Luxe interieur

April 2023

De duurste en goedkoopste huizen in Nederland

De huisprijzen dalen. In het 4e kwartaal van 2022 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland 2,4% lager dan het kwartaal daarvoor. De 1e prijsdaling in 9 jaar, volgens het CBS. In Utrecht was de daling het grootst, met 3,9%. 

Betekent dit nu dat je voor een prikkie een huis koopt? Zover zal het waarschijnlijk niet komen. Wel zijn er verschillende betaalbare opknappers beschikbaar én staan er ondanks de prijsdalingen nog steeds veel high-end miljoenenwoningen te koop.  

Benieuwd naar de goedkoopste en duurste woningen op de markt? Wij ook, dus we gingen op onderzoek uit. 

De goedkoopste huizen 

Met de maximumprijs op € 100.000 zochten we op Funda naar woonhuizen. Op ons zoekmoment waren dit er 7, bijna allemaal in het noorden van het land. 3 onder bod of optie, 2 kavels met ontwerp en 2 beschikbare ‘huizen’. 

Gebaseerd op de vraagprijs, zijn dit eind maart 2023 de 2 goedkoopste huizen op Funda: 

  • Op 1 staat een kerkje uit 1925 in Nieuwediep. Eén grote, open ruimte die volledig gerenoveerd moet worden. Doe je dit, dan heb je 270 m² eigen grond en 7 x 10 meter woonoppervlak met heel veel karakter. Het pand staat te koop voor € 50.000 k.k., met verwachte biedingen. 
  • Op 2 staat een schattig huisje uit 1921 in Oud IJlst. 57 m² woonoppervlak, 64 m² perceel en 2 slaapkamers. Het huisje is verder ontwikkeld dan de kerk, maar renovatie van iedere ruimte is zeker nodig. Een echte opknapper dus! De vraagprijs van deze woning staat op € 75.000 k.k. met verwachte biedingen.

Conclusie? De panden onder de € 100.000 prikkelen de fantasie en hebben veel potentie, maar moeten nog (bijna) volledig ontwikkeld worden. Leuk en avontuurlijk, maar wat betreft kosten ben je met deze lage vraagprijzen dus nog lang niet klaar. Daarnaast gaat het om ‘bieden-vanaf-prijzen’, waardoor de verkoopprijzen mogelijk hoger uitkomen. 

Niet verbouwen? 

Op ons zoekmoment zijn alle woonhuizen onder de € 119.500 k.k. kluswoningen. Voor € 119.500 heb je echter een huis in Windschoten, waar weinig klussen nodig is. 2 slaapkamers, 57 m² woonoppervlak en een flinke tuin. ‘Naar eigen smaak te moderniseren’, lezen we in de advertentie. En dat is zeker waar, maar een must – zoals bij de opknappers – lijkt het niet. 

De duurste huizen

Deze keer zetten we onze Funda-filter op woonhuizen met een minimumprijs van € 5.000.000.  Zoals te zien op de onderstaande kaart, bevinden de duurste huizen zich in een heel ander gebied dan de hierboven beschreven opknappers. Veruit de meeste miljoenenhuizen staan volgens Funda in en om de Randstad.

De top 3 duurste huizen?

  • De winnaar is een 'modern hightech kasteel' met een vraagprijs van € 18.000.000 k.k. 1893 m² woonoppervlak, 32.388 m² perceel, 4 slaapkamers en bijna alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Denk aan een binnenzwembad met een marmeren vloer, die met een druk op de knop omhoog kan worden gebracht. Zo wordt je zwembad ineens een dansvloer! Verder heeft het kasteel een luxe bioscoop, een wellness, hammam en een grote fitnesszaal. 
  • Op 2 staat een landgoed in Wassenaar. 10 slaapkamers deze keer, een woonoppervlak van 1128 m² en een perceel van 41.064 m². Een rijksmonument uit de 18e eeuw, en een ‘eeuwige schoonheid’ volgens Funda. Minder luxe faciliteiten dan het hightech kasteel, maar wel heel veel geschiedenis. De vraagprijs van dit landhuis staat op € 16.000.000 k.k. 
  • Ook het huis op nummer 3 staat in Bosch en Duin. Een ‘majestueuze kasteelvilla’ met 7 slaapkamers, een sauna, stoomcabine, binnenzwembad, bar/bioscoop, een garage voor 8 auto’s en een gigantische ‘parktuin’. Het woonoppervlak van dit kasteel is 1.389 m² en het perceel is 8.030 m². De vraagprijs? € 14.000.000 k.k.

Gemiddelde huisprijzen 

Leuk om te zien, die miljoenenhuizen, maar realistisch zijn ze voor de meeste Nederlanders niet. Net als het aanpakken van een groot klusproject trouwens.  

Hoe zit het eigenlijk met de gemiddelde huisprijs? In 2023 en het 1e kwartaal van 2024 verwacht ABN AMRO een prijsdaling van 10%. Als deze verwachting uitkomt, zou de gemiddelde huisprijs dalen van € 407.000 naar zo’n € 367.000.  

Huis verzekeren  

Of je nu gaat klussen in Nieuwediep of champagne gaat drinken in Bosch en Duin, een Woonverzekering heb je nodig.  

Tip! Tijdens het klussen ben je met de Inboedelverzekering en de Opstalverzekering in sommige gevallen niet- of beperkt verzekerd. Hoe werkt dit precies, en wat kun je doen om vervelende verrassingen te voorkomen? Lees het in onze blog over verbouwingen.  

Meer weten over onze Woonverzekeringen? Lees snel verder of bereken direct je premie.

Vrouw zit te relaxen thuis

Bereken je premie in 20 seconden

Ben je er helemaal over uit? Bereken dan je premie binnen 20 seconden en verzeker je woning!

Was dit artikel nuttig?