Auto schade

Dit zijn vaak de oorzaken!

Accu auto leeg?

De oorzaak van een lege accu kan soms eenvoudig zijn. Je bent bijvoorbeeld vergeten de lichten uit te doen. Na verloop van tijd vindt er echter ook slijtage aan de accu plaats. Gemiddeld gaat een accu zo'n drie tot zeven jaar mee. Een accu wordt onbruikbaar verklaard als hij een capaciteit van minder dan 80% heeft. Ook kan het zijn dat de accu leeg is door een te hoge of te lage laadspanning. De juiste laadspanning van een 12 volt-accu bevindt zich tussen de 13,6 en 14,8 volt. Als de dynamo niet meer goed functioneert, wordt een te hoge of te lage spanning afgegeven. Hoge of lage temperaturen hebben ook invloed op een accu. Bij lage temperaturen neemt de capaciteit van de accu af en raakt de accu leeg. Bij hoge temperaturen werkt de accu beter, maar gaat de accu korter mee dan normaal. Maak je bovendien veel korte ritten? Dit is voor de accu niet gunstig. Bij korte ritten heeft de dynamo onvoldoende tijd om de accu op te laden. Zo loopt de accu leeg bij iedere start, waardoor de auto op den duur niet meer wil starten.

Accu in auto vervangen

Als de accu leeg en volledig versleten is, is het tijd om de accu in de auto te vervangen. Het vervangen van een accu is geen moeilijke taak. Je kunt dit daarom zeker zelf doen. Volg hierbij de volgende stappen:

  • Maak allereerst de min-klem los. Verwijder daarna de plus-klem en let erop dat dit niet omgekeerd gebeurt. Er kan dan kortsluiting ontstaan.
  • Maak de bevestiging van de lege accu los. Dit kan door bij de beugel de moeren los te maken. Als de accu met een vestigingsplaatje vast zit, hoef je slechts één bout los te schroeven.
  • Maak de plek van de accu goed schoon. Als de accu namelijk gelekt heeft, kan er een witte poederachtige aanslag aanwezig zijn.
  • Plaats vervolgens de nieuwe accu op dezelfde wijze als de oude accu.

Accu leeg: veilig de weg op

Bij een accu die leeg is, kan het gevaarlijk zijn om de weg op te gaan. Bovendien kan schade die veroorzaakt is door achterstallig onderhoud niet altijd worden vergoed. Zorg daarom dat voor een goed onderhoud en bekijk of je goed verzekerd bent. 

Hulp bij pech zonder lidmaatschap?

Met Pechhulp on demand betaal je alleen als je pech hebt. Waar en wanneer je maar wilt. Sluit bij ons een verzekering af en download de app. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders gingen je voor.

Bekijk Pechhulp on demand
Koppel thuis met ipad