Vrouw ziek in bed

Februari 2024

Help, ik ben ziek op vakantie: wat nu?

Word je ziek vlak voor- of tijdens je vakantie? Dat is vervelend. Je kijkt waarschijnlijk enorm uit naar je welverdiende break, en wilt je vakantiedagen niet verspillen aan alleen maar boekjes lezen in bed. 

Maar hoe zit dit eigenlijk wettelijk? Mag je je ook tijdens de vakantie ziekmelden en wat gebeurt er dan met je vakantiedagen? Welke kosten vergoedt je reisverzekering bij een annulering en wat gebeurt er als je toch ziek op vakantie gaat?

Mag je wel op vakantie als je ziek bent?

In principe mag je op vakantie als je ziek bent. De Nederlandse wet is hier niet op tegen, maar natuurlijk zitten er nadelen aan. Overweeg voordat je de auto, trein of het vliegtuig instapt eerst de volgende punten:   

 • Risico op verslechtering van je gezondheid: Reizen kan voor extra stress zorgen, en die is niet goed voor je gezondheid. Vooral als je al ziek bent, kan de verandering van omgeving en klimaat je herstel tegengaan.
 • Besmettingsgevaar voor anderen: Als je een besmettelijke ziekte hebt, brengt dit een risico voor anderen met zich mee. Pas vooral op in gesloten ruimtes zoals vliegtuigen of treinen.
 • Mogelijke complicaties in het buitenland: Ziek zijn in een vreemd land kan extra ingewikkeld zijn. Denk aan taalbarrières, verschillen in medische zorg, en onbekendheid met het lokale gezondheidssysteem.
 • Beperkingen van je reisverzekering: De meeste (kortlopende) reisverzekeringen dekken geen medische kosten als je je reis al ziek begon. Controleer je polis om te zien of je nog steeds gedekt bent.
 • Toestemming van UWV of werkgever: Als je ziek bent gemeld bij je werkgever of het UWV, is het belangrijk om eerst toestemming te krijgen voor je vakantie. Stelt de bedrijfsarts vast dat de vakantie je herstel niet in de weg staat? Dan kan je reis gewoon doorgaan. 

Ziek worden op vakantie: hoe zit dat precies?

Ook kan het natuurlijk gebeuren dat je hartstikke gezond op vakantie gaat, en ter plekke ineens ziek wordt. Is dit je overkomen? Denk dan aan de volgende stappen: 

 • Zoek medische hulp: Raadpleeg een lokale arts of medische dienst. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar zorgt ook dat je de juiste documentatie op zak hebt. Wil je je bijvoorbeeld ziekmelden op je werk of doe je een beroep op je annuleringsverzekering? Dan heb je deze nodig. Heb je alleen een lichte griep of verkoudheid? Dan kun je natuurlijk rustig zelf uitzieken. 
 • Meld je ziek bij je werkgever: Als je bij een bedrijf in dienst bent, dan kun je je – ook als je op vakantie bent – ziekmelden. Doe dit zo snel mogelijk, zodat je je opgenomen vakantiedagen kunt omzetten in ziektedagen. 
 • Informeer je reisverzekeraar: Neem direct contact op met je reisverzekeraar om te melden dat je ziek bent geworden. Zij kunnen je advies geven over de te volgen stappen en je informeren over de dekking van je polis.
 • Volg medisch advies op: Volg de aanbevelingen van de medische professionals altijd op, zowel voor je behandeling als voor eventuele beperkingen in je reisplannen.
 • Houd contact met het thuisfront: Informeer familie of vrienden over je situatie en houd ze op de hoogte van eventuele veranderingen in je gezondheid of reisplannen.

Ziek tijdens je vakantie in het buitenland

Ziek worden in het buitenland is nét wat ingewikkelder dan in Nederland. Je kent het gezondheidssysteem niet, de dokters hebben je dossier niet en een andere taal kan communiceren heel erg lastig maken. Laat dit je er echter niet van weerhouden om naar de dokter te gaan. Hoe sneller je hulp krijgt, hoe sneller je je (hopelijk) weer beter voelt! 

Kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met je reisverzekeraar. Deze heeft ervaring met de medische systemen in het buitenland en kan je helpen hier een weg in te vinden. Bij Allianz Direct bieden we daarnaast ook vertaaldiensten. En wanneer je met buitenlandse artsen of ziekenhuizen te maken krijgt, kunnen die heel erg handig zijn. 

Daarnaast is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Let extra op voedsel- en waterveiligheid en blijf altijd op de hoogte van lokale gezondheidsadviezen en -risico's. 

Wetgeving bij ziekte tijdens de vakantie

We noemden het hierboven al kort: volgens de Nederlandse wet heb je als werknemer het recht om je ziek te melden bij je werkgever als je ziek wordt tijdens de vakantie. Dit betekent dat de dagen waarop je ziek bent, niet als vakantiedagen gelden, maar als ziektedagen. Wel zo fijn, want van je vakantiedagen wil je natuurlijk optimaal benutten! 

