Vrouw achter het stuur

Maart 2023

Gratis of goedkoop parkeren: Rotterdam

Ga je een dagje naar Rotterdam, om bijvoorbeeld te shoppen? In het centrum van Rotterdam geldt helaas overal betaald parkeren. Lees hier waar je in Rotterdam goedkoop of zelfs gratis kan parkeren! 

Gratis parkeren bij P+R  

Onze grootste tip is om je auto te parkeren bij één van de 15 P+R parkeerterreinen in Rotterdam. Hier kan je je auto gratis neerzetten en kan je eenvoudig verder reizen met het openbaar vervoer. Dit scheelt je een hoop parkeerkosten én files in de stad! Een overzicht van alle 15 P+R parkeerterreinen en de voorwaarden vind je hier.  

Let op: Op P+R parkeerterreinen Alexander, Kralingse Zoom, Hoek van Holland, Slinge, Meijersplein en Noorderhelling kan je alleen gratis parkeren als je daarna verder reist met het openbaar vervoer. Je mag hier ook niet langer dan 72 uur parkeren.  

Kralingen 

Op zaterdag en zondag kan je bijna overal in Kralingen gratis parkeren (parkeerzones 600, 630, 633 en 634). Je kan je auto het beste parkeren in de buurt van metrostations Voorschoterlaan of Gerdesiaweg, zodat je vervolgens met de metro richting het centrum kan gaan. Vanaf Kralingen ben je in nog geen vijf minuten met de metro in hartje Rotterdam! Let op: doordeweeks is parkeren hier niet gratis. 

Crooswijk 

Hetzelfde geldt voor Crooswijk! Parkeer je auto op zaterdag of zondag gratis in parkeerzone 650. Vanaf hier ben je met de tram in een ogenblik in het centrum. Shop jij liever bij de kleine winkeltjes met originele producten in plaats van bij de grote winkelketens? Vanuit Crooswijk kan je ook zo naar het Zwaanshals, een winkelgebied in Rotterdam met de leukste vintage winkels, boetiekjes en horeca. Of haal een frisse neus bij het Kralingse Bos! Ook hier geldt: alleen op zaterdag of zondag is parkeren gratis. 

Kanaalweg 

Ten noorden van Diergaarde Blijdorp ligt de Kanaalweg, dicht bij het Vroesenpark. Hier kan je je auto gratis parkeren! Probeer er vroeg bij te zijn want het staat hier meestal al snel vol.   

Merwe-Vierhavengebied (M4H) 

Aan de noordkant van de Maas ligt het Merwe-Vierhavengebied, waar je op veel plekken nog steeds gratis kan parkeren. Let wel goed op dat je je auto niet parkeert op een bedrijventerrein waar je een vergunning nodig hebt. Omdat dit een industriegebied is, ligt het wat meer afgelegen en is het hier wat minder druk. Laat voor de zekerheid dus geen waardevolle spullen achter in je auto! 

Gemeentelijke parkeergarages 

Parkeer je je auto toch liever in het centrum? Kies dan voor één van de gemeentelijke parkeergarages. Hier betaal je een veel lager parkeertarief dan wanneer je op straat parkeert.  

Check van tevoren de Parkeerkaart  

Controleer van tevoren altijd de parkeerkaart van Gemeente Rotterdam voor de meeste actuele informatie. Hierop vind je precies in welke gebieden je betaald moet parkeren met de actuele tijden en uurtarieven.  

Let op: Op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag is het parkeren op straat in de betaald parkeergebieden gratis. Op 2e Paasdag, 2e Pinksterdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en 2e Kerstdag zijn de tarieven gelijk aan de zondagen.  

Volledig digitaal parkeren 

Tegenwoordig vind je in Rotterdam steeds meer goedkope Parkbee parkeergarages. Je kunt er vaak alleen mee in- en uitrijden via een app op je smartphone, waarmee je eenvoudig kan zoeken naar een plek. Daar vind je in één oogopslag de real-time beschikbaarheid en kan je gelijk een plekje reserveren. Betalen gaat makkelijk achteraf via een maandelijkse factuur. De prijzen liggen vaak meer dan 30% lager in vergelijking met parkeren op straat. 

Via EasyPark kan je ook van tevoren een parkeerplaats reserveren via hun app. Je ziet gelijk de beschikbaarheid en de verschillende prijzen. Plekje gevonden? Selecteer en reserveer de plek van tevoren: scheelt weer een aantal rondjes rijden op zoek naar een plekje! 

Een andere goede tip is om een parkeerplek te reserveren bij Interparking, vanaf €12,00 voor een gehele dag. Interparking heeft meerdere parkeergarages midden in het centrum van Rotterdam, zoals bij de Lijnbaan, Markthal en WTC Beursplein. Zeker een voordelige optie als je met je hele gezin of een groep vrienden een dagje op stap bent, aangezien het in de meeste gevallen goedkoper is dan voor iedereen een OV-ticket te kopen! 

Vervolg je tocht per Waterbus! 

Ga jij voor de volledige toeristische ervaring? Zet je auto dan ergens goedkoop neer in Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel, Alblasserdam, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Dordrecht of Schiedam en vervolg je tocht per Waterbus. Ja, je leest het goed, dat is een bus op het water waar je gewoon met je OV-chipkaart kan inchecken. Je kan uiteraard ook een los kaartje kopen of een dagkaart voor €10,50. Het prachtige uitzicht over de Maas inclusief de skyline van Rotterdam is uiteraard bij de prijs inbegrepen! 

Man met laptop

Benieuwd naar je premie?

Je weet het zo. Bereken je premie in 20 seconden en sluit direct af.

Was dit artikel nuttig?