering of bereken in 20 seconden je premie.

Wat te doen bij schade

Wat doen wij na je schademelding? Wij helpen je in 3 stappen

 • 1

  Behandelen

  Je ontvangt zo snel mogelijk een schadenummer.

 • 2

  Beoordelen

  We bekijken je schade en maken een inschatting van de kosten.

 • 3

  Betalen of repareren

  Als je dossier compleet is, betalen we je schade uit of we zorgen dat deze gerepareerd wordt.

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Expert Nayla van Nieuwenhuizen

Nayla van Nieuwenhuizen is Product Manager bij Allianz Direct. In haar rol is Nayla een echte product expert met veel inhoudelijke kennis op het gebied van auto- , woon- en reisverzekeringen.