Tank van auto leegrijden gevaarlijk?

Bij al onze verzekeringen:

  • Standaard €0,- Eigen Risico bij alle dekkingen

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • 24/7 bereikbaar bij noodsituaties

  • Je bent nooit onderverzekerd

Is het gevaarlijk of juist verstandig om de tank van de auto leeg te rijden? Allianz Direct geeft advies over het rijden met de auto en de autoverzekering.

Familie buiten aan het praten

Tank van auto leegrijden gevaarlijk?

Sommige mensen maken er een sport van om de brandstoftank zoveel mogelijk te legen voordat ze opnieuw gaan tanken. Het is een interessante manier om te onderzoeken hoeveel kilometer je kunt rijden met een volle tank. Is een tank van de auto leegrijden verstandig of juist gevaarlijk? Allianz Direct geeft je advies over de tank van de auto leegrijden.

Tank van auto leegrijden niet verstandig

De tank van de auto leegrijden heeft een aantal vervelende nadelen. Zo blijven in de loop der tijd steeds meer vuil en residu op de bodem van de brandstoftank liggen. Je kunt dit vergelijken met het bezinksel wat onder in een wijnvat aanwezig blijft. Bij de tank van de auto leegrijden wordt ook deze vuiligheid door de brandstofpomp meegenomen. Hoewel je over een brandstoffilter beschikt, kan dit voor schade aan de auto zorgen. De viezigheid zorgt ervoor dat de motorprestaties verslechteren. Zo bestaat er een risico op stotteren of onregelmatig stationair lopen. Als je er regelmatig voor kiest om de brandstoftank volledig leeg te rijden, is dit schadelijk voor je voertuig.

Hoe lang duurt een tank van de auto leegrijden?

Op het moment dat de tank leeg is en je de benzinepomp niet meer kunt halen, kom je langs de weg stil te staan. De motor valt letterlijk stil. Gelukkig bouwen autofabrikanten een flinke reserve in, zodat bij het branden van het brandstoficoon je nog even kunt doorrijden. Gemiddeld bezit een middenklasse wagen over nog circa zes liter brandstof in de tank. Hoeveel kilometer je hiermee kunt rijden, is afhankelijk van de rijstijl met de auto. Over het algemeen kun je nog circa 50 kilometer met de auto rijden.

Wat te doen als de tank van de auto volledig leeg is?

Is de brandstof in de tank echt op, dan laat je de auto uitrollen naar de vluchtstrook of berm. Vervolgens trek je een geel hesje aan, plaats je de veiligheidsdriehoek voor de auto op het asfalt en neem je zo snel mogelijk contact op met de pechhulpdienst. Bevind je je in de omgeving van een benzinestation? Dan zou je kunnen proberen om daar een jerrycan met brandstof te halen. Staat de auto op een zeer gevaarlijke plek voor andere weggebruikers? Bel dan direct met 112. Zij zorgen ervoor dat er een rood kruis boven de snelweg komt en slepen de auto weg.

Goed voorbereid op weg met Allianz Direct

Om zo lang mogelijk van je auto te genieten, is de tank van de auto leegrijden dus niet verstandig. Ga daarom goed voorbereid op reis en zorg dat je voldoende brandstof in de tank hebt. Zorg verder dat je de perfecte autoverzekering hebt afgesloten voor je voertuig. Bekijk meteen de autoverzekeringen van Allianz Direct en bereken je scherpe premie.

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.