Zonnepanelen op woningen

Augustus 2022

Zonnepanelen: hoe werkt het?

Zonnepanelen als alternatief op de stijgende energieprijzen

Nu de energieprijzen maar blijven stijgen, ondanks de btw-verlaging op energiekosten, kijken steeds meer mensen naar alternatieven om op energiekosten te besparen. Je huis verduurzamen is een slimme keuze; zo bespaar je immers energie én wek je je eigen energie op. Niet gek dus, dat veel mensen nu overwegen om zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen: hoe zit dat?

Zonnepanelen zijn een groene investering waarvan het idee is dat je op den duur bespaart in energiekosten. Zonnepanelen kunnen namelijk op duurzame wijze het grootste deel van je stroom leveren. Hoe werkt dat?

Om het simpel te houden blijven we hier bij een korte uitleg van hoe een zonnepaneel werkt. Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Zonnecellen geleiden stroom als er licht op valt, zonlicht dus in het geval van een zonnepaneel. Met een omvormer wordt de stroom vervolgens omgezet in wisselstroom, het type stroom dat jij uiteindelijk kunt gebruiken via het stopcontact. De omvormer stuurt deze stroom namelijk naar het elektriciteitsnet zodat je er gebruik van kunt maken.

Zonnepanelen: de kosten

De kosten van een zonnepaneel hangen natuurlijk af van vraag en aanbod. De materialen die nodig zijn om zonnepanelen te maken zijn niet altijd toereikend, waardoor prijzen kunnen stijgen. Daarnaast betaal je ook voor de kosten om de zonnepanelen te installeren. Vaak betaal je minder voor je zonnepaneel als je er meer koopt. Milieu Centraal rekent voor dat je bij een set van 6 zonnepanelen bijvoorbeeld €620 per paneel betaalt, terwijl dit bij een set van 18 panelen zo’n €450 per paneel kost. Hoe meer zonnepanelen, hoe voordeliger je zonnepaneel is. Deze prijzen zijn overigens inclusief installatie van de zonnepanelen.

De investering in zonnepanelen is een flinke en voor sommigen misschien te duur. Gelukkig kun je ook subsidie ontvangen voor het installeren van zonnepanelen. Via “Verbeter je huis” kun je makkelijk en snel bij jouw gemeente checken of je in aanmerking komt voor subsidie op je zonnepanelen. Dat maakt de investering weer een stukje aantrekkelijker!

Ook kun je kiezen voor een “Energiebespaarlening”. Hiermee leen je het geld om investeringen te doen in duurzame maatregelen. Niet alleen zonnepanelen, maar ook allerlei isolatiemaatregelen en bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler kunnen hiermee vergoed worden.

Een kostbaar bezit heeft een goede verzekering nodig. Hoe zit het precies met het verzekeren van je zonnepanelen? Lees snel verder op onze pagina over zonnepanelen en verzekeringen voor een antwoord op al je vragen. 

Zonnepanelen: wat levert het mij op?

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering voor de meeste mensen, maar uiteindelijk bespaart dit elk jaar opnieuw een aanzienlijk bedrag – je hoeft de opgewekte kWh immers niet meer af te nemen van een energiebedrijf. Hoe meer energie je opwekt, des te voordeliger het is. Daarbij krijg je dankzij de salderingsregeling tot 2023 ook nog geld voor de energie die je wel opwekt maar niet verbruikt: zo’n 22 cent per kWh.

Misschien vraag je je af: zijn zonnepanelen rendabel? Wat levert een zonnepaneel op? De winst van een zonnepaneel is vergelijkbaar met een rente van 3,4 – 4,3 procent op je spaarrekening – dat is dus zeker rendabel*! De exacte winst is afhankelijk van of je zonnepanelen op het zuiden of oosten liggen, maar in beide gevallen is het winstgevend om te installeren.

Misschien heb je een dak op het noorden en denk je dat zonnepanelen daar weinig zin hebben. Twijfel je? Schroom dan niet om hier meer informatie over op te vragen bij een leverancier. Misschien maak je minder winst dan een dak op het zuiden, maar het kan nog steeds erg rendabel zijn!

Zonnepanelen installeren: wachttijd

Nu de energieprijzen blijven stijgen, zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in zonnepanelen. De vraag is hoog, terwijl het aanbod aan zonnepanelen en installateurs niet zo hard meestijgt. Hierdoor ligt de levertijd en installatietijd een stuk hoger dan normaal. Daarnaast geldt dat hoe meer zonnepanelen je wilt kopen, hoe langer de levertijd zal zijn. Leveranciers van zonnepanelen zitten vaak al aardig vol, dus als je overweegt om zonnepanelen te kopen is het slim om op tijd te informeren en met een goede dosis geduld het proces in te gaan. Vraag of je op de wachtlijst kunt komen en check ook of andere bedrijven misschien sneller kunnen leveren. Uiteindelijk levert het je een mooie besparing + verduurzaming op, dus het is het wachten zeker waard! 

*www.milieucentraal.nl

Was dit artikel nuttig?

Huis duurzaam maken thuis

Een duurzaam huis duurzaam verzekerd.

Met de woonverzekeringen van Allianz Direct ben je goed verzekerd. Ook zijn bijvoorbeeld je zonnepanelen en elektrische laadpaal gratis meeverzekerd.