Koppel buiten met pech

Maart 2022

Autopech op vakantie: wat moet je doen?

Je denkt er liever niet aan, maar toch kan het gebeuren: je staat in het buitenland met autopech langs de (snel)weg. Wat moet je doen? Wie zorgt ervoor dat je bij de garage komt en wie gaat de auto repareren? Met deze tips ben je optimaal voorbereid en laat een eventuele autopech jouw welverdiende vakantie niet verpesten! 

Goede voorbereiding

Of je nou een Volvo, Opel of Suzuki rijdt, de kans dat je pech krijgt is altijd aanwezig. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn voor je aan je autovakantie begint. Een goed begin is het halve werk! Dingen waar je op voorhand al rekening mee kan houden zijn: heeft jouw auto het voorgeschreven onderhoud gehad? Heb je de bandenspanning, het oliepeil en de koelvloeistof al gecontroleerd? Het is aan te raden om altijd een flesje motorolie, water en ruitenvloeistof bij je te hebben. Daarnaast is het ook zeker goed om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservelampen in de kofferbak te leggen voor noodgevallen. Net zoals een EHBO set en een reserveband.

Zorg ook voor een opgeladen telefoon. Je kan bijvoorbeeld standaard een USB-kabel of een powerbank in de auto hebben voor noodgevallen. Zet ook alvast belangrijke telefoonnummers in je contacten. Denk hierbij aan de nummers van de alarmcentrale of van de pechhulpdienst. Je Google Maps of TomTom navigatiesysteem updaten voordat je op reis gaat, kan ook zeker geen kwaad! Ook is het belangrijk om naast je rij –en kentekenbewijs, ook je groene kaart uit te printen en in de auto te leggen. Belangrijk feitje: de groene kaart hoeft sinds juli 2020 niet meer groen van kleur te zijn in Europa! 

Verzeker je voor pechhulp

Een Pechhulp verzekering is niet vanzelfsprekend. Een veelgemaakte fout die is dat men denkt met een All Risk Autoverzekering automatisch ook tegen pech verzekerd te zijn. Dit is niet het geval. Hiervoor heb je namelijk een Pechhulpverzekering nodig. Wil jij geholpen worden bij pech langs de weg? In Nederland, maar ook in de rest van Europa? Kies dan voor de aanvullende Pechhulp-verzekering bij jouw autoverzekering van Allianz Direct. Zo ga je toch meer met een gerust gevoel op pad. Lees ook onze blogs met tips voor een autovakantie naar FrankrijkItaliëDuitsland en Spanje.

Tip! Wist je dat je je Pechhulp verzekering ook kunt gebruiken wanneer je per ongeluk je sleutels in de auto hebt laten liggen? In onze blog over opgesloten sleutels in de auto lees je precies hoe dit werkt. 

Pech? Stel je veilig op!

Een ongeluk zit in een klein hoekje – ook in het buitenland. Als je langs de weg komt te staan, is het belangrijkste dat je aan de veiligheid denkt van jezelf en je medepassagiers. Zet je waarschuwingslichten aan en rijd de auto rustig op de vluchtstrook of zoveel mogelijk langs de kant van de weg. Draai de wielen iets naar rechts zodat de auto niet zomaar weer de weg op kan rijden. Trek altijd een veiligheidshesje aan en plaats een gevarendriehoek op minimaal 30 meter achter de auto. Ga vervolgens zo snel mogelijk achter de vangrail staan (jouw inzittenden staan daar natuurlijk al). Blijf nooit in de auto zitten, dit is levensgevaarlijk!

Bel de pechhulpdienst

Als je eenmaal veilig opgesteld staat, is het tijd om de pechhulpdienst te bellen. Het nummer van de alarmcentrale/pechhulpdienst vind je op je groene kaart of had je thuis al in je telefoon gezet. Gelukkig is dit nummer dag en nacht bereikbaar. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt. Waar bevind je je precies? Wat is je polisnummer? En natuurlijk ook: wat is er aan de hand? De medewerkers van de alarmcentrale gaan direct voor je aan de slag. Ze gaan ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk geholpen wordt. Waar dat ook is. In de meeste gevallen komt er een bergingswagen die jouw auto naar de dichtstbijzijnde garage brengt. En kan er niet gelijk gerepareerd worden? Dan zorgt de pechhulpdienst ook voor een hotelovernachting!

Let op! Heb je een auto gehuurd voor de vakantie? Neem dan contact op met de verhuurder en volg de instructies op.  

Wie betaalt de kosten?

Het ligt aan de storing, maar het is mogelijk dat je auto gerepareerd moet worden in een buitenlandse garage. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Deze kosten moet je altijd zelf betalen. Met de pechhulp is wel het vervoer naar de garage en de eventuele hotelovernachting verzekerd. Over die kosten hoef je je geen zorgen te maken.

Vervangend vervoer

Gebeurt er op de (snel)weg iets met de auto, dan wil je zo snel mogelijk geholpen worden. Je kunt rekenen op snelle en betrouwbare service met de aanvullende Pechhulp verzekering  van Allianz Direct. De auto wordt of ter plekke gerepareerd indien mogelijk of wordt naar een garage in de buurt gebracht voor reparatie. We regelen vervangend vervoer als dit nodig is. En als de reparatie niet binnen tien werkdagen mogelijk is, regelen we transport van de auto naar een garage in Nederland. Zo zorgen we ervoor dat je lekker van je vakantie blijft genieten!

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.