Aangifte doen bij schade aan de auto

Bij al onze verzekeringen:

  • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

  • Je bent nooit onderverzekerd

Hoe doe je aangifte bij schade aan de auto? Wanneer moet je de politie inschakelen en hoe zit het met de verzekering? Allianz Direct helpt bij autoschade.

Man rijdt in auto

Aangifte doen bij schade aan de auto

Is er schade aan je geparkeerde auto toegebracht terwijl je boodschappen aan het doen was in de supermarkt? Of is de dader doorgereden na het veroorzaken van een ongeval, terwijl er schade aan je auto is ontstaan? In dat geval moet je aangifte doen voor schade aan de auto. Lees snel verder over hoe je aangifte moet doen bij schade aan de auto.

Wanneer aangifte doen van schade aan de auto bij de politie?

Je hoeft niet bij iedere vorm van schade aan je wagen aangifte bij de politie te doen. Wel zijn er situaties waarin je verplicht bent aangifte te doen bij schade aan de auto. Dit geldt in het geval dat de schade aan de auto is veroorzaakt door een bestuurder die onverzekerd is of als de veroorzaker van de schade onbekend is. Zowel het veroorzaken van schade als het onverzekerd rijden op de weg zijn strafbaar. Daarnaast geldt in Nederland de verplichting om aangifte te doen van een strafbaar feit.

Hoe aangifte doen bij schade aan de auto?

Aangifte doen voor schade aan de auto kan zowel online via de website van de politie als op het politiebureau. Om langs te gaan op het bureau maak je eerst een afspraak op het telefoonnummer 0900-8844. Het is essentieel dat je bij het doen van aangifte van de schade aan de auto nauwkeurig vertelt wat er preciesmis gebeurd. Denk daarom goed na over hoe de schade is ontstaan en vertel hierbij het volledige verhaal aan de politie. Neem foto's en video's van de auto en de ontstane situatie om het verhaal goed in kaart te brengen. Ook is het belangrijk om documenten als een paspoort of identiteitskaart, rijbewijs en autopapieren mee te nemen.

Aangifte doen schade aan auto en het Waarborgfonds

Het Waarborgfonds Motorverkeer is specifiek gericht op gedupeerden van autoschade die is veroorzaakt door een onverzekerde of onbekende tegenpartij. Om aanspraak te kunnen maken op het Waarborgfonds is het belangrijk dat er aangifte van de schade aan de auto is gedaan. Als je het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt hebt gezien, maar niet het kenteken, ben je verplicht om direct aangifte bij de politie te doen. In andere situaties heb je maximaal veertien dagen om naar de politie te stappen. Het Waarborgfonds vergoedt overigens enkel schade aangericht door een motorvoertuig, zoals een motor, brommer, auto of scooter. Beschadigingen door vandalisme, brandstichting, natuurgeweld, vuurwerk of een poging tot diefstal worden nooit vergoed door het Waarborgfonds.

Allianz Direct en aangifte doen bij schade aan de auto

Beschik je over een All Risk autoverzekering of een Rechtsbijstandverzekering van Allianz Direct. Dan handelen wij de aangifte voor de schade aan de auto voor je af. Wij dienen de aanvraag bij het Waarborgfonds voor je in, zodat je hier geen omkijken naar hebt. Bekijk meteen de verzekeringen van Allianz Direct voor meer informatie.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.