Familie bij auto met gevarendriehoek

Juni 2024

10 vakantielanden: wat moet je verplicht in de auto hebben liggen?

Veiligheidsvest, gevarendriehoek en verbanddoos? Of ook een reservewiel en een milieusticker? Wij keken naar 10 populaire vakantielanden volgens We Fly Cheap en vergeleken wat je in ieder land (naast natuurlijk een geldig rijbewijs) verplicht in de auto moet hebben liggen.

1. Turkije

Net als in Spanje, moet je ook in Turkije 2 gevarendriehoeken in de auto hebben liggen.Eentje om vóór de auto te plaatsen en eentje voor achter de auto. Daarnaast moet je een verbanddoos, een brandblusser en een reservewiel bij je hebben.

In Turkije heb je geen milieusticker nodig, maar wel een tolvignet of prepaid kaart. Deze zijn te koop bij Turkse postkantoren (PTT) en bij diverse banken. Bij de aanvraag hiervan heb je een kentekenbewijs en paspoort nodig, dus zorg eventueel voor een kopie om de aanvraag makkelijker te maken. Een Turks vignet koop je voor ongeveer 5 Turkse lira (ongeveer €1,65) en voor een kaart ben je rond de 15 lira (ongeveer €5) kwijt. Huur je een auto in Turkije? Overleg dan even met het verhuurbedrijf. De kans is groot dat je een vignet of pas meekrijgt.

Ben je van plan om vanuit Nederland met de auto naar Turkije te rijden? Lees dan snel hier verder

2. Griekenland 

Ga je met de auto op pad in Griekenland? Zorg dan dat je een gevarendriehoek bij je hebt, net als een brandblusser en een verbanddoos. Deze mag uiteraard niet over de datum zijn.

Voor een vakantie in Griekenland heb je geen milieusticker nodig.

3. Malta

Ben je op zoek naar een combinatie van zon, zee en geschiedenis? Dan is Malta de ultieme vakantiebestemming! Als je op het eiland een auto wilt huren, zorg dan dat je een gevarendriehoek bij je hebt, net als een brandblusser en een verbanddoos. Deze mogen natuurlijk niet over de datum zijn. Voor een vakantie in Malta heb je geen milieusticker nodig.

4. Italië

Met de auto Italië in? Dan heb je naast een gevarendriehoek ook een veiligheidsvest voor zowel de bestuurder als alle passagiers nodig. Zo is iedereen goed zichtbaar wanneer je door bijvoorbeeld pech of een ongeluk langs de weg komt te staan.

Een milieusticker heb je in Italië niet nodig, maar er zijn wel een aantal milieuzones. Zo zijn delen van de grote steden alleen toegankelijk voor vergunninghouders, al kun je vaak wel een ticket kopen om hier toch met de auto doorheen te rijden. Met de auto Italië aan het verkennen? Let dan goed op de borden en controleer altijd even of er een milieuzone op je route ligt. 

Tip: als je niet per se een zone met de auto hoeft te betreden, kan je deze beter buiten de zone parkeren en op een andere manier de zone ingaan. Bijvoorbeeld lopend, met het openbaar vervoer of een taxi. 

Ben je van plan om met de auto naar Italië te rijden? Lees dan snel hier verder!

5. Cyprus

Zin in een zonvakantie? Dan ben je op Cyrpus op het juiste adres. Hier schijnt gemiddeld zo'n 340 dagen per jaar de zon. Auto huren om het eiland te verkennen? Zorg dan dat je, net als op Malta, een gevarendriehoek, een brandblusser en een verbanddoos in de auto hebt liggen. Deze moeten uiteraard niet over de datum zijn.Voor een vakantie in Cyprus heb je geen milieusticker nodig.

6. Spanje

Naast een gevarendriehoek en een veiligheidsvest, moet je in Spanje ook een reservewiel of reparatiekit bij je hebben. Word je graag extra goed gezien? Sinds 2021 is het in Spanje toegestaan om in plaats van een gevarendriehoek een V-16 knipperlicht te gebruiken. Dit speciale knipperlicht plaats je op het dak van de auto en is tot wel 1 kilometer afstand zichtbaar. Vanaf 2026 zal dit alarmlicht de gevarendriehoek in Spanje zelfs volledig gaan vervangen.

Ook in Spanje heb je op sommige plekken een milieusticker nodig. Momenteel geldt dit voor zowel Madrid als Barcelona en omgeving. Voor Nederlandse auto’s levert Spanje helaas nog geen milieustickers, maar met bijvoorbeeld een Franse of Duitse sticker mag je ook de Spaanse milieuzones in. Meer weten? Hier lees je welke milieustickers je in Spanje kunt gebruiken.

Ben je van plan om met de auto naar Spanje te rijden? Lees dan snel hier verder!

7. Portugal

Op pad in Portugal? Zorg dan dat je een gevarendriehoek, veiligheidsvest en brandblusser in de auto hebt liggen.

Echte milieuzones kent Portugal niet, maar in delen van Lissabon moet je auto wel aan specifieke Euro-emissienormen voldoen. Welke straten dit precies zijn en welke vereisten hierbij horen, lees je op de website van TransportOnline.

