Man met rugzak op een rots

Juni 2022

Waar moet je rekening mee houden als je alleen op reis gaat?

Ben je van plan om binnenkort voor het eerst alleen op reis te gaan? Of lijkt het je wel leuk om ooit te proberen, maar vind je het nog een beetje spannend? Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees hier 10 tips die handig zijn om te weten als je alleen op reis gaat, zodat je daarna zorgeloos van je vrijheid kan genieten!

1. Neem zo min mogelijk mee en laat waardevolle spullen thuis

Je bent tenslotte in je eentje en moet het dus ook in je eentje kunnen dragen. Neem dus vooral niet te veel mee en laat dure sieraden en kleding thuis. Zo kan je ook geen waardevolle spullen kwijtraken en in de praktijk draag je toch vaak dezelfde outfits. En vergeet niet: ook op reis kan je wassen.

2. Pak de juiste spullen in

Je moet niet te veel meenemen, maar een aantal dingen mogen zeker niet missen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een wereldstekker. Check van tevoren welk type je nodig hebt.
  • Medicijnen. Neem alle medicijnen mee die eventueel van pas kunnen komen. In het buitenland zijn ze niet altijd even makkelijk te vinden en zijn de bijsluiters in een andere taal.
  • Een powerbank. Een must voor lange reisdagen. Je wil uiteraard niet in je eentje met een lege telefoon ergens staan en niemand kunnen bereiken. 
  • Slaapmasker en oordoppen. Onmisbaar tijdens een lange vlucht of in een volgeboekte slaapzaal.
  • Een sneldrogende reishanddoek. Droogt snel op en weegt niks: ideaal!
  • Een hangslotje. Hostels hebben vaak kluisjes waar je je spullen in kan opbergen met een hangslotje. Ook handig om je tas mee af te sluiten als je alleen op het strand bent en even de zee in wil.
  • Packing cubes. Dit zijn kleine zakjes om je kleding mee te ordenen en zullen je leven heel wat makkelijker maken, vooral tijdens een rondreis.

3. Bereid je eerste dag goed voor

De eerste dag in je eentje in een nieuwe omgeving is altijd een beetje onwennig. Daarnaast ben je waarschijnlijk erg moe van de reis of eventueel van een jetlag. Boek daarom alvast de eerste nacht(en) en zorg dat je vervoer hebt van het vliegveld naar je accommodatie. Boek voor jezelf een fijne accommodatie zodat je de eerste dagen goed je rust kan nemen en de tijd hebt om te acclimatiseren. Reizen in je eentje is na een goed voorbereid begin veel makkelijker!

4. Sla belangrijke telefoonnummers op

Zet belangrijke telefoonnummers in je mobiel en schrijf ze op in een notitieboekje. Je weet maar nooit wanneer ze van pas komen. Denk aan het noodnummer van je bestemming, het nummer van de ambassade, de alarmcentrale van je verzekeraar en de alarmlijn van je bank (voor het blokkeren van je pinpas of creditcard).

5. Maak een kopie van belangrijke documenten

Denk aan een kopie van je paspoort, zorgverzekeringspas, pinpas, creditcard en rijbewijs. Ook kopieën van je vaccinatieboekje en reisverzekering kunnen van pas komen. Mocht je dan toch iets kwijtraken, dan heb je er in ieder geval kopieën van. Ook handig om de bestanden op een USB-stick te bewaren of in je mail.

6. Lees je goed in

Op de website Nederland Wereldwijd van de Rijksoverheid kan je alle reisadviezen vinden van een land of gebied. Lees je van tevoren goed in, zodat je weet welke coronaregels er gelden en welke veiligheidsrisico’s er zijn. In sommige landen worden bijvoorbeeld speciale eisen aan mondmaskers gesteld. Hier staan ook handige reischecklists en tips van de ambassade.

7. Download de app ‘GGD reist mee’

De app GGDreistmee is de officiële app van GGDReisvaccinaties.nl en kan ook offline gebruikt worden voor als je geen WiFi of bereik hebt. In de apps staan handige reistips, bijvoorbeeld over hoe je hoogteziekte kan voorkomen. Ook is er een onderdeel ‘Wat te doen bij …’, waarin vragen worden beantwoord zoals: ‘Wat te doen bij een honden- of apenbeet?’. Ideaal om zo altijd een digitale dokter bij je te hebben!

8. Bewaar je geld en passen niet op dezelfde plek

Houd niet al je geld in je portemonnee. Mocht je portemonnee gestolen worden of je raakt hem kwijt, dan zit je zonder geld. Bewaar bijvoorbeeld je pinpas in je portemonnee en je creditcard in je rugzak. Ga je (veel) geld pinnen? Bewaar dit ook niet op één plek maar verdeel het. Ook is het handig om een moneybelt mee te nemen op reis. Dit is een plat tasje dat je om je middel of zelfs ónder je t-shirt kan dragen. Zo houd je belangrijke spullen dicht tegen je lichaam aan en zijn ze op deze manier moeilijk te bereiken voor zakenrollers.

9. Wees niet bang om je eenzaam te voelen

Juist als je alleen reist, spreken mensen je nog sneller aan en maak je zó nieuwe contacten. Zeker als je in hostels slaapt blijf je nooit lang alleen. Ook kan het helpen om een groepstour te boeken naar een leuke bezienswaardigheid om zo in contact te komen met anderen. En vergeet niet: het is niet erg om af en toe ook even alleen te zijn. Heb je ook even de tijd om met het thuisfront te bellen!

10. Check of je (de juiste) reisverzekering hebt

Je wil natuurlijk zonder zorgen op reis gaan en optimaal kunnen genieten. Check daarom goed van tevoren of je reisverzekering de juiste dekking biedt. Ga je bijvoorbeeld buiten Europa reizen? Dan moet je wel een reisverzekering met wereldwijde dekking afsluiten. Ook als je gevaarlijke sporten gaat beoefenen, zoals bungeejumpen, heb je een aanvullende dekking nodig. Check daarom even de Allianz Direct Reisverzekering die 24/7 SOS-hulpverlening biedt én waar je bagage altijd is meeverzekerd!

Dus, waar wacht je nog op? Met deze tips ben je helemaal klaar om in je eentje de wereld te gaan verkennen en uit te vinden hoeveel voordelen dat biedt. Boek daarom dat vliegticket en ontdek hoe gaaf het is om solo te reizen!

 

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?