Accu leeg? Dit kun je doen!

Hieronder lees je de oorzaken van een lege accu en hoe je dit kunt voorkomen.

Accu leeg

Weinig dingen zijn zo vervelend als een accu die leeg is. Je komt er meestal achter op het moment dat je op het punt staat weg te gaan – of bent ergens ver van huis op een parkeerplaats. Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. Zo gaat je accu leeg wanneer je per ongeluk de lampen aan laat staan, maar wordt een lege accu meestal veroorzaakt door slijtage. Gemiddeld gaat een accu drie tot zeven jaar mee, daarna moet je de accu vervangen. Wanneer is een accu leeg of versleten? De accu is leeg wanneer hij niet meer start en is versleten wanneer de capaciteit minder dan tachtig procent is. Wij vertellen je wat te doen in verschillende omstandigheden en beantwoorden je vraag ‘accu leeg hoe lang rijden?’.

Auto starten als accu leeg is

Accu leeg wat nu? Je accu is leeg, dus het eerste wat je moet doen, is onderzoeken wat de oorzaak is. Waarom is jouw accu leeg? Heb je de lampen aan laten staan, dan merk je dat snel genoeg. Je auto starten als accu leeg is, gaat niet lukken. Maar er zijn nog meer redenen waarom je accu leeg kan zijn. Temperaturen hebben bijvoorbeeld invloed op de capaciteit van de accu. Bij lage temperaturen neemt de capaciteit af en raakt de accu leeg. Bij hoge temperaturen werkt de accu beter, maar gaat de accu korter mee dan normaal. Rij je altijd kleine afstanden? Dan kan dat ook de reden zijn dat je accu leeg is. Bij korte ritten heeft de dynamo onvoldoende tijd om de accu op te laden.

Accu leeg wat nu?

Sta je ergens stil? Dan kun je de auto aanduwen als accu leeg is. De accu is leeg, maar hoe lang kun je nog rijden? Heb je de auto gestart met startkabel? Dan moet je daarna een stuk rijden om de accu weer op te laten. Om de dynamo zijn werk te laten doen, is het verstandig minimaal vijftien minuten te rijden op de snelweg of autoweg. Een auto aanduwen als accu leeg is, is echter een tijdelijke oplossing. Is je accu leeg, dan is het meestal een teken van slijtage. Laat daarom altijd je auto nakijken of installeer zelf een nieuwe accu.

Veilig de weg op

Je weet nu wanneer een accu leeg is en wat je dan moet doen. Een lege accu kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bovendien is het erg vervelend om niet te kunnen vertrouwen op je eigen auto. Wil je veilig de weg op? Laat jouw auto dan regelmatig nakijken bij de garage. Zorg daarnaast voor een goede verzekering. De autoverzekeringen van Allianz Direct hebben een fantastische prijs-kwaliteitverhouding en goede polisvoorwaarden. Zo geldt een standaard eigen risico van €0,- en regelen wij bij schade vervangend vervoer als je je auto laat repareren bij een aangesloten tophersteller.

Koppel buiten met water heeft lol

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.