Garage

Oktober 2022

Wat is het verschil tussen een kleine en grote beurt?

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om je auto goed na te laten kijken met een kleine of grote onderhoudsbeurt. Hoewel dit niet verplicht is, is het wel verstandig. Een auto die niet op tijd een onderhoudsbeurt heeft gehad, zal in de toekomst namelijk voor meer problemen en hogere kosten zorgen. Maar hoe weet je wanneer het voor jouw auto tijd is voor een kleine of grote beurt? In deze blog leggen wij je het verschil uit!

Kleine beurt

Eigenlijk spreekt het al voor zich: een kleine beurt is een ‘kleine’ onderhoudsbeurt voor je auto. Hierbij worden verschillende onderdelen gecontroleerd, zoals de remmen, de accu, de banden en de bandenspanning. Daarnaast worden de vloeistoffen van je auto gecontroleerd en bijgevuld waar nodig. Denk maar aan de koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en de remvloeistof. De olie van je auto wordt standaard ververst en ook wordt het oliefilter vervangen. Vraag de garage altijd om eerst contact met jou op te nemen in het geval dat er echt een reparatie nodig is.

Grote beurt

Een grote beurt is eigenlijk een uitbreiding van de ‘kleine’ onderhoudsbeurt, waarbij je auto op nog meer punten gecontroleerd wordt. Welke onderdelen exact gecontroleerd worden is per type auto en garage verschillend. De garage zal je auto in ieder geval zowel vanbinnen, vanbuiten als onder de motorkap intensief checken. Denk aan de verwarming en airco, de airbags, alle vloeistoffen, de uitlaat, de claxon, de banden en alle lichten.

Verschil kleine en grote beurt

Het verschil tussen de kleine en grote beurt zit vooral in het aantal onderdelen die gecheckt worden. Gemiddeld worden auto’s tijdens een kleine beurt op ongeveer 30 onderdelen gecontroleerd. Dit zijn onderdelen die het meest aan een controle toe zijn en daarom zowel bij een kleine als grote beurt gecheckt worden. Bij een grote beurt komen daar nog wat extra onderdelen bij en worden gemiddeld 80 onderdelen onder de loep genomen. Denk hierbij aan specifieke vloeistoffen die niet elk jaar vervangen hoeven te worden. De prijs van een grote beurt ligt daarom ook wat hoger. Een kleine beurt kost gemiddeld tussen de €100 en €150. Dit is exclusief de vervanging- en/of reparatiekosten van onderdelen. Bij een grote beurt liggen de kosten tussen de €200 en €400. Moet er iets vervangen worden? Dan kan je beter rekening houden met een bedrag tussen de €700 en €1.000. De prijs is dus erg afhankelijk van of er iets gerepareerd moet worden of niet.

Wanneer kies je voor een kleine of grote beurt?

Wanneer het tijd is voor een kleine of grote beurt, verschilt per automerk en type auto. Gelukkig kan je in het instructieboekje van je auto vinden wanneer je auto ongeveer aan een kleine beurt toe is. Let wel op dat dit enkel een verwachting is, aangezien het afhangt van het aantal kilometers dat je per jaar maakt. Over het algemeen wordt het aangeraden om elke 15.000 km een kleine beurt in te plannen. Rijd je niet zo veel kilometers per jaar? Dan wordt het aangeraden om ieder jaar een kleine beurt uit te laten voeren.

Het advies voor een grote beurt is bij iedere 30.000 kilometer, of iedere twee jaar. Uiteraard kan je altijd eerder gaan als je merkt dat je auto daaraan toe is. De meeste automobilisten vinden het fijn om de kleine en grote beurt af te wisselen. Dit jaar een kleine beurt en volgend jaar weer een grote beurt bijvoorbeeld.

Tips om op kosten te besparen

Benieuwd hoe je op een verantwoorde manier kan besparen op onderhoud voor je auto? Volg deze tips om onnodige kosten te voorkomen:

  1. Komt de verplichte APK-keuring er binnenkort aan? Combineer de APK met een kleine of grote beurt. Zo sla je twee vliegen in één klap: je hoeft maar één keer naar de garage én je bent voordeliger uit!
  2. Voer zelf regelmatig klein onderhoud aan je auto uit. De rekening van de kleine beurt zal lager uitvallen als je tussendoor je auto goed hebt onderhouden. Met onze 6 onderhoudtips kun je gemakkelijk zelf aan de slag!
  3. Door duidelijke afspraken met je garage te maken kan je ook al een heleboel besparen. In deze blog leggen we je uit hoe. 
Koppel in auto lacht

Zelf kiezen waar je je auto repareert?

Neem dan de aanvullende dekking Vrije Reparatiekeuze. Als je wilt, betalen wij de rekening rechtstreeks aan het herstelbedrijf.

Was dit artikel nuttig?