Autobanden wisselen

Bij Allianz Direct:

  • 24/7 directe hulp en service

  • Scherpe premie en uitstekende voorwaarden

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer

Versleten autobanden of van zomer- naar winterbanden? Wat zijn de banden wisselen kosten? Lees alles over een band verwisselen van de auto bij Allianz Direct.

Automonteur werkt aan een automotor

Autobanden wisselen voor een onbezorgde autorit

De autobanden zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Daarom is het noodzakelijk dat je regelmatig de banden controleert op slijtage, zodat je veilig de weg op gaat. Wanneer moet je de autobanden wisselen en welke banden wisselen kosten spelen daarbij een rol? En hoe zit het met de autoverzekering bij een lekke band?

Redenen om autobanden te wisselen

Wanneer is het verstandig om de autobanden te wisselen? We zetten een aantal redenen op een rij om de band te verwisselen van de auto:

Autobanden wisselen vanwege slijtage
Tijdens de autorit is het belangrijk om grip op de weg te hebben. Daarom is de minimale profieldiepte van zowel een zomer- als winterband volgens de wet 1,6 millimeter. Wij raden aan om de band te verwisselen van de auto op het moment dat de profieldiepte beneden de 2 millimeter komt. Voor winterbanden geldt dit bij een profieldiepte van 4 millimeter.

Beschadigingen die leiden tot autobanden wisselen
Naast slijtage zijn er andere tekenen die erop wijzen dat de band verwisselen van de auto noodzakelijk is. Let bijvoorbeeld op beschadigingen als vouwen, gaatjes of kleine deeltjes rubber die loslaten van de band. Ook vormen van veroudering, waaronder uitdroging, zijn aanleiding om de band te verwisselen van de auto. Let daarnaast op scheve slijtage. Een lekke band is vanzelfsprekend een reden om de band te verwisselen van de auto.

Autobanden wisselen tijdens de wintermaanden
Zodra het kwik overdag niet boven de 7 graden Celsius uitkomt, is het de perfecte tijd om de autobanden te wisselen van zomerbanden naar winterbanden. Vaak gebeurt dit in de maanden oktober of november. De winterbanden verwisselen voor de zomerbanden voer je uit in april of mei.

Wat zijn de banden wisselen kosten?

Voor de banden wisselen kosten hangt het ervan af welke onderdelen je laat verwisselen. Laat je het volledige wiel wisselen? De banden wisselen kosten zijn in dat geval lager, aangezien er geen ventiel nodig is. Het neemt daardoor minder tijd in beslag. Vaak bedragen de banden wisselen kosten dan zo´n €40. Kies je ervoor om de autobanden op de velgen te verwisselen? In dat geval moet het ventiel worden vernieuwd en het wiel opnieuw gebalanceerd. De banden wisselen kosten bedragen in dat geval circa €100. Neem je zelf banden mee die je graag door een garage op de auto wilt laten plaatsen? Houd er dan rekening mee dat de bandenspecialist in sommige gevallen een toeslag voor de band verwisselen van de auto rekent.

Schadevergoeding bij een lekke band?

Wanneer schade ontstaat door een eigen gebrek vergoedt Allianz Direct niet in alle gevallen de beschadigingen. Een lekke band behoort namelijk tot schade die is ontstaan door slijtage of ouderdom. Alleen als je een All Risk autoverzekering afsluit bij Allianz Direct heb je recht op schadevergoeding bij schade die door jouw toedoen is veroorzaakt. Bekijk meteen de overige voorwaarden van onze autoverzekeringen of bereken hier je voordelige premie .

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.