Man zet thermostaat thuis omlaag

Oktober 2022

Tips om energie te besparen

Energie besparen: steeds meer mensen zijn er mee bezig. Logisch ook, want de energieprijzen stijgen hard. Dan is elke vorm van besparing meer dan welkom. Natuurlijk is verduurzaming van je huis en het goed isoleren van je woning een stap in de juiste richting, maar dit gaat vaak gepaard met een hoger prijskaartje. Wat zijn slimme, kleine stappen die jij kunt zetten om toch al een mooie besparing te behalen? Wij helpen je graag met onze tips over hoe je slim op energie(kosten) bespaart, zonder eerst grote investeringen te moeten doen!

Slim verwarmen: bespaar op je verwarming

Het is in veel huishoudens nog steeds een van de grootste energieverbruikers: de verwarming. Besparen op je verwarming kan op een aantal manieren. Door kleine aanpassingen te doen, kun je al flink besparen.

Verwarm per ruimte

Verwarm je huis per ruimte om energie te besparen. Veel woningen hebben een centrale verwarming, waarvandaan het hele huis wordt verwarmd. Maar als jij beneden aan het thuiswerken bent, hoeft je slaapkamer natuurlijk niet de hele dag 20 graden te blijven. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent, bespaar je dus al snel op je verwarming. Door de verwarming in de slaapkamers overdag uit te zetten, heb je op jaarbasis al snel €100 bespaard!

Een graadje minder

Zet je verwarming – als je ‘m aan hebt staan – een graadje lager. Als je normaal gesproken de verwarming op 20C hebt staan en je deze naar 19C brengt, merk je zelf weinig verschil. Op je energierekening zie je het verschil wel terug: dat scheelt je zo €120.

De 15-graden-regel

De 15-graden-regel is eigenlijk heel simpel: ben je niet thuis of ga je slapen? Zet dan je verwarming op 15 graden. 15 graden is de ideale temperatuur, omdat het laag genoeg is om je verbruik omlaag te brengen, maar hoog genoeg zodat je niet je hele huis hoeft op te warmen als je de verwarming weer aanzet.

Radiatorfolie plakken

Behalve slimmer omgaan met de ruimtes die je verwarmt en de tijdstippen waarop je de verwarming aan hebt, is het ook goed om losse radiatoren te verbeteren. Veel radiatoren stralen namelijk warmte uit aan beide kanten, dus ook aan de muurzijde. Die warmte raak je snel kwijt, waardoor je meer energie verbruikt om de ruimte te verwarmen. Met radiatorfolie aan de achterkant van je radiator stuur je de warmte de woning in. Hierdoor verlies je minder warmte, wat leidt tot minder verbruik!

Bespaar energie onder de douche

Ook onder de douche kun je besparen op je energieverbruik. Douchen neemt in veel huishoudens zo’n 80% van het warmwaterverbruik in. De eerste en meest voor de hand liggende tip is dan ook om korter te douchen. Als je normaal ongeveer 10 minuten doucht en daar 5 minuten van maakt, bespaar je tot wel €100 aan energiekosten op jaarbasis.

Een andere manier om water te besparen tijdens het douchen is door een waterbesparende douchekop te plaatsen. Zo’n douchekop verbruikt minder water dan de meeste douchekoppen, er wordt namelijk maximaal 7,2 liter per minuut doorgelaten. Doordat er in de douchekop lucht wordt bijgemengd blijf je een stevige straal houden en dus lekker douchen. Op jaarbasis bespaar je zo liters aan (verwarmd) water!

Energie besparen in de keuken

Ook in de keuken is er een hoop energie te besparen. Veel huishoudens hebben tegenwoordig een kokend waterkraan, zoals een “Quooker” of een vergelijkbaar product. Dat is natuurlijk superhandig, zo’n kraan waar direct kokend water uit komt. Het nadeel is alleen dat de meeste kokend waterkranen niet goed geïsoleerd zijn, en daarom een stuk minder zuinig dan je standaard waterkoker. De boiler van zo’n kokend waterkraan staat continue op stand-by – voor het geval jij snel een kopje thee wilt zetten. Hierdoor verbruikt zo’n kraan veel energie, waarbij ook nog eens warmte verloren gaat. Je bespaart hiermee dus wel tijd, maar geen energie.

De tip is dus om voor een kokend waterkraan te gaan die goed geïsoleerd is. Dit bespaart je een hoop energie. Daarnaast is het slim om voor een combinatie te kiezen die ook warm water geeft. Een waterkoker is ten slotte een stuk zuiniger.

Slimme apparaten om energie te besparen

Slimme apparaten die je helpen energie te besparen, dat klinkt ideaal. Er zijn tegenwoordig allerlei apparaten die je kunnen helpen om niet langer onnodige energie te verbruiken. Denk aan slimme stekkers, slimme thermostaten en slimme verlichting. Slim is hét woord in energiebesparing, want wie slim is, betaalt niet te veel.

Tijdschakelaar

Misschien heb je de hele nacht een waaier aanstaan om in een gekoelde kamer in slaap te vallen, of ligt je telefoon de hele nacht aan de stekker. Dit soort onnodig verbruik van energie is natuurlijk zonde – en daar betaal je wel gewoon voor. In feite heb je voor deze situaties maar een of twee uren nodig. Als je eenmaal slaapt, is die waaier niet meer nodig. En je telefoon is na twee uur laden ook wel weer vol. Dan is een stekker met timer bijvoorbeeld handig. Deze stekker gaat automatisch uit na de ingestelde tijd. Zo’n tijdschakelaar stekker koop je al voor minder dan €10.

Slim in/uit de stekker

Naast een slimme stekker is het ook goed om zelf slim te stekkeren. Daarmee bedoelen we dat je sommige apparaten soms beter uit de stekker kan trekken, of beter uit kan zetten. Veel elektrische apparaten staan grotendeels op stand-by. Alhoewel er Europese wetgeving is op het verbruik van apparaten in stand-by modus, blijft het zo dat je sluipverbruik erg hoog kan zijn hierdoor.

Check dus eens of je alle apparaten die nu in stopcontacten zitten wel regelmatig gebruikt. Denk aan je televisie en computer, maar ook de radio/stereo, printer, lampen die je nauwelijks aanzet etc. Ook hoeft je koelkast misschien niet op de maximale stand te staan. Zo gaat je sluipverbruik snel naar beneden!

Nóg slimmer: de slimme thermostaat

Behalve slimme stekkers en douchekoppen is er nu ook een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat verwarm je jouw woning op een energiezuinige manier. De slimme thermostaat leert namelijk van jouw gewoontes, waardoor het apparaat na enige tijd zelf kan inschatten wat je nodig hebt. Ook kun je de verwarming op afstand bedienen en er zijn zelfs thermostaten die inzicht geven in je verbruik. Slim verwarmen wordt zo wel erg makkelijk – en daar bespaar je weer mooi mee op je energiekosten. Volgens Milieu Centraal kan een slimme thermostaat tot 18% aan besparing opleveren aan gas dat je gebruikt voor verwarming. 

Was dit artikel nuttig?

Familie buiten

Verduurzamen met een Allianz Hypotheek

Via een Groen Leningdeel bij jouw Allianz hypotheek kun je tegen een aantrekklijk lager rentetarief jouw verduurzamingsmaatregelen treffen. Ga hierover in gesprek met een adviseur en klik hier om alvast de voorwaarden te bekijken.