Voorbereiding wintersport

Wintersport: zo bereid jij je goed voor op de autorit

Winterbanden? Check! Sneeuwkettingen? Check! Nederlanders bereiden zich tot in de puntjes voor op een weekje sneeuwplezier, zo blijkt uit ons recente onderzoek. De auto is verreweg de meest populaire manier om naar de bergen af te reizen en maar liefst 93 procent zorgt ervoor dat ze helemaal voorbereid de auto in stappen.

Zorg voor winterbanden en sneeuwkettingen

Bijna alle automobilisten (95%) zorgen ervoor dat de auto is voorzien van winterbanden voordat ze naar de wintersportbestemming rijden. Het merendeel (80%) neemt bovendien sneeuwkettingen mee op hun rit. Bij jongeren (18-34 jaar) ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 61 procent. Tip: check voorafgaand aan je reis of winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn in de landen waar je rijdt. Dat doe je gemakkelijk via deze link. Als je je niet aan deze regels houdt, riskeer je een boete en dat kan gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid. Ga goed voorbereid op wintersport

Ga je winterbanden uitzoeken? Let dan op de volgende aspecten:

  • Kies voor winterbanden met een sneeuwvloksymbool. All seasonbanden met dit logo zijn ook geschikt. Let op dat de M+S aanduiding niet altijd meer voldoende is.
  • Rijd met sneeuwkettingen niet harder dan 50 km per uur; liever nog langzamer. Safety first!
  • Zorg voor een profiel van minimaal 4mm op je winterbanden, anders zijn deze niet effectief. Veel landen vereisen dit ook.

Weet jij eigenlijk hoe je sneeuwkettingen moet monteren? Als het aankomt op het daadwerkelijk monteren van de sneeuwkettingen, kunnen iets meer mannen (91%) dan vrouwen (80%) hiermee overweg. Zorg dat je vooraf dus wat informatie opzoekt zodat je ze onderweg goed weet te gebruiken!

Wees voorbereid op lange files

Als je naar de sneeuw rijdt, zijn er een aantal praktische items die eigenlijk in elke auto moeten liggen. Denk aan een EHBO-set, gevarendriehoek en gele hesjes; in sommige Europese landen is dit zelfs verplicht. Zorg ook voor wat eten en drinken en warme dekens, voor als je in een lange file terechtkomt.

Het klinkt cliché, maar ook de reis is al onderdeel van de vakantie! Uit ons onderzoek blijkt dat voor 84 procent de vakantie al begint zodra je in de auto stapt. Zorg dus voor goede muziek playlists, podcasts of luisterboeken. Reis je met kinderen? Houd ze dan lekker bezig met speelgoed en boekjes of geef ze bij elke stop een (lekkere) verrassing!

Controleer je verzekeringen

Vergeet ook je verzekeringen niet te controleren! Van de wintersporters checkt 9 op de 10 voorafgaand aan de vakantie hun auto- en reisverzekering. Bijna hetzelfde percentage (87%) is zich ervan bewust dat het verstandig is om een wintersportdekking af te sluiten. Gelukkig beseffen veel mensen dat een ongeluk in een klein hoekje zit als je op wintersport gaat.

Onze tip: overweeg om bij je autoverzekering een aanvullende pechhulp verzekering in het buitenland af te sluiten. Daarmee kun je snel weer verder rijden na pech en voorkom je dat je vakantie in het water valt. Ook is het handig is om een groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) mee te nemen. Dit is niet verplicht, maar zo kun je wel altijd aantonen dat je verzekerd bent. Zorg tenslotte dat je altijd een schadeformulier bij je hebt. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn!

 

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.