Vriendinnen in auto op parkeerplaats

Hoe zit het met je autoverzekering ook als je jouw auto uitleent?

Geleende auto verzekeren

De meeste mensen lenen wel eens hun auto uit. Een vriend zonder auto die even langs de IKEA wil. Of een buurvrouw die graag een middagje naar het strand wil. Maar weet jij ook hoe het zit met de autoverzekering? Geldt deze ook als iemand anders in jouw auto rijdt? Hoe zit het met de gevolgen als iemand anders in jouw auto schade veroorzaakt? Kun je een geleende auto verzekeren? Alles wat je moet weten over een geleende auto verzekeren lees je hier.

Schade aan een geleende auto

Een geleende auto verzekeren kan op verschillende manieren. Elke autobezitter heeft in Nederland verplicht een WA-verzekering. Met deze verzekering wordt materiële en lichamelijke schade die jij bij anderen veroorzaakt vergoed. Schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Je kunt ook kiezen voor een autoverzekering met een uitgebreidere dekking. Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren, gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto. Maak van tevoren afspraken over het betalen van eventuele reparaties. Heb jij schadevrije jaren opgebouwd bij jouw verzekeraar? Als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto is de kans groot dat je deze (deels) kwijtraakt. Bespreek dus goed wat je in dit geval doet en maak financiële afspraken. Er is nog een andere manier om een geleende auto te verzekeren. Er zijn namelijk speciale verzekeringen voor mensen die voor een korte tijd een auto van iemand lenen. Onderzoek alle mogelijkheden wat betreft het verzekeren van een geleende auto en maak duidelijke afspraken.

Anderen laten (mee)rijden in jouw auto?

Heb jij vaak bijrijders, word je weleens thuisgebracht in je eigen auto of leen je deze regelmatig uit? Dan is de Inzittendenverzekering voor jou geen overbodige luxe.

Lees meer
Vader met kids eet buiten