Auto's bij tolweg

December 2023

Dit zijn de duurste tolwegen in Europa

Autovakanties zijn in 2023 enorm populair. Ze geven extra vrijheid, zijn vaak beter voor het milieu én kunnen goedkoper uitpakken dan vliegvakanties. Als je het slim aanpakt, tenminste. Neem je namelijk de verkeerde route, dan kan ook een autovakantie flink wat kosten. 

Wat zijn eigenlijk de duurste tolwegen van Europa? En hoe kies je de voordeligste route naar je bestemming? 

De allerduurste wegen

De grote winnaar? Op nummer 1 staat de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland. Een ritje door deze tunnel kost al snel €102 of meer voor een enkele reis. Met je auto op een speciale trein ben je binnen 35 minuten aan de overkant. Niet goedkoop, maar wel heel efficiënt.  

Ook hoog op het lijstje staan de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken en de Mont Blanctunnel op de grens tussen Frankrijk en Italië. Voor de Øresundbrug betaal je minstens €57 en een ritje door de Mont Blanctunnel maak je vanaf €51,50. Dit geldt voor een standaard auto en een enkele reis.

Zoals je ziet, gaat het hier om bijzondere bouwwerken. Een tunnel door de bergen, een brug van bijna 9 kilometer lang en een trein voor auto’s onder de zee. De constructie van de Eurotunnel kostte bijvoorbeeld zo’n 6 jaar. Eigenlijk best logisch dat je hier wat extra voor betaalt. 

In welke landen moet je tol betalen? 

Dit zijn er in Europa aardig wat, en helaas vind je ook in de populairste vakantielanden veel tolwegen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk, maar ook aan Italië, Portugal, Spanje en Noorwegen. In Frankrijk zijn de tolkosten dit jaar zelfs met 3%* gestegen. Daarnaast moet je voor verschillende landen een vignet kopen, ofwel een sticker om legaal de weg op te mogen. De landen waar een vignet vereist is, zijn Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije. 

Meer weten over het vignet en de milieusticker? Lees dan verder in deze blog.

Tolwegen op wintersport

Ga je op wintersport? Let er dan op dat je onderweg tolwegen tegen kunt komen:

Oostenrijk: Op de A en S wegen is een tolvignet verplicht. Deze kun je kopen voor €8,95. Verder zijn er nog een aantal trajecten waar je tol moet betalen.  Deze trajecten liggen op de A9, A10, A11, A13 en S16. De A10 Tauern Autobahn, Tauerntunnel + Katschbergtunnel is de duurste tolweg en kost €13,50. Oostenrijk staat op nummer 14 in de top 20 lijst van duurste tolwegen in Europa. 

Zwitserland: In Zwitserland vind je geen tolpoortjes. Hier maken ze alleen gebruik van het tolvignet. Het vignet kun je kopen aan de grens, bij een pompstation of postkantoren voor CHF 40. Wel moet je tol betalen als je de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Schera-Tunnel in La Drossa in wilt. De kosten hiervan liggen tussen de €25 en €98. 

Hoe ga je voordelig de weg op? 

Leuk om te weten, al die dure wegen. Maar hoe ontwijk je ze? Hoe kies je een voordelige route en voorkom je dure verrassingen? Dit zijn onze tips:

Tip 1: Kies voor een land zonder tolwegen

Maak bijvoorbeeld een reis door Estland of Finland, of verken Malta of Cyprus met de auto. De laatste twee rij je helaas niet zomaar heen, maar tolwegen vind je er niet. 

Tip 2: Plan je reis voordat je op pad gaat

Op Toll.eu vind je uitgebreide informatie over tolwegen, tolbruggen, toltunnels en vignetten. Het is even puzzelen, maar een slimme route kan je zomaar honderden euro’s besparen. Een mooi bedrag, dat je waarschijnlijk liever aan een extra etentje of uitstapje besteed. 

Tip 3: Kies voor een vakantie in Nederland

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land, en besparen daarmee flinke bedragen. 

In Nederland hebben we geen tolwegen, maar wel een paar toltunnels: de Westerscheldetunnel bij Borssele (vanaf €5), de Kiltunnel bij Dordrecht (vanaf €2), de Wijkertunnel bij Beverwijk (A9) en de Noordtunnel tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht (A15). Omdat de overheid de tol betaalt, zijn de laatste twee tunnels helemaal gratis.

Goed verzekerd op vakantie

Hoe goed je ook bent voorbereid, pech kan altijd gebeuren. En gelukkig is dat met een goede verzekering helemaal niet zo erg. Met de Pechhulp verzekering van Allianz Direct krijg je namelijk door heel Europa de hulp die je nodig hebt. Waar je ook staat, wij proberen je auto ter plekke te repareren. Lukt dit niet? Dan brengen we jou naar je bestemming en je auto naar een garage. Zo kun je alsnog van je vakantiedag genieten! 

*Telegraaf

Familie loopt buiten

Wij staan voor je klaar in heel Europa

Met de Pechhulp Verzekering repareren we je auto in binnen- en buitenland. Is reparatie niet ter plekke mogelijk? Dan brengen we ‘m naar een garage in de buurt en krijg je vervangend vervoer.

Was dit artikel nuttig?