File mijden

Ook een goedkope autoverzekering? Bij Allianz Direct geniet je van:

  • Standaard €0,- Eigen Risico

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

File mijden? Driekwart van de Nederlanders rijdt om. 77% automobilisten zoekt een alternatief bij meer dan 20 minuten file.

File mijden

Rotterdam, 9 oktober 2018 – De Nederlandse wegen worden steeds drukker. Zo is het aantal files in 2018 met 20% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017*. Maar wat doen Nederlanders om files te vermijden? Uit onderzoek** van online verzekeraar Allsecur (nu Allianz Direct) blijkt dat driekwart (77%) op zoek gaat naar een alternatieve route om files te mijden. Als zij dan toch in een file terechtkomen, zijn muziek luisteren, kletsen met medepassagiers en eten en drinken de favoriete bezigheden achter het stuur.

Een vijfde Nederlanders blijft weleens thuis bij file

Op de vraag wat Nederlanders zoal doen om files te mijden, antwoordt 77% dat zij alternatieve routes gebruiken om op de plaats van bestemming te komen of thuisblijven tot de filelengte is afgenomen (19%). Bij lange files wordt er ook regelmatig gekozen voor een alternatief vervoersmiddel, waarbij het openbaar vervoer het meest geliefd is. Dit is de top 4 alternatieven bij files: 

1.     Fiets: 23%
2.     OV: 22%
3.     P+R: 6%
4.     Motor: 4%

Toch gaan automobilisten niet direct op zoek naar alternatieven bij een file. Zo blijkt dat het merendeel (77%) van de Nederlanders pas bij meer dan 20 minuten file op zoek gaat naar andere manieren om van A naar B te komen. Een vijfde (18%) doet dit al bij meer dan 10 minuten file en 6% zegt dit al bij minder dan 10 minuten file te doen.

Mannen houden van neuspeuteren en handsfree bellen

Files kunnen voor veel ergernis zorgen. Zo’n 16% zegt meerdere keren per week in een file aan te sluiten met een gemiddelde van 18 minuten per keer. Welke bezigheid is dan het meest populair? Dit is de top 6 activiteiten die Nederlanders weleens doen als zij in de file staan:

1.     Naar de radio of muziek luisteren: 79%
2.     Eten of drinken: 47%
3.     Kletsen met medepassagiers: 36%
4.     Handsfree bellen: 33%
5.     Appen op de smartphone: 27%
6.     Neuspeuteren: 18%

Het valt op dat neuspeuteren bij mannen veel populairder is dan bij vrouwen; 1 op de 5 mannen (21%) zegt dit weleens te doen, tegenover 13% van de vrouwen. Ook bestaat er een groot verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van handsfree bellen; respectievelijk 38% en 27% zegt dit te doen. Zo’n 4% van de automobilisten is zeer sociaal in de file; zij openen hun raampje en beginnen een gesprekje met hun mede-filerijders.

*Bron: ANWB
**Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.019 respondenten, juni 2018. Data over files vermijden gebaseerd op privéritten.

Allianz Direct autoverzekering

Ook je autoverzekering afsluiten?

Bij Allianz Direct verzeker je je auto in 3 minuten en kies je voor de meest gekozen autoverzekering op Independer!