Auto kopen chat gpt (vrouw met sleutel)

17 juli 2023

Een auto kopen met ChatGPT: kan dat?

Je agenda beheren, recepten bedenken en je reis plannen. Wat kan ChatGPT niet? In deze blog onderwerpen we de populaire chatbot aan een test. Hoe scoort de gratis versie van ChatGPT als autoverkoper? Waar kan deze digitale assistent je wel en juist niet bij helpen?

Wat is ChatGPT?

De meeste mensen kennen hem inmiddels wel, maar toch geven we nog even een korte introductie. ChatGPT is op artificial intelligence gebaseerde ‘bot’ waarmee je online kunt chatten over bijna alle onderwerpen. Jij typt een vraag, en binnen een paar seconden geeft ChatGPT antwoord.

In 2023 is er zowel een gratis versie als een betaalde versie van de tool beschikbaar. Gebruik je de gratis versie? Dan zijn alle antwoorden gebaseerd op gegevens die in 2021 beschikbaar waren. ChatGPT heeft na dat jaar geen nieuwe data meer tot zich genomen.

Wil je wel een up-to-date antwoord? Dan kun je gebruik maken van de betaalde versie. Deze kost momenteel zo’n $24 (ongeveer €22,50) per maand. De betaalde versie heeft niet alleen toegang tot nieuwere informatie, maar kan ook gekoppeld worden aan andere websites. Denk aan een link met Expedia bijvoorbeeld, waardoor ChatGPT je nog beter reisadvies en accurate vluchtopties kan geven.

Een auto kopen met ChatGPT (gratis versie)

Omdat niet iedereen zit te wachten op een maandelijkse rekening, testen we de vaardigheden van de gratis ChatGPT. We stelden de bot verschillende vragen en ontdekten dat de vaardigheden als autoverkoper toch wat tegenvallen.

“Ik wil graag een auto kopen. Dit zijn mijn vereisten…”

Onze eerste vraag was een hele brede. We gaven de bot een (kort) lijstje met vereisten en vroegen om aanbevelingen.

Prompt ChatGPT vereisten auto
Vereisten nieuwe auto © ChatGPT

Het antwoord? Een lijstje met 5 auto’s, die inderdaad redelijk aan de vereisten voldoen.

 • Tesla Model X
 • Toyota RAV4 Hybrid
 • Kia Niro Plug-in Hybrid
 • Nissan Leaf
 • Volvo XC60 Plug-in Hybrid

Wel zien we hier een belangrijke beperking: het advies is gebaseerd op oude data. Zou de betaalde versie van ChatGPT Tesla Model Y adviseren? En lopen we door de verouderde data nog nieuwe interessante opties mis? De kans is groot.

“Geef me meer informatie over de Kia Niro Plug-in Hybrid…”

Onze volgende vraag duikt dieper in de details van één van de modellen. We vroegen de bot om meer informatie over de Kia en kregen een lang antwoord, waarvan de onderstaande afbeelding een stukje laat zien.

Informatie Kia Niro Plug-in Hybrid
Informatie Kia Niro Plug-in Hybrid © ChatGPT

Een succes? Terwijl een overzicht best handig is, zouden wij niet blind op deze data vertrouwen. Zoals eerder gezegd, sinds 2021 is er veel veranderd. Zo is het elektrisch bereik van de nieuwste Kia Niro Plug-in Hybrid inmiddels 65 kilometer, volgens de website van KIA. Koop je een oudere variant, dan zouden deze data natuurlijk wel correct kunnen zijn.

“Waar kan ik de Kia Niro Plug-in Hybrid nieuw kopen?”

De volgende stap is natuurlijk het vinden van de auto. Hier schoot ChatGPT als autoverkoper duidelijk tekort. Het advies voor een nieuwe auto: de KIA-dealer, autoportals of de Telefoongids? Wat ons betreft geen antwoord dat we zelf niet hadden kunnen bedenken.

Advies kopen nieuwe auto
Waar koop je een nieuwe auto? © ChatGPT

“Waar kan ik de Kia Niro Plug-in Hybrid tweedehands kopen?”

Ga je voor de tweedehands route en wil je dat de bot een goede deal voor je scoort? Ook dan merk je direct dat de data verouderd zijn. Een assistent uit 2021 kan natuurlijk onmogelijk een tweedehands auto vinden in 2023. Wel adviseert de bot een paar plekken waar je zelf op zoek kunt gaan naar je nieuwe (tweedehands) aanwinst:

 • Autoscout24
 • Marktplaats
 • Autotrader
 • Gaspedaal
 • AutoTrack

Handig, maar ook dit is voor de meeste mensen niet echt nieuws.

Wil je wel up-to-date gegevens en echte suggesties? Met de betaalde versie zijn er wel mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat de nieuwste versie van ChatGPT niet alleen gegevens uit Expedia kan halen, maar ook uit autoverkoopwebsites? Met een link tussen ChatGPT en de website CarGurus spit de bot bijvoorbeeld deze website door, op zoek naar nieuwe en tweedehands auto's. Helaas is CarGurus in Nederland niet beschikbaar, maar met deze nieuwe mogelijkheid presteert de bot als autoverkoper ongetwijfeld een stuk beter!

Waar kun je de gratis versie van ChatGPT wel voor gebruiken?

Zoals je ziet zijn de bovenstaande adviezen wat teleurstellend. Betekent dit dat de gratis versie van ChatGPT je helemaal niet kan helpen bij het kopen van een auto? Dit is niet het geval. Zo vroegen we de bot bijvoorbeeld waar je op moet letten tijdens een testrit, en welke vragen aan de verkoper je niet mag vergeten.

Adviezen voor de testrit: 

 • Rijgedrag en prestaties: let op de acceleratie, remmen en stuurreactie.
 • Comfort en ruimte: let op de hoofdruimte, zitruimte en bergruimte.
 • Infotainment en connectiviteit: hoe presteert het infotainmentsysteem, de audio, het touchscreen, de navigatie en de connectiviteit met je smartphone?
 • Veiligheidsfuncties: controleer de (eventuele) rijstrookassistentie, noodremassistentie, dodehoekwaarschuwing en adaptive cruise control.
 • Ergonomische bediening: kijk naar de stoelvergrendeling en de positie van het stuurwiel.
 • Brandstofgebruik (bij hybride- of brandstofauto's): wat valt op aan het verbruik tijdens de testrit?

Daarnaast gaf de bot een handig lijstje met vragen die je kunt stellen bij de bezichtiging van een auto:

 • Wat is de prijs van het voertuig?
 • Zijn er eventuele kortingen of promoties beschikbaar?
 • Wat zijn de standaard en optionele functies van het voertuig?
 • Wat is het brandstofverbruik van het voertuig?
 • Zijn er verschillende uitvoeringen of modellen beschikbaar?
 • Wat is de garantie op het voertuig?
 • Wat zijn de onderhoudsvereisten en -kosten?
 • Wat is de levertijd van het voertuig?
 • Wat zijn de financieringsopties?

Compleet is dit lijstje zeker niet, maar je kunt ChatGPT natuurlijk altijd om een uitbreiding vragen. Wie weet, misschien komt de bot nog met een belangrijke vraag die je zelf nog niet had gedacht.

Conclusie

Conclusie? De gratis versie van ChatGPT is geen goede autoverkoper. Alle actuele informatie mist en de antwoorden op auto-gerelateerde vragen zijn vrij algemeen.

Wel kan ChatGPT je helpen bij het selectie- en koopproces. Heb je zelf een type auto in je hoofd? Vraag de bot dan eens om vergelijkbare modellen op een rij te zetten. Wie weet haal je hier nieuwe inspiratie uit. Hetzelfde geldt voor de bovenstaande vragen die je niet mag vergeten tijdens de aankoop. Auto’s veranderen, maar het aankoopproces blijft grotendeels hetzelfde. Ga je slim met de bot om, dan haal je hier dus zeker informatie en ideeën uit. 

Je nieuwe auto verzekeren

Nieuwe aanwinst gevonden – met of zonder de hulp van autoverkoper ChatGPT? Dan heb je een goede autoverzekering nodig. Meer weten over onze Autoverzekeringen? Lees dan snel verder of bereken je premie in 20 seconden.

Was dit artikel nuttig?

Vrouw thuis met krant

Stop met vergelijken, begin met besparen

Goedkope autoverzekering nodig? Bereken je premie en vind de autoverzekering die bij jou, je auto én je portemonnee past.