Autoverzekering op naam van je ouders

Is een autoverzekering op naam van je ouders toegestaan? Je leest er hier alles over.

Autoverzekering naam ouders

In het algemeen mag alleen de kentekenhouder voor een auto een autoverzekering afsluiten. Hier geldt in principe één uitzondering op: de partner van de kentekenhouder. Als de partner op hetzelfde adres woont als de kentekenhouder mag de auto op naam van de partner worden afgesloten.

Is een autoverzekering op naam ouders toegestaan?

Jonge bestuurders zien zeer tegen de hoge kosten van een autoverzekering op. Doordat jongeren vanwege hun leeftijd nog zeer weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd, profiteren zij niet van de no claim-korting. De premie voor de autoverzekering is daardoor een stuk hoger. Er wordt daarom wel geopperd de autoverzekering op naam van de ouders af te sluiten. Het is echter niet toegestaan om dit te doen.

Nadelen auto verzekeren op naam ouders

Als een jonge bestuurder schade veroorzaakt, blijkt een autoverzekering op de naam van de ouders grote problemen te veroorzaken. Zo kan in de eerste plaats het politie-onderzoek naar het verkeersongeval worden belemmerd doordat de auto op een andere naam is verzekerd. In de tweede plaats kan het voorkomen dat de verzekeringsmaatschappij weigert de schade te vergoeden. Je hebt immers gefraudeerd met de gegevens. Hierdoor kan de kostenpost al snel oplopen tot tienduizenden euro's, zeker in het geval van lichamelijk letsel. Ten derde wordt het lastig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Wegens de autoverzekering op naam van de ouders komt de jongere op een zwarte lijst te staan en wordt hij als verzekeringsfraudeur gezien.

Kosten autoverzekering op lange termijn hoger

Op de korte termijn mag de autoverzekering op naam van de ouders misschien goedkoper lijken, maar op de lange termijn zijn de kosten voor de autoverzekering hoger. Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je namelijk bij de verzekering schadevrije jaren op. Door een autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten, loop je dit voordeel mis. Na vele jaren zonder schade te rijden, heb je niets opgebouwd. Als je dan eenmaal zelf een autoverzekering afsluit, moet je alsnog een hogere premie betalen. Het is daarom verstandig om een autoverzekering op eigen naam af te sluiten. Bespreek eventueel met de klantenservice van Allianz Direct de mogelijkheden voor je autoverzekering. Of beter nog: check direct je (lage) premie online.

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.