Koppel met hond

Dit moet je weten als je met de auto op vakantie gaat naar Duitsland

Door de coronacrisis was het de afgelopen maanden niet mogelijk om binnen Europa te reizen. Gelukkig mogen we vanaf nu weer (voorzichtig) op vakantie of stedentrip, ook naar ons buurland Duitsland. Ben jij deze zomer van plan om met de auto naar Duitsland af te reizen? In dit blog staat wat je moet weten om goed voorbereid op weg te gaan!

Coronamaatregelen

Vanaf 15 juni is de grens van Duitsland weer open voor toeristen en om zeker te weten dat je bij een eventuele tweede coronagolf naar huis kunt, is het slim om met de auto te gaan. Wel gelden er – net zoals hier – nog bepaalde coronamaatregelen. Voor een actueel overzicht van de regels, kun je de website Nederlandwereldwijd.nl raadplegen. Zo voorkom je narigheid en boetes, want dat geld besteed je vast liever aan Duitse biertjes, schnitzels en bratwursten!

Tanken

Wist je dat de benaming voor benzine in Duitsland Super is? Ook goed om te weten is dat de brandstofprijzen bij tankstations aan de Duitse Autobahn over het algemeen veel hoger liggen dan bij de pomp die hier iets verder vanaf ligt. Bijkomend voordeel van een tripje naar onze Oosterburen; de benzine-, diesel en lpg-prijzen zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Bekijk voor je vertrek de actuele brandstofprijzen in Europa, zodat jij straks slim tankt!

Verplichte voorwerpen

Check ook altijd van tevoren welke spullen je in het buitenland verplicht in je auto moet hebben. In Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en verbanddoos mee te hebben als je in een auto met een Duits kenteken rijdt. Ookal is dit dus niet verplicht als jij met je eigen auto vanuit Nederland naar Duitsland rijdt, het is wel verstandig om deze attributen mee te nemen. Ook een reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden. 

Afwijkende verkeersregels

In Duitsland gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland, maar er zijn een paar verschillen. Zo mag je op een rotonde alleen je richtingaanwijzer gebruiken als je de rotonde verlaat, dus niet als je deze nadert of oprijdt. Ook mag je natuurlijk geen telefoon gebruiken achter het stuur, maar in Duitsland mag je deze alléén gebruiken als de motor is afgezet – dus niet als je in de file of voor een rood stoplicht staat. Wist je dat je een milieuvignet nodig hebt om in de meeste grote steden te mogen rijden? Verder staat het land bekend om de ongelimiteerde maximumsnelheid op snelwegen, maar blijf zeker de borden in de gaten houden om boetes te voorkomen. En last but not least; het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is ten strengste verboden.

Groene kaart

Vergeet ook niet om je groene kaart mee te nemen voor het geval er onderweg iets met je auto gebeurt. Hierop staan je verzekeringsgegevens en alle noodnummers. En nee, deze hoeft niet meer groen te zijn, maar mag je tegenwoordig ook gewoon op wit papier afdrukken. Nog een tip: in Duitsland heb je ook een aparte groene kaart nodig als je caravan zwaarder is dan 750 kilo. Check de video onderaan voor meer informatie over de groene kaart. 

Pechhulpverzekering

Trouwens, zorgen over autoschade zijn op vakantie niet nodig. De dekking die je in Nederland hebt afgesloten, geldt ook in Duitsland. Let wel op dat pech onderweg niet standaard wordt gedekt. Tijdens je vakantie wil je je daar natuurlijk niet druk om hoeven maken. Kies daarom voor een aanvullende Pechhulp verzekering. Daarmee zorgen wij voor reparatie of zelfs vervangend vervoer als je in Europa met pech langs de weg staat.

Verkeersrechtsbijstandsverzekering

Heb jij een WA-, Beperkt Casco- of Allrisk-verzekering afgesloten? Dan adviseren we ook om voor een aanvullende rechtsbijstandverzekering te kiezen. In dat geval geven we je hulp bij het verhalen van schade als iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt of als er gewonden zijn gevallen. In het buitenland is dit namelijk vaak lastig om zelf te regelen en je wilt natuurlijk blijven genieten van je vakantie. Gute Reise!

video player
Externe video content

Deze video wordt geladen door YouTube. Google verzamelt informatie over jouw interactie met deze video door gebruik te maken van cookies en kan deze informatie gebruiken om advertenties te tonen. Accepteer de cookies om door te gaan naar de video.

Hoe werkt de groene kaart? © Allianz Direct

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Bekijk de Pechhulp Verzekering
Familie loopt buiten