Kentekens in Nederland

Jouw auto verzekeren?

  • Meest gekozen autoverzekering op Independer en Autoverzekering.nl

  • 24/7 directe hulp & service

  • Altijd vervangend vervoer bij schade

Iedere auto heeft een ander kenteken. Welke soorten kentekens zijn er in Nederland en waar worden ze voor gebruikt?

Vrouw bij motorkap auto

Iedere auto heeft een ander kenteken. De reeksen van kentekens in Nederland wisselen met enige regelmaat. Kentekens kunnen helpen de dagwaarde te bepalen, mocht je geïnteresseerd zijn in het verkopen of kopen van de auto. Maar af en toe kun je een oldtimer tegenkomen met een nieuw kenteken. Hoe is dit mogelijk? Welke soorten kentekens zijn er in Nederland en waar worden ze voor gebruikt? Allianz Direct zet wat feiten over kentekens voor jou op een rij.

Standaard kentekenplaten

De standaard kentekenplaat in Nederland is geel met een zwarte rand en een blauw vlak, waar het EU-teken in staat met het landsteken NL. Deze kentekenplaten zijn voor personenauto’s, bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen (uitgezonderd bromfietsen of motorfietsen met zijspan) en voor aanhangwagens die meer dan 750 kilogram massa hebben. Het standaard kenteken kent 2 verschillende formaten: 520x110 mm of 340x210 mm.

Overigens zijn er wel verschillen te zien tussen kentekens voor bedrijfswagens, voertuigen op 3 wielen en personenauto’s. Het verschil zit in het gebruik van andere lettercombinaties. Zo beginnen de lettercombinaties bij motoren altijd met M, bij bedrijfswagens met B of V en bij aanhangers met een W. Daarnaast zijn er ook nog uitzonderingen voor diplomaten, defensie, zware opleggers, de NAVO in Brunssum en het Koninklijk Huis.

Andere kentekenplaten

Witte kentekenplaten
Voor aanhangers met minder massa dan 750 kg wordt een wit kenteken gebruikt. Bijvoorbeeld voor een fietsendrager aan je auto of een kleine caravan. Op vertoon van je kentekenbewijs, mag de fabrikant deze plaat onbeperkt leveren.

Kentekenplaten bij export of bij diefstal
In Nederland zijn er kentekenplaten, die tijdelijk worden gebruikt voor uitzonderingsgevallen zoals export of bij diefstal. Deze kentekenplaten hebben hetzelfde uiterlijk als de witte kentekenplaten voor lichte aanhangers, maar geven naast het kenteken ook de maand aan tot wanneer deze geldig is.

Uitvoerkentekenplaat
Een uitvoerkentekenplaat bestaat uit twee keer een combinatie van drie cijfers en letters. Dit uitvoerkenteken is slechts 14 dagen geldig na het beëindigen van de kentekenregistratie van het normale kenteken. Dit kenteken wordt gebruikt als je van plan bent je auto uit te voeren.

Transito kenteken
Een transitokenteken ziet er hetzelfde uit als een uitvoerkentekenplaat. Ook deze is geldig tot 14 dagen na het afgeven daarvan. Dit kenteken wordt gebruikt als doorvoerkenteken. Je mag met dit kenteken over alle wegen ter wereld rijden.

Donkerblauwe kentekenplaten
Ook zijn er nog donkerblauwe kentekenplaten met witte letters. Deze zijn gemaakt voor historische voertuigen. Alle auto’s die voor 1 januari 1978 gemaakt zijn, moeten worden voorzien van zo’n kenteken. Dit kenteken geldt alleen voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, motoren en aanhangwagens met een gewicht van meer dan 750kg.

Nieuw kenteken op een oude auto

Meestal valt de leeftijd van het voertuig te herkennen aan het kenteken. Toch zal je ook wel eens oudere auto’s tegenkomen, die met een relatief nieuw kenteken rijden. Dit komt voor bij auto’s die zijn geïmporteerd. Na het tijdelijke kenteken krijgt deze auto dan een nieuw kenteken. Dit kenteken komt uit de serie die loopt op het moment, dat de auto in Nederland wordt geregistreerd. Via het RDW kun je bijvoorbeeld een kenteken check doen. 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.