De meest voorkomende auto ongelukken

Verzeker je voor auto ongelukken:

 • Standaard €0,- Eigen Risico

 • Dagelijks wijzigen en ongelukken

 • Altijd vervangend vervoer bij schade

Een auto ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Welke auto ongelukken komen het meest voor?

Vrouw in de auto lacht

Het meest voorkomende ongeluk is de kop staart botsing. Hierbij botst een auto met zijn voorkant (kop) tegen de achterkant (staart) van de auto voor hem aan. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van deze ongelukken en wat kan je er aan doen om deze te voorkomen?

De top 5 meest voorkomende verkeersongevallen

TNO heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende verkeersongevallen:

 1. Achteraanrijding 51%
 2. Vooraanrijding 19%
 3. Kettingbotsing 15%
 4. Zijaanrijding 14%
 5. Onbekend/anders 1%

Goed verzekerd zijn tijdens een van deze ongelukken? Kijk eens naar de autoverzekeringen van Allianz Direct en bereken direct je premie online.

Zorg dat je ongelukken in de auto voorkomt!

Opvallend is dat de meeste auto ongelukken in de eerste 5 minuten van een autorit gebeuren. Vaak ook nog binnen 5 kilometer van de woonplaats! De oorzaken van deze ongelukken heeft Allianz Direct voor je opgesomd:

 • Bellen in de auto: bellen in de auto is 1 van de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Door te bellen in de auto zijn bestuurders minder alert. Zorg daarom dat je altijd belt met een carkit. Is dit niet mogelijk voor je? Stop dan even bij een parkeerplaats of een tankstation.
 • Een andere muziekzender opzetten: Als je van radiostation wilt wisselen ben je kort afgeleid en let je even niet op de weg. Vooral in langzaam rijdend verkeer kan deze korte afleiding grote gevolgen hebben. Vanwege deze reden is het belangrijk dat je thuis al de goede radiozender instelt, zodat je je tijdens het autorijden volledig op de weg en het verkeer om je heen kunt focussen. Probeer multitasken in de auto dus altijd te voorkomen.
 • Eten tijdens het rijden: Als je eet terwijl je rijdt, heb je minder aandacht voor het verkeer. Zo zorgt een hongergevoel ervoor dat je minder alert bent. Het is daarom verstandig dat je, voordat je de auto instapt, genoeg gedronken en gegeten hebt. Zo blijf je alert tijdens het rijden.
 • Achterom kijken: Veel ongelukken worden veroorzaakt door verkeersdeelnemers die te veel focus hebben op het achterliggende verkeer. Dit zorgt voor teveel afleiding en vergroot de kans op een ongeluk aanzienlijk. Het is belangrijk dat je regelmatig in je spiegels kijkt om het verkeer om je heen in de gaten te houden, maar zorg dat dit niet continu gebeurt. Kijk vooral ook ver vooruit. Zo rijd je niet te dicht op je voorganger of word je onaangenaam verrast door langzaam rijdend verkeer.
 • Alcohol drinken tijdens het rijden: Rijden onder invloed heeft een negatief effect op je rijgedrag. Iedereen weet het, maar helaas is het nog een veel voorkomende oorzaak van een auto ongeluk. Drink je graag een borrel of een alcoholisch drankje? Spreek dan van te voren af wie er rijdt. Bent je zelf de chauffeur, maar wil je toch gezellig een drankje mee drinken? Probeer dan ook eens een alcoholvrij biertje. Er zijn tegenwoordig veel verschillende smaken en merken.

Je rijdt nooit alleen. Houd daarom rekening met je medeweggebruikers en neem bovenstaande tips in acht. Ondanks de volledige dekking van een autoverzekering is het altijd beter om een ongeluk te voorkomen.

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.