Dashcam in auto

April 2023

Dashcams steeds populairder: wat heb je eraan?

Je kent ze vast wel: korte filmpjes op het internet van spectaculaire crashes, bijzondere manoeuvres of andere opvallende gebeurtenissen in het verkeer. Gefilmd met een dashcam die automatisch filmt wanneer je rijdt. Ook in Nederland neemt het gebruik van dit soort dashcams steeds meer toe. Toch is het niet alleen de populariteit van dit soort internetfilmpjes waarom het gebruik van dashcams toeneemt. Wat heb je eigenlijk aan een dashcam in de auto? En waarom zou je er wel of niet een in je auto installeren? In deze blog vertellen we je meer over het gebruik van dashcams!

Dashcam in de auto: hoe werkt het?

Een dashcam in de auto is in feite gewoon een camera die je ergens aan de binnenkant van je voorruit plakt. Je steekt de kabel in de USB-poort in je auto of in de sigarettenaansteker en zodra je de auto start begint de dashcam met opnemen. De beelden worden vervolgens opgeslagen op een SD-kaart.

Tegenwoordig filmen dashcams in ‘loop recording’. Dat wil zeggen dat wanneer de SD-kaart vol zit, de oudste fragmenten automatisch worden verwijderd. Wil je een video opslaan? Dan kan dat vaak met een druk op de knop. Of je kunt kiezen voor een dashcam met G-krachtmeter. Hiermee worden trillingen en schokken gedetecteerd. In het geval van bijvoorbeeld een ongeluk wordt de video dan direct opgeslagen, zodat je deze belangrijke beelden niet per ongeluk kwijtraakt.

Let wel op: de dashcam mag jouw zicht als bestuurder niet belemmeren of afleidend zijn.

Dashcam: wat heb je eraan? 

Hartstikke handig natuurlijk, zo’n dashcam. Maar wat heb je vervolgens aan die beelden? In het geval van een ongeluk of aanrijding, kun je de beelden gebruiken als bewijs. Daarbij geldt in Nederland wel dat de rechter uiteindelijk bepaalt of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijsvoering. 

Dashcam beelden kunnen op die manier dus handig zijn als extra bewijs van bijvoorbeeld jouw onschuld in een ongeluk of aanrijding. Beelden van een dashcam kunnen in zo’n geval dus zeker bijdragen in het vaststellen van de aansprakelijkheid.  

Dashcambeelden gebruiken als bewijs bij Allianz Direct

Ook bij Allianz Direct kunnen dashcam opnames als bewijsmateriaal dienen. Ron Adams, marketing & sales manager, Allianz Direct: "In complexe situaties waar discussie ontstaat over de schuldvraag, zeggen beelden natuurlijk veel meer dan woorden. Het zijn perfecte hulpmiddelen om zaken te verduidelijken en een schade eerlijk af te handelen. Door het gebruik van videobeelden kunnen wij in veel gevallen discussie vermijden.".

Bijzondere dashcambeelden delen?

Kom je iets bijzonders tegen onderweg en wil je de beelden bijvoorbeeld op het internet delen? Check dan wel even of er geen privacygevoelige informatie op de beelden staan. Er zijn namelijk wel regels verbonden aan het verspreiden van de beelden. Je mag namelijk niet zomaar beelden delen waar personen te identificeren zijn. Een kenteken wordt ook gezien als persoonsgegeven van de bestuurder. 

De voordelen van een dashcam in je auto

Het grootste voordeel van een dashcam is dat het bewijsmateriaal kan leveren bij een ongeval. De opnames maken het voor de politie je verzekeraar makkelijker om een schadegeval te onderzoeken en eventuele schuldvraag te beantwoorden. Het kan ook helpen om iemand op te sporen, die er vandoor gaat na een aanrijding. Een dashcam is niet verplicht, maar kan dus wel handig zijn!

Wat zijn de nadelen van een dashcam in je auto?

Er zijn eigenlijk weinig nadelen te noemen van een dashcam. Het valt een beetje in de categorie ‘het zekere voor het onzekere nemen’. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat veel dashcams alleen de voorkant van de auto filmen. Als je bijvoorbeeld van achteren wordt aangereden, is het lastig om de beelden als bewijs aan te voeren. Ook kunnen opnames natuurlijk een vertekend beeld van de situatie geven, het is immers vanuit een perspectief gefilmd. Het aanleveren van beelden is ook zeker niet altijd nodig. Bij Allianz Direct merken we dat bij ‘simpelere’ schades weinig sprake is van beelden die worden ingestuurd als bewijs. 

Wat kost een dashcam?

Dashcams zijn te koop in allerlei vormen en maten. Je kunt voor een goedkoop model gaan van rond de €50, maar er zijn ook uitschieters van bijna €700! Daarmee film je wel in 14K beeldkwaliteit en worden de beelden automatisch in de cloud opgeslagen. Autoweek heeft recent onderzoek gedaan en concluderen dat bij dashcams het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ niet opgaat. Ook dashcams onder de €60 functioneren volgens het onderzoek prima. Waar je voor kiest, is dus meer een kwestie van de functies die je wel/niet nodig vindt!

Dashcam gebruiken in het buitenland? Let op!

In een aantal landen is het gebruik van een dashcam verboden. Ga je in deze landen toch met de dashcam de weg op? Dan kun je rekenen op een boete. Het verbod op dashcams geldt in:

  • Luxemburg
  • Oostenrijk
  • Portugal

Waarschuwt jouw dashcam voor snelheidscamera’s? Dit is in een aantal landen verboden. Je mag de dashcam wel gebruiken, maar het is verstandig om de software die flitssignalering mogelijk maakt te verwijderen. Dit geldt in de volgende landen: 

  • België 
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Zwitserland

Was dit artikel nuttig?

Vrouw met kat

Wil je een complete dekking?

Met een All Risk verzekering is alle schade gedekt. Het maakt niet uit of deze bij jezelf of bij een ander is veroorzaakt. Deze dekking wordt het meest gekozen bij auto’s jonger dan 6 jaar.