Laatst bijgewerkt op: 14-08-2023

Geleende auto, hoe zit het met verzekeren?

Misschien leen jij je auto weleens uit aan een ander, of leen je de auto van een vriend of familielid. Hoe zit het dan met de autoverzekering? Dat lees je hier.

Geleende auto verzekeren

De meeste mensen lenen hun auto wel eens uit. Maar hoe zit het met je verzekering als je buurman met jouw auto tegen een boom of andere auto rijdt? Wat gebeurt er met je schadevrije jaren? Kun je een geleende auto apart verzekeren? Alles wat je moet weten over een geleende auto verzekeren lees je hier.

Verplichte autoverzekering

Elke autobezitter in Nederland moet verplicht een WA-verzekering hebben. Deze verzekering vergoedt materiële en lichamelijke schade die jij bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Je kunt ook kiezen voor een autoverzekering met een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld All Risk. In dat geval wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed.

Schade aan een geleende auto

Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto. Zeker als je enkel WA verzekerd bent. Wie betaalt dat?

Leenauto en schadevrije jaren

Heb jij schadevrije jaren opgebouwd bij jouw verzekeraar? Als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto is de kans groot dat je deze (deels) kwijtraakt. Je valt hierdoor terug op de ladder en krijgt te maken met een hogere premie. Bespreek van te voren hoe jullie hiermee omgaan en voorkom dat jij hier nog jaren de dupe van bent. 

Leenauto verzekering

Er bestaan speciale verzekeringen voor mensen die voor een korte tijd een auto van iemand lenen. Zo ben je gedekt bij schade aan een geleende auto. Vergelijk daarvoor wel de verschillende verzekeringsmaatschappijen die zo’n verzekering aanbieden. Allianz Direct doet dit bijvoorbeeld niet. Alleen als je de auto uitleent via SnappCar ben je bij ons gedekt. Onderzoek van te voren alle mogelijkheden en maak duidelijke afspraken met de bestuurder.

Expert Ron Adams Allianz Direct

Expert Ron Adams

Ron is niet alleen Head of Marketing & Sales, maar hij verdiept zich ook in productinhoudelijke kennis op het gebied van auto- en woonverzekeringen. Daarom weet hij als expert de juiste informatie op tafel te leggen en nieuwe informatie van de juiste kennis en checks te voorzien. Bovenal heeft Ron altijd een antwoord op jouw vragen over de autoverzekering en woonverzekering van Allianz Direct. 

Vader met kids eet buiten

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.