Auto wassen

December 2022

Je auto wassen in de winter doe je zo!

Veel auto eigenaren nemen in de zomer graag de tijd om hun auto goed schoon te maken en op te poetsen. Maar hoe zit dat in de koudere maanden? En is het wel verstandig om je auto te wassen in de winter? Je leest hier alles over je auto wassen als het vriest!

Kan ik mijn auto wassen als het vriest?

Het korte antwoord hierop; ja! Je auto wassen kan ook tijdens vorst. Sterker nog, het is zelfs aan te raden. Zeker wanneer je te maken hebt met (natte) sneeuw of strooizout op de weg, is het verstandig om je auto regelmatig te wassen. Strooizout hecht zich namelijk aan je auto, waardoor er sneller roest ontstaat. Ook kunnen steentjes en ander vuil in de sneeuw voor krassen zorgen. Wellicht denk je dat je auto toch snel weer vies wordt door de winterse weersomstandigheden, maar juist daarom is het belangrijk om je auto regelmatig te wassen. Ook in de winter dus.

Auto wassen in de winter

Trotseer je de kou en ga je ervoor om je auto zelf te wassen in de winter? Dapper hoor! Er zijn een paar punten waar je op moet letten, want je auto wassen in de winter gaat er iets anders aan toe dan bij temperaturen boven het vriespunt. Zeker wanneer er met zout is gestrooid, is het belangrijk om allereerst je auto goed voor te behandelen. Spuit je auto dus goed af met water, zodat er geen vuil meer op je auto zit. Wanneer je dit niet doet, loop je de kans dat je zout en ander afval in de auto wrijft, met lakschade en soms zelfs krassen tot gevolg. Verder is het goed om de volgende tips door te nemen, zodat je voor verrassingen komt te staan:  

  • Gebruik ruitenwisserhoesjes, anders vriezen ze vast.
  • Spuit je sloten in met antivriesspray, anders krijg je die deur nooit meer open.
  • Heb je een garage of carport? Zet je auto dan binnen voor je begint.
  • Overweeg om van waterdichte handschoenen te kopen, zodat je handen niet bevriezen.
  • Spoel je auto eerst goed af.
  • Gebruik lauw water. Dit is niet alleen fijn voor je handen, maar ook voor je koude auto.
  • Poets je auto per onderdeel en droog direct af.
  • Werk sneller. Niet om je onder druk te zetten, maar omdat de boel anders alweer bevriest.
  • Vergeet de kleinere onderdelen niet, zoals je radarsensor, parking assistent camera etc. Deze werken niet of nauwelijks wanneer er viezigheid op zit.
  • Gewassen en gedroogd? Lekker bezig! Vergeet alleen niet je auto verder ook voor te bereiden op de kou met deze tips.

Verder is het goed om te weten dat het niet in elke gemeente is toegestaan om je auto zomaar op de openbare weg te wassen. Dit verschilt namelijk per gemeente. In de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP) kun je terugvinden of het wassen van een auto op straat in jouw gemeente is toegestaan. Wanneer het niet is toegestaan in je gemeente, kun je het beste voor een wasstraat in de buurt gaan.

Auto wassen in de wasstraat

De onderkant van je auto is – zeker tijdens de winter – een verzamelplek voor straatvuil. Dit is ook de plek waar het strooizout zich gaat hechten en zodoende je auto beschadigd. Ook je lichtmetalen velgen zijn hier ’s winters erg gevoelig voor, dus vergeet deze niet. De onderkant van je auto is echter wel moeilijker te bereiken, want niet iedereen heeft een autolift in de garage staan. Om de onderkant van je auto toch goed te wassen, is het verstandig om naar een wasstraat te gaan. Vraag hier naar een wasprogramma waarbij ook je wielen en bodem worden meegenomen. Een extra waxbehandeling kan overigens ook geen kwaad om je lak te beschermen.

Vergeet je interieur niet

Als je je auto toch aan het wassen bent, vergeet dan ook je interieur niet. Zeker tijdens de natte weersomstandigheden loop je een hoop viezigheid je auto in. Het kan dus geen kwaad om de matten uit te kloppen en je interieur te stofzuigen. Daarbij is het goed om ook je sloten, deurrubbers en vloeistoffen winterproof te maken. Dit soort onderdelen vragen tijdens de winter namelijk extra aandacht. Nog even een vochtig doekje over het dashboard en je kunt ook in de kou genieten van je auto.

Auto wassen in de kou – het kan!

Maar zorg ervoor dat je rekening houdt met de koudere weersomstandigheden. In de zomer is het heerlijk om je auto te wassen in de hitte, maar ’s winters is het misschien meer een moetje. Desondanks is het juist ’s winters belangrijk om je auto goed te wassen – wil je er nog lang van genieten. Je kunt natuurlijk ook voor gemak gaan en je auto in de wasstraat laten wassen. Dan ben je er ook zeker van dat je auto klaar is voor de kou.

Was dit artikel nuttig?