Ook vind je in Portugal een flink aantal tolwegen. Een deel hiervan kun je contant of met een creditcard betalen, maar dit geldt niet voor allemaal. Deze lijst met wegen kan namelijk alleen maar elektronisch betaald worden. Dit doe je bijvoorbeeld met:

  • Een tolbadge: een apparaatje op je voorruit dat bij iedere tolweg wordt gescand. Je krijgt in dit geval maandelijks een factuur thuisgestuurd.
  • Easytoll: automatische afschrijving doordat je kenteken wordt gekoppeld aan je creditcard.
  • TollCard: een prepaid pas met een waarde van €5, €10, €20 of € 40.

Meer weten over de verschillende opties? Lees dan verder op de website van PortugalTol. 

8. Mauritius 

Er is dit jaar een droombestemming bijgekomen in de top 10. Mauritius staat voornamelijk bekend om de hagelwitte stranden. Ga je naar Mauritius op vakantie en ben je van plan een auto te huren? Zorg voor een reservewiel of reparatiekit in je auto voor noodgevallen. En hoewel een veiligheidsvest niet verplicht is, kan het wel van pas komen. In tegenstelling tot sommige Europese landen zijn milieustickers geen vereiste op Mauritius. Rijden doen ze op het bounty-eiland overigens aan de linkerkant, dus pas je rijstijl hierop aan. Net als in andere vakantielanden is het belangrijk om geen bagage en andere zichtbare spullen op de achterbank te laten liggen. 

9. Roemenië

Roemenië wordt steeds populairder als reisbestemming. Naast de bruisende hoofdstad Boekarest biedt het land ook adembenemende nationale parken, talloze kerken, indrukwekkende kastelen en eeuwenoude kloosters. Ben je van plan om deze zomer met de auto Roemenië te ontdekken? In het land is het verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in je auto te hebben liggen. Zorg er daarnaast ook voor dat je een reservewiel of reparatiekit bij je hebt, in geval van nood. Een milieusticker is op dit moment geen vereiste. Let wel goed op de lokale verkeersregels, zoals het rijden met dimlicht overdag buiten de bebouwde kom.  

Let op! Neem je je huisdier mee naar Roemenië? Vervoer het dier dan veilig achterin. Het is verboden om je huisdier voorin de auto mee te nemen. 

10. Nederland

Door het toenemende aantal extreme weersomstandigheden in andere Europese landen wordt Nederland steeds populairder als vakantiebestemming. Net zoals in veel Europese landen, zijn er in Nederland enkele verkeersregels en voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden tijdens je reis. Het is bijvoorbeeld verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in je voertuig te hebben voor het geval van pech of een ongeval. Daarnaast is het handig om een reservewiel of reparatiekit bij je te hebben om snel weer op weg te kunnen.

Hoewel Nederland geen specifieke milieustickers vereist zoals sommige andere landen, is het altijd goed om op de hoogte te zijn van lokale regelgeving met betrekking tot verkeer en milieu.

Overige populaire bestemmingen

Hoewel deze landen dit jaar niet in de top 10 staan, blijven het fantastische bestemmingen om van een heerlijke zomervakantie te genieten.

Frankrijk

Met je auto op avontuur in Frankrijk? Dan ben je verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest bij je te hebben. Bij eventuele pech zet je de driehoek op minimaal 30 meter afstand achter de auto neer en doe je het veiligheidsvest aan. Zo zien voorbijgangers je niet over het hoofd.

Tot 2020 stond Frankrijk bekend als het land waar je verplicht een alcoholtest bij je moest hebben. Gelukkig is deze regel al een paar jaar geleden afgeschaft. Een test meenemen kan natuurlijk altijd, maar deze is in dit geval voor eigen gebruik.

Wel heb je in delen van Frankrijk een milieusticker nodig. Ben je van plan om door een milieuzone te rijden? De verplichte sticker bestel je gemakkelijk online en wordt voor €4,61 naar je huisadres gestuurd. Bestel hem een aantal weken voor vertrek, zodat er genoeg tijd is voor de verzending.

Let op! In 2023 zijn er diverse milieuzones bijgekomen. Wil je vervelende verrassingen voorkomen? Bekijk dan voor je vakantie de meest recente lijst nog even.

Duitsland

In ons buurland heb je een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos nodig. Wist je dat een verbanddoos een houdbaarheidsdatum heeft? Controleer deze altijd even voordat je de grens over rijdt.

Ook heb je in Duitsland voor verschillende routes een milieusticker nodig. Vooral veel stadscentra kom je zonder deze sticker helaas niet in. Ligt er een milieuzone op je route? De verplichte sticker is gemakkelijk online te bestellen of voor €22,50 te koop bij GWK Travelex

Goed verzekerd op weg

De juiste items verzameld en vignetten of milieustickers op zak? Dan is het tijd om ook je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar wat als je ineens met pech langs de weg staat? Met onze Pechhulp verzekering schieten wij altijd te hulp, waar in Europa je ook staat. Lees snel verder voor meer informatie of bereken je premie in 20 seconden.

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?