Vakantieuren terugkrijgen wanneer je ziek bent op vakantie 

Word je dus ziek nadat je vakantie had opgenomen? Meld je dan zo snel mogelijk ziek volgens de regels die gelden bij jouw werkgever en controleer bij terugkomst of de vakantiedagen ook echt zijn teruggeboekt. Let op: heb je je al ziekgemeld voordat je vakantiedagen hebt aangevraagd? Dan lopen je vakantiedagen wel gewoon door zoals je ze had aangevraagd. Check dit voor de zekerheid even in de arbeidsvoorwaarden van je werkgever.

Ziek op vakantie: kan ik geld terugkrijgen bij mijn reisverzekering?

Ziek geworden op óf vlak voor de vakantie? Dan kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de verzekering of dat je verzekering helpt bij het betalen van medische kosten. Vallen de volgende dekkingen onder jouw reisverzekering? Dan kun je rekenen op hulp bij ziekte op vakantie. 

Ziek op vakantie met een annuleringsverzekering

Als je onverwacht ziek wordt voor of tijdens je vakantie, kun je met een annuleringsverzekering mogelijk de annuleringskosten claimen. Voorwaarde is dat je een schriftelijke verklaring van een arts hebt waarin staat dat reizen medisch niet verantwoord is. Bij langdurige ziekte of lopende behandelingen kan het zijn dat je geen aanspraak kunt maken op de annuleringsverzekering. Controleer daarom altijd je polisvoorwaarden even! 

Met de doorlopende Annuleringsverzekering van Allianz Direct vergoeden wij de kosten als je je reis helaas moet onderbreken of annuleren omdat jij of je reisgenoot onverwachts ziek zijn geworden. Je kan deze aanvullende dekking kiezen bij één van onze Reisverzekeringen. De maximale vergoeding verschilt per dekking die je hebt gekozen. Bij de Comfort dekking is de dekking €2.500 per persoon, per reis. Het maximum per jaar is €7.500. Bij de Premium dekking ligt de dekking hoger, namelijk op maximaal €3.500 per persoon per reis. Het maximum per jaar is dan €17.500.

Benieuwd? Bereken hier je premie! Helemaal vrijblijvend natuurlijk, en binnen 20 seconden. 

Medische kosten dekking met de Reisverzekering

Ziek worden op reis is al vervelend genoeg. Het is daarom wel zo fijn als alle medische kosten gedekt worden. Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar helaas worden lang niet alle kosten voor medische zorg in het buitenland vergoed. De basisverzekering dekt namelijk alleen dringende zorgkosten in het buitenland, en betaalt nooit meer dan het bedrag dat er in Nederland voor gerekend zou worden. 

Om de kosten toch te dekken, sluit je een reisverzekering met Medische Kosten dekking af. Bij Allianz Direct bieden we deze dekking in de Comfort en Premium pakketten van onze Reisverzekering. Het wettelijke eigen risico van je basiszorgverzekering valt ook onder deze dekking. Heb je zelf vrijwillig je eigen risico verhoogd? Dan is het verhoogde deel wel voor jouw rekening.

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?

  Word je ziek op vakantie? Zoek dan een lokale arts op en volg de gegeven adviezen op. Neem daarnaast direct contact op met je reisverzekeraar én met je werkgever – wanneer je in dienst bent. Bewaar eventuele documentatie goed, want deze kun je nodig hebben voor eventuele claims. 

 • Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik ziek ben?

  In Nederland worden de dagen waarop je ziek bent tijdens je vakantie omgezet in ziektedagen. Dit betekent dat je deze dagen op een later moment kunt gebruiken. Informeer je werkgever daarom direct wanneer je op vakantie ziek begint te worden. 

 • Kunnen vakantiedagen vervallen bij ziekte?

  Vakantiedagen vervallen niet door ziekte. Als je ziek wordt tijdens je vakantie, worden deze dagen als ziektedagen geregistreerd. Zo blijven je vakantiedagen behouden. Wel moet je je werkgever natuurlijk direct op de hoogte brengen. 

 • Wat krijg je terug van je reisverzekering?

  Dit hangt af van de verzekering. Over het algemeen dekt de reisverzekering noodzakelijke medische kosten, annuleringskosten bij ziekte en soms ook kosten voor een vervroegde terugkeer naar huis. Raadpleeg je polisvoorwaarden voor specifieke details.

 • Wat als je in het buitenland ziek wordt?

  Als je in het buitenland ziek wordt, zoek dan direct medische hulp en informeer je reisverzekering, werkgever en het thuisfront. Bewaar alle medische rapporten en bonnen voor je verzekeringsclaim. Deze kun je nodig hebben voor een eventuele verzekeringsclaim of ziekmelding op werk.