Meer van Bled

8 juni 2023

Je reis plannen met ChatGPT: kan dat?

Bijna iedereen kent hem inmiddels: de behulpzame chatbot met een antwoord op al je vragen. In november 2022 kwam ChatGPT op de markt, en binnen een paar maanden had de tool miljoenen gebruikers. Hij wordt ingezet voor werk, voor boodschappenlijstjes, dagelijkse vragen, schoolopdrachten – met de nodige zorgen van dien – én voor het plannen van vakanties. 

Heb je een reis op de planning staan of ben je op zoek naar een leuke bestemming? Wij gingen aan de slag met de gratis versie van ChatGPT en onderzochten waar de handige bot je wel – en juist niet bij kan helpen. 

Wat is ChatGPT 

First things first. Wat is ChatGPT eigenlijk? ChatGPT is een op kunstmatige intelligentie gebaseerde tool die antwoord geeft op bijna al je vragen. Je typt simpelweg je vraag in op de website, en binnen een paar seconden verschijnt er een reactie in beeld. Dit doet de gratis versie op basis van input die in 2021 beschikbaar was. Wil je een up-to-date antwoord? Dan betaal je momenteel $24 (ongeveer €22,50) per maand voor ChatGPT Pro.  

In het afgelopen jaar heeft ChatGPT volop in de belangstelling gestaan. Leraren vragen zich af hoe de tool het schoolsysteem gaat veranderen, en verschillende experts zijn bang dat hun baan straks niet meer bestaat. Daarnaast heeft de tool ook veel fans. Want laten we eerlijk zijn, zo’n vriendelijke online assistent is best handig! 

Je reis plannen met ChatGPT 

Wil je ChatGPT in actie zien? Wij vroegen de digitale ‘reisleider’ om een reis voor ons te plannen, en dit is hoe dat eruitzag: 

Bestemming kiezen met ChatGPT

Als eerste vroegen we om hulp bij het kiezen van een bestemming. We typten het onderstaande verzoek, en kregen een leuk en out of the box advies: de stad Bled, in Slovenië. Aan een meer, omringd door bergen en ideaal voor een avontuurlijk gezin met peuter van 3 jaar.  

Prompt ChatGPT
Onze vraag aan ChatGPT

Een succes? Zeker! Aan deze bestemming hadden we zelf nooit gedacht, terwijl de sprookjesachtige stad aan alle eisen voldoet. 

Meer van Bled
Het meer van Bled

Transport regelen met ChatGPT

Na het kiezen van de bestemming, moest de autorit worden gepland. We vroegen ChatGPT hoeveel uur we onderweg zouden zijn, waar we onderweg konden overnachten en waar we verder nog aan moesten denken.  

Een nuttige reactie? Niet zonder de nodige toelichting. Onze bot begreep niet dat we vanuit Nederland wilden rijden en kwam met overnachtingsplekken ver over de helft. Op het vliegveld van München bijvoorbeeld – zo’n 9 uur rijden vanuit Nederland. Wat ons betreft geen handig advies wanneer je met een peuter onderweg bent!  

Route naar Bled
De route naar Bled

Accommodatie boeken met ChatGPT
Het boeken van accommodatie? Dat ging redelijk. We vroegen om geschikte accommodatie in Bled en kregen een mooi lijstje, met uitleg.

Prompt ChatGPT accommodatie
Accommodatie boeken met ChatGPT

Hotel 1 was direct een succes! Beschikbaar op de gekozen data, €321 per nacht en pal naast het meer. Valt €321 binnen een klein budget? Dat valt te betwisten. Ook komen we weinig reviews tegen, maar de foto’s zien er netjes uit. 

Hotel 2 en 3? Geen succes. Beide hotels waren volgeboekt, en Vila Bled kost ongeveer €500 per nacht. Wat ons betreft geen budgetreis meer. 

Kun je je accommodatie kiezen met ChatGPT? Ja, maar je ziet hier duidelijk dat de gratis tool over oude informatie beschikt. Beschikbaarheid en reviews worden niet meegenomen, dus zelf wat Googelen is onvermijdelijk. Wel is het een leuke manier om inspiratie op te doen. Laat ChatGPT bijvoorbeeld een shortlist maken en voer zelf een extra onderzoekje uit. 

Activiteiten plannen met ChatGPT

Waar ChatGPT in onze test uitblinkt, is het aanraden van activiteiten en bezienswaardigheden. Wij vroegen om een planning van onze activiteiten per dag, en kregen een gedetailleerde uitwerking. Alle suggesties waren goed en er werd rekening gehouden met onze fictieve peuter. 

De volgorde hoef je natuurlijk niet aan te houden, maar met deze tips hoef je je in ieder geval nooit te vervelen. 

Activiteiten gepland door ChatGPT
Het advies van ChatGPT

Restaurant kiezen met ChatGPT

Lekker uit eten? Wij vroegen ChatGPT om goede restaurants in Bled. Het resultaat? Net als bij de accommodatie waren de adviezen redelijk. We kregen 2 heerlijke restaurants met goede reviews aangeraden, en eentje die tijdelijk gesloten is. Dat kon ChatGPT ook niet weten, in 2021 was dit restaurant ongetwijfeld gewoon open. 

Een succes? Wat ons betreft wel, als je de adviezen nog even op Google controleert. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je voor een gesloten restaurant komt te staan. 

Een vakantieplaylist van ChatGPT

Een lange autoreis vraagt natuurlijk om goede muziek. Hoe zit het met de muziekkennis van ChatGPT? Wij vroegen om een vakantieplaylist en kregen een lange lijst met vrolijke hits aangeraden: 

  • "Walking on Sunshine" - Katrina and The Waves
  • "Island in the Sun" - Weezer
  • "Three Little Birds" - Bob Marley
  • "I Wanna Dance with Somebody" - Whitney Houston
  • "Don't Stop Me Now" - Queen
  • "Here Comes the Sun" - The Beatles
  • "Riptide" - Vance Joy
  • "Happy" - Pharrell Williams

Een succes? Die beslissing is natuurlijk individueel. Vrolijk is dit lijstje zeker, maar muziek van de laatste paar jaar kun je niet verwachten. Daarnaast denken wij dat bijvoorbeeld Spotify beter kan inschatten waar je graag naar luistert. Wel is het een leuk experiment en geeft dit lijstje ons zeker een vakantiegevoel! 

Verzekeringsadvies van ChatGPT

Last but not least, een hele belangrijke. We vroegen ChatGPT om verzekeringsadvies. De reactie? Die vonden wij best goed. De bot adviseert ons om voor de reis naar Bled de volgende verzekeringen af te sluiten: 

Wat mist er nog? Eigenlijk weinig, tenzij de avontuurlijke ouders sporten met een verhoogd risico op de planning hebben staan. Downhill mountainbiken of rotsklimmen in de bergen bijvoorbeeld. Is dit het geval? Dan hebben ze de optie om een Wintersporten en Risicosporten aan hun verzekeringen toe te voegen.

Goed verzekerd op reis met Allianz Direct

Of je nu wel of geen gebruik maakt van ChatGPT voor het plannen van je vakantie, een goede Reisverzekering heb je nodig. Wil je goed verzekerd op pad? Lees dan snel verder voor meer over onze Reisverzekeringen of bereken je premie binnen 20 seconden.

Was dit artikel nuttig?

Familie loopt buiten met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Reisverzekering van Allianz Direct profiteer je van SOS hulpverlening, vergoeding voor verloren en vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld op jouw manier!