stedentrip in Europa

Maart 2023

10 stedentrips in Europa waar je nog niet aan had gedacht

Europa heeft natuurlijk populaire steden ten overvloede; denk aan het prachtige Parijs, Rome en Londen. Deze parels heb je inmiddels wellicht al eens bezocht tijdens een stedentrip. Toe aan een bestemming waar je in de zomer niet in die toeristenmassa loopt? Waarschijnlijk was je nog niet bekend met deze minder populaire Europese steden die ook zeker een bezoek waard zijn. In deze blog delen we onze tips voor bijzondere city trips in Europa die je waarschijnlijk nog niet afgevinkt hebt.

1. Timişoara, Roemenië. 

Deze stad wordt ook wel Klein Wenen genoemd en ligt in het westen van Roemenië. Zin in een bijzondere en relatief goedkope stedentrip? Binnen twee à drie dagen kun je al heel veel van deze stad ontdekken. Een bezoek wordt zeker aangeraden; de stad is immers uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2023! In deze hippe studentenstad vind je kleurrijke graffiti, een prachtig park met ruim 600 verschillende soorten rozen en een belangrijk vrijheidsplein; Piaţa Libertății.

2. Skopje, Noord-Macedonië.

Deze stad mag zeker op je bucketlist! Met het project Skopje 2014 is de stad om te toveren tot een bezienswaardige Europese hoofdstad. De stad is grotesk en beschikt over mooie elementen uit het Ottomaanse en Byzantijnse tijdperk. In de zomermaanden kan het hier 30 graden worden, dus het is ook een fijne bestemming voor een snelle dosis vitamine D. Ook toe aan wat avontuur? Combineer je city trip dan met een hike in het klovengebied Matka Canyon, waar je gemakkelijk met de bus naartoe kunt.

3. Bergen, Noorwegen.

Al eens gehoord van de charmante stad Bergen? Dit ligt aan de westkust van Noorwegen. Met haar kleurrijke houten huizen, kronkelende straatjes en gezellige pleinen is Bergen een geweldige bestemming voor iedereen die op zoek is naar een rustige en ontspannen vakantie. De stad staat ook bekend om zijn fjorden en bergen, die gemakkelijk te verkennen zijn vanuit het stadscentrum. Ideaal voor een stedentrip, dus!

4. Córdoba, Spanje.

Córdoba, gelegen in het zuiden van Spanje, is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Het is een geweldige bestemming voor een originele stedentrip en biedt veel mogelijkheden voor reizigers die iets nieuws willen ontdekken. Zo heeft Córdoba een Joodse wijk met pittoreske straatjes en pleinen. Ook kun je de Moorse Mezquita-Catedral bezoeken; een uniek gebouw dat zowel een moskee als een kathedraal is.

5. Leipzig, Duitsland.

Als je fan bent van Berlijn is dit waarschijnlijk ook een geweldige tip voor je volgende stedentrip. Leipzig wordt namelijk ook wel het nieuwe Berlijn genoemd. Doordat er veel industriële panden leeg zijn komen te staan en nu worden gebruikt voor artistieke werkplekken met galerieën en cafés, heeft Leipzig nu een alternatief en creatief imago. Kleurrijke plekken die je zeker moet zien zijn Die Spinnerei, Tapetenwerk, Kunstkraftwerk en Karl-Heine-Strasse. Wel een tip: plan je trip buiten de zondag en maandag om, dan is veel dicht in de stad.

6. Aveiro, Portugal.

Aveiro staat wellicht niet in de standaard top 3 van Portugal, maar wellicht verandert dit na een bezoek aan deze mooie stad! Aveiro ligt in het centrum van Portugal en is bekend om haar grachten en kleurrijke huizen. De stad heeft een prachtige Art Nouveau-architectuur, kleurrijke street art en heerlijk eten. Dit kan ook worden gecombineerd met een trip naar Porto; je bent er al binnen een uurtje met de trein!

7. Tartu, Estland.

Tartu is de tweede stad van Estland en wordt vaak over het hoofd gezien ten gunste van de hoofdstad Tallinn. Toch heeft deze stad veel te bieden, met zijn historische oude binnenstad, bruisende studentenleven en prachtige parken. Tartu is ook de thuisbasis van veel interessante musea en galerijen, waaronder het Nationaal Museum van Estland.

8. Lecce, Italië.

Omdat Lecce op 45 kilometer ligt van Airport Brindisi, wordt deze stad wellicht over het hoofd gezien door stedentrippers. Toch is deze stad in het idyllische Puglia volledig de moeite waard! Er komen voornamelijk Italiaanse toeristen om te genieten van ‘de parel van barok’, vol aan Romeinse architectuur. Ook is Lecce rijk aan wijnbars, waar je kunt genieten van de lokale keuken en wijn. Omdat de stad voornamelijk gericht is tot lokaal toerisme zijn de bijbehorende prijzen ook authentiek gebleven.

9. Riga, Letland.

Riga is de hoofdstad van Letland en een van de grootste steden in de Baltische Staten. Met zijn prachtige Art Nouveau-architectuur, bruisende culturele scene en historische oude stad, is Riga een geweldige bestemming voor iedereen die op zoek is naar een unieke en interessante stad. De stad is ook de thuisbasis van vele festivals en evenementen, waaronder het Riga International Film Festival en het Riga Opera Festival. De zon opzoeken? In de zomer kan de temperatuur 30 graden aantikken. Perfecte reden om je stedentrip uit te breiden met een dagje strand. Voor €1,50 kun je vanuit het centrum de trein nemen naar het strand Jurmala!

10. Sofia, Bulgarije.

Zin een low-budget stedentrip? Dan is Sofia een goede optie. De stad heeft ondanks haar vele historische kathedralen en kerken ook een heel hip karakter. Ook kun je hier genieten van de Bulgaarse keuken, die een mix is van Oost-Europese en Turkse invloeden. Heel bijzonder is dat je hier door de ondergrondse ruïnes van Serdica kunt lopen, wat duizenden jaren geleden voor de Romeinen fungeerde als een belangrijke doorgang tussen Europa en Azië. Zin om de natuur op te zoeken? Dan kun je voor €3 een taxi nemen waarmee je binnen een half uur bij Vitosha Mountains bent voor een bergwandeling met een prachtig uitzicht!

Zoals je leest zijn er nog een hoop onontdekte Europese parels. Of je nu op zoek bent naar geschiedenis, cultuur, natuur of gewoon een ontspannen vakantie, er is altijd een stad die aan je wensen voldoet. Vergeet dus zeker niet om ook buiten de gebaande paden te kijken en te ontdekken wat Europa nog meer te bieden heeft! Nog meer kunnen genieten van je vakantie? Met de Reisverzekering van Allianz Direct geniet je zorgeloos van je volgende stedentrip!   

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?