Toeteren in het verkeer

Wanneer gebruik je je claxon in het verkeer

  • Standaard €0,- eigen risico

  • Verzekerd binnen 3 minuten

  • Dagelijks wijzigen en opzeggen

Een claxon is een verplicht onderdeel voor jouw auto. Wanneer is toeteren toegestaan? Allianz Direct vertelt jou meer over de regels rond het gebruik van jouw claxon.

Vrouw rijdt in auto

Eisen aan claxons

Jouw auto moet altijd zijn uitgerust met een toeter. Het is echter niet toegestaan om meerdere toeters te hebben. Een claxon mag maximaal uit twee tonen bestaan en die moeten tegelijk klinken. Een toeter die een melodie voortbrengt is dus verboden. Er is geen wettelijke bepaling wat betreft het volume van jouw toeter. Een te luide claxon kan echter wel gevaarlijke situaties opleveren, omdat andere verkeersdeelnemers er te veel van schrikken. Een gevaarlijke situatie creëren is uiteraard niet toegestaan.

Wanneer mag je toeteren in het verkeer?

Wanneer toeteren is toegestaan is vastgelegd in artikel 28 van het RVV 1990. Bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. Alleen bij gevaarlijke situaties mag je dus toeteren. Toeteren om de aandacht te trekken mag niet, ook niet als iemand bijvoorbeeld de weg verspert of niet doorheeft dat het verkeerslicht op groen is gegaan.

Boetes bij onnodig toeteren

Als je onnodig toetert, dan kun je daar een bekeuring voor krijgen. Onnodig wil zeggen in elke andere situatie dan dat er direct dreigend gevaar is. Als je daar op betrapt wordt, dan kun je een boete van 90 euro verwachten. Op andere vormen van onnodig geluid in het verkeer staat een hogere boete van 370 euro. Bijvoorbeeld bij het afspelen van te luide muziek.

Alleen bij dreigend gevaar mag je gebruik maken van jouw claxon. Tijdens gevaarlijke momenten is het ook prettig om goed verzekerd te zijn. Bij Allianz Direct ben je aan het juiste adres voor autoverzekeringen met een uitstekende dekking, voor een scherpe prijs.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met laptop

Wil je hoge juridische kosten voorkomen?

Helaas kom je er niet altijd uit met een andere automobilist of met de merkdealer van je auto. Kies net als 68% van onze klanten voor onze rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking sta je sterk in een juridisch conflict.