Familie bij auto met gevarendriehoek

26 juni 2023

10 vakantielanden: wat moet je verplicht in de auto hebben liggen?

Veiligheidsvest, gevarendriehoek en verbanddoos? Of ook een reservewiel en een milieusticker? Wij keken naar 10 populaire vakantielanden volgens TUI en vergeleken wat je in ieder land (naast natuurlijk een geldig rijbewijs) verplicht in de auto moet hebben liggen.

1. Frankrijk

Met je auto op avontuur in Frankrijk? Dan ben je verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest bij je te hebben. Bij eventuele pech zet je de driehoek op minimaal 30 meter afstand achter de auto neer en doe je het veiligheidsvest aan. Zo zien voorbijgangers je niet over het hoofd.

Tot 2020 stond Frankrijk bekend als het land waar je verplicht een alcoholtest bij je moest hebben. Gelukkig is deze regel al een paar jaar geleden afgeschaft. Een test meenemen kan natuurlijk altijd, maar deze is in dit geval voor eigen gebruik.

Wel heb je in delen van Frankrijk een milieusticker nodig. Ben je van plan om door een milieuzone te rijden? De verplichte sticker bestel je gemakkelijk online en wordt voor €4,61 naar je huisadres gestuurd. Bestel hem een aantal weken voor vertrek, zodat er genoeg tijd is voor de verzending.

Let op! In 2023 zijn er diverse milieuzones bijgekomen. Wil je vervelende verrassingen voorkomen? Bekijk dan voor je vakantie de meest recente lijst nog even.

2. Spanje

Naast een gevarendriehoek (2 zelfs) en een veiligheidsvest, moet je in Spanje ook een reservewiel of reparatiekit bij je hebben. Word je graag extra goed gezien? Sinds 2021 is het in Spanje toegestaan om in plaats van een gevarendriehoek een V-16 alarmlicht te gebruiken. Dit speciale knipperlicht plaats je op het dak van de auto en is tot wel 1 kilometer afstand zichtbaar. Vanaf 2026 zal dit alarmlicht de gevarendriehoek in Spanje zelfs volledig gaan vervangen.

Ook in Spanje heb je op sommige plekken een milieusticker nodig. Momenteel geldt dit voor zowel Madrid als Barcelona en omgeving. Voor Nederlandse auto’s levert Spanje helaas nog geen milieustickers, maar met bijvoorbeeld een Franse sticker mag je ook de Spaanse milieuzones in. Meer weten? Hier lees je welke milieustickers je in Spanje kunt gebruiken.

3. Italië

Met de auto Italië in? Dan heb je naast een gevarendriehoek ook een veiligheidsvest voor zowel de bestuurder als alle passagiers nodig. Zo is iedereen goed zichtbaar wanneer je door bijvoorbeeld pech of een ongeluk langs de weg komt te staan.

Een milieusticker heb je in Italië niet nodig, maar er zijn wel een aantal milieuzones. Zo zijn delen van de grote steden alleen toegankelijk voor vergunninghouders, al kun je vaak wel een ticket kopen om hier toch met de auto doorheen te rijden. Met de auto Italië aan het verkennen? Let dan goed op de borden en controleer altijd even of er een milieuzone op je route ligt.

4. Duitsland

In ons buurland heb je een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos nodig. Wist je dat een verbanddoos een houdbaarheidsdatum heeft? Controleer deze altijd even voordat je de grens over rijdt.

Ook heb je in Duitsland voor verschillende routes een milieusticker nodig. Vooral veel stadscentra kom je zonder deze sticker helaas niet in. Ligt er een milieuzone op je route? De verplichte sticker is gemakkelijk online te bestellen of voor €22,50 te koop bij GWK Travelex

5. Griekenland

Ga je met de auto op pad in Griekenland? Zorg dan dat je een gevarendriehoek bij je hebt, net als een brandblusser en een verbanddoos. Deze mag uiteraard niet over de datum zijn.

Voor een vakantie in Griekenland heb je geen milieusticker nodig.

