Koppel met hond

11 mei 2023

Dit moet je weten als je met de auto op vakantie gaat naar Duitsland

Voor een mooie stedentrip hoef je niet ver te reizen. Zo kun je ook met de auto net even de grens over en een bezoek brengen aan ons buurland Duitsland.  Niet alleen zijn er mooie steden te vinden, ook is er prachtige natuur te ontdekken bij onze buren in het Oosten. En vergeet natuurlijk niet de Duitse biertjes, schnitzels en bratwursten! Ben jij binnenkort van plan om met de auto naar Duitsland af te reizen? In dit blog staat wat je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan!

Tanken in Duitsland

Wist je dat de benaming voor benzine in Duitsland Super is? Ook goed om te weten is dat de brandstofprijzen bij tankstations aan de Duitse Autobahn over het algemeen veel hoger liggen dan bij de pomp die hier iets verder vanaf ligt. Bijkomend voordeel van een tripje naar onze Oosterburen; de benzine-, diesel en lpg-prijzen zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Bekijk voor je vertrek de actuele brandstofprijzen in Europa, zodat jij straks slim tankt!

Verplichte voorwerpen in de auto - Duitsland

Check ook altijd van tevoren welke spullen je in het buitenland verplicht in je auto moet hebben. In Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en verbanddoos mee te hebben als je in een auto met een Duits kenteken rijdt. Ookal is dit dus niet verplicht als jij met je eigen auto vanuit Nederland naar Duitsland rijdt, het is wel verstandig om deze attributen mee te nemen. Ook een reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden. 

Afwijkende verkeersregels in Duitsland

In Duitsland gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland, maar er zijn een paar verschillen. Zo mag je op een rotonde alleen je richtingaanwijzer gebruiken als je de rotonde verlaat, dus niet als je deze nadert of oprijdt. Ook mag je natuurlijk geen telefoon gebruiken achter het stuur, maar in Duitsland mag je deze alléén gebruiken als de motor is afgezet – dus niet als je in de file of voor een rood stoplicht staat. Wist je dat je een milieuvignet nodig hebt om in de meeste grote steden te mogen rijden? Verder staat het land bekend om de ongelimiteerde maximumsnelheid op snelwegen, maar blijf zeker de borden in de gaten houden om boetes te voorkomen. En last but not least; het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is ten strengste verboden.

Groene kaart

Vergeet ook niet om je groene kaart mee te nemen voor het geval er onderweg iets met je auto gebeurt. Hierop staan je verzekeringsgegevens en alle noodnummers. En nee, deze hoeft niet meer groen te zijn, maar mag je tegenwoordig ook gewoon op wit papier afdrukken. Nog een tip: in Duitsland heb je ook een aparte groene kaart nodig als je caravan zwaarder is dan 750 kilo. Check de video onderaan voor meer informatie over de groene kaart. 

Pechhulpverzekering Duitsland

Trouwens, zorgen over autoschade zijn op vakantie niet nodig. De dekking die je in Nederland hebt afgesloten, geldt ook in Duitsland. Let wel op dat pech onderweg niet standaard wordt gedekt. Tijdens je vakantie wil je je daar natuurlijk niet druk om hoeven maken. Kies daarom voor een aanvullende Pechhulp verzekering. Daarmee zorgen wij voor reparatie of zelfs vervangend vervoer als je in Europa met pech langs de weg staat.

Tip! Heb je een auto gehuurd voor de vakantie? Neem dan bij pech contact op met de verhuurder en volg de instructies op. 

Verkeersrechtsbijstandsverzekering

Heb jij een WA-, Beperkt Casco- of Allrisk-verzekering afgesloten? Dan adviseren we ook om voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering te kiezen. In dat geval geven we je hulp bij het verhalen van schade als iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt of als er gewonden zijn gevallen. In het buitenland is dit namelijk vaak lastig om zelf te regelen en je wilt natuurlijk blijven genieten van je vakantie. Gute Reise!

Reisverzekering

Ten slotte wil je zelf op reis in het buitenland natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Daarvoor sluit je een passende Reisverzekering af. Hiermee ben je namelijk in het buitenland verzekerd voor SOS - noodhulpverlening, maar ook is je bagage verzekerd als deze bijvoorbeeld wordt gestolen. Daarnaast kun je medische kosten in het buitenland dekken, Annulering toevoegen en je zelfs verzekeren voor Wintersporten en Risicosporten. Handig, als je in Duitsland gaat wintersporten of een ander sportief avontuur aangaat! 

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct
Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.