Vrouw ziek in bed

April 2023

Help, ik ben ziek op vakantie: wat nu?

Word je ziek tijdens je welverdiende vakantie? Dat is erg vervelend. Volgens de wet mag je je ziekmelden bij je werk waardoor je vakantiedagen worden omgezet naar ziektedagen. Toch doen heel veel Nederlanders dat momenteel niet, waardoor ze vakantiedagen kwijtraken. Er wordt geschat dat zo’n acht op de tien zieken zich niet ziekmelden tijdens hun vakantie. Hoe werkt dat precies en wat kan je verder nog doen?

Krijg je vakantiedagen terug

Het is je misschien ooit al overkomen. Na een tijd hard werken en uit te kijken naar wat vrije dagen, word je ziek tijdens je vakantie. Veel Nederlanders weten het niet, maar volgens de wet mag je je ziekmelden bij je werk tijdens je vakantie. Zo worden je vakantiedagen omgezet naar ziektedagen en kan je de dagen dat je ziek was op een later moment nog gebruiken als vakantiedagen.

Word je dus ziek nadat je vakantie had opgenomen? Meld je dan zo snel mogelijk ziek volgens de regels die gelden bij jouw werkgever en controleer bij terugkomst of de vakantiedagen zijn teruggeboekt. Een vakantie is weliswaar bedoeld om weer even bij te tanken en dat lukt uiteraard niet als je ziek bent. Let op: heb je je al ziekgemeld voordat je vakantiedagen hebt aangevraagd? Dan lopen je vakantiedagen wel gewoon door zoals je ze had aangevraagd. Check dit voor de zekerheid even in de arbeidsvoorwaarden van je werkgever.

Ziek geworden op je vakantieadres? Je hoeft niet gelijk terug te keren naar huis als dat medisch niet verantwoord is. Je gezondheid gaat natuurlijk voor! Bezoek zo snel mogelijk een arts en vraag om een verklaring dat je ziek bent en eventueel dat je nog niet terug kan reizen. Zo’n verklaring kan namelijk van pas komen als bewijs voor je werkgever.

Claim de annuleringskosten

Ben je onverwachts ziek geworden voor of op je vakantie? Dan kan je de annuleringskosten claimen op je Annuleringsverzekering. Je hebt wel een schriftelijk bewijs nodig van je arts waarin staat dat reizen om medische redenen niet mogelijk is. Ben je langdurig ziek of nog in behandeling? Dan kan je waarschijnlijk geen beroep doen op je Annuleringsverzekering. Check hiervoor altijd even de voorwaarden van je verzekering.

Met de Annuleringsverzekering van Allianz Direct vergoeden wij de kosten als je je reis helaas moet onderbreken of annuleren omdat jij of je reisgenoot onverwachts ziek zijn geworden. Dit geldt ook als jij of een reisgenoot een epidemische of pandemische ziekte zoals COVID-19 oploopt. Je kan deze aanvullende dekking kiezen bij één van onze Reisverzekeringen. De maximale vergoeding verschilt per dekking die je hebt gekozen. Bij de Comfort dekking is de dekking €2.500 per persoon, per reis. Het maximum per jaar is €7.500. Bij de Premium dekking ligt de dekking hoger, namelijk op maximaal €3.500 per persoon per reis. Het maximum per jaar is dan €17.500. Op zoek naar een goede Reisverzekering met Annuleringsverzekering? Bereken hier eenvoudig en snel je scherpe premie.

Aanvullende dekking Medische Kosten

Ziek worden op reis is al vervelend genoeg. Het is daarom wel zo fijn als alle medische kosten gedekt worden. Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar helaas worden lang niet alle kosten voor medische zorg in het buitenland vergoed. De basisverzekering dekt namelijk alleen dringende zorgkosten in buitenland en nooit hoger dan het bedrag dat in Nederland ervoor gerekend zou worden. Daarvoor sluit je de dekking Medische Kosten af, die deze kosten wel dekt. Je kan deze dekking kiezen bij één van de Reisverzekeringen van Allianz Direct, zodat de overige medische kosten die buiten je zorgverzekering vallen ook gedekt zijn! Het wettelijke eigen risico van je basiszorgverzekering valt ook onder de Medische Kosten dekking. Heb je zelf vrijwillig je eigen risico verhoogd? Dan is het verhoogde deel wel voor jouw rekening.

Familie reist met kind

Reisverzekering nodig?

Met de Kortlopende of Doorlopende Reisverzekering van Allianz Direct kun je rekenen op 24/7 SOS hulpverlening op reis en vergoeding voor verloren of vertraagde bagage. Kies uit Basic, Comfort of Premium en ontdek de wereld zonder zorgen op jouw manier!

Was dit artikel nuttig?