6. Turkije

Net als in Spanje, moet je ook in Turkije 2 gevarendriehoeken in de auto hebben liggen. Eentje om vóór de auto te plaatsen en eentje voor achter de auto. Daarnaast moet je een verbanddoos, een brandblusser en een reservewiel bij je hebben.

In Turkije heb je geen milieusticker nodig, maar wel een tolvignet of prepaid kaart. Deze zijn te koop bij Turkse postkantoren (PTT) en bij diverse banken. Bij de aanvraag hiervan heb je een kentekenbewijs en paspoort nodig, dus zorg eventueel voor een kopie om de aanvraag makkelijker te maken. Een Turks vignet koop je voor ongeveer 5 Turkse lira en voor een kaart ben je rond de 15 lira kwijt.

Huur je een auto in Turkije? Overleg dan even met het verhuurbedrijf. De kans is groot dat je een vignet of pas meekrijgt.

7. Oostenrijk

In Oostenrijk is het verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos bij je te hebben.

Tenzij je in een vrachtwagen rijdt, hoef je je in Oostenrijk geen zorgen te maken om milieuzones. Wel heb je een geldig tolvignet nodig om over een groot deel van de Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden. Dit vignet koop je gemakkelijk online of bij de tolstations van ASFINAG. 

Voor een 10-dagenvignet betaal je momenteel €9,90.

8. Groot-Brittannië

Met de auto naar Groot-Brittannië? Hier kun je zelf kiezen wat je meeneemt in de auto, want er zijn geen specifieke vereisten. Wel blijft het natuurlijk verstandig om je auto zo veilig mogelijk in te richten en een aantal van de eerdergenoemde items toch mee te nemen.

In Groot-Brittannië vind je verschillende milieuzones, vooral in de grote steden. Je hebt hier geen milieusticker nodig, maar bent soms wel verplicht om je auto te registreren als je deze gebieden in wilt rijden. Meer informatie over de ‘schoneluchtzones’ vind je op de website van GOV.UK.

9. Portugal

Op pad in Portugal? Zorg dan dat je een gevarendriehoek, veiligheidsvest en brandblusser in de auto hebt liggen.

Echte milieuzones kent Portugal niet, maar in delen van Lissabon moet je auto wel aan specifieke Euro-emissienormen voldoen. Welke straten dit precies zijn en welke vereisten hierbij horen, lees je op de website van TransportOnline.

Ook vind je in Portugal een flink aantal tolwegen. Een deel hiervan kun je contant of met een creditcard betalen, maar dit geldt niet voor allemaal. Deze lijst met wegen kan namelijk alleen maar elektronisch betaald worden. Dit doe je bijvoorbeeld met:

  • Een tolbadge: een apparaatje op je voorruit dat bij iedere tolweg wordt gescand. Je krijgt in dit geval maandelijks een factuur thuisgestuurd.
  • Easytoll: automatische afschrijving doordat je kenteken wordt gekoppeld aan je creditcard.
  • TollCard: een prepaid pas met een waarde van €5, €10, €20 of € 40.

Meer weten over de verschillende opties? Lees dan verder op de website van PortugalTol

10. Kroatië

Van de 10 landen heeft Kroatië de langste lijst met verplichte objecten. Hier heb je naast een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos namelijk ook reservelampen en een reservewiel of reparatieset nodig. 

Je vindt in Kroatië nog geen milieuzones en ook een vignet heb je niet nodig.

Landen op je route

Rij je vanuit Nederland naar je vakantieland toe? Plan je route dan zorgvuldig en zorg dat je je ook aan de regels houdt van de landen waar je doorheen reist.

Hoe zit het ook alweer in Nederland? Lees snel verder in onze blog over verplichte objecten in de auto in Nederland.

Goed verzekerd op weg

De juiste items verzameld en vignetten of milieustickers op zak? Dan is het tijd om ook je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar wat als je ineens met pech langs de weg staat? Met onze Pechhulp verzekering schieten wij altijd te hulp, waar in Europa je ook staat. Lees snel verder voor meer informatie of bereken je premie in 20 seconden. 